Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2010 20:53 - Опасни места. Наркотици
Автор: bgsever Категория: Политика   
Прочетен: 803 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 07.07.2010 20:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Темата от архива:

Наркомани - социална среда. Обзор

image

 

Мая ПАСКОВА

Инициатива за създаване на карта с рисковите точки за деца и юноши в Плевен предприе сдружението на помагащите специалисти в социалната сфера "Малки стъпки". Едва ли има плевенчанин обаче, който да не знае опасните места. И да не преминава със страх и свито сърце покрай тях. Причините са различни.

Една от точките в картата е градинката пред автогарата. През деня роми със зорък поглед кръстосват около пейките с нищо неподозиращи пътници, които изгарят я с портмоне, я с цяла чанта от багажа си. Вечер пък мургави проститутки буквално нападат всеки обект от мъжки пол, предлагайки му пакета си услуги на промоционална цена. Наркомани също не липсват, доказват го пръснатите спринцовки.

Първата спирка на квартал "Дружба" е друг от известните опасни райони, където също са намирани спринцовки след използването на наркотици. По-страшен е фактът, констатиран от живущите в съседните блокове. Те разказват, че във входовете на 118 и 119 блок ги посреща облак от дим на марихуана. В 119 блок са решили проблема с поставянето на домофони, но все се намира някой наивен съсед, който да отключи на анонимно повикване отдолу. В наричания "криминогенен" блок 118 обаче сбирките продължават. Вярно, че тийнеджърската компания не е агресивна, но никога не се знае. А фактът, че всекидневно покрай дрогираните младежи преминават майки с децата си, е меко казано обезпокоителен. Още по-тревожното е, че покрай тях преминават и собствените им родители, които са напълно наясно какво става там. И безпомощно вдигат ръце: "Нищо не мога да направя"!?

imageСпоред психолозите причините за насилието като цяло се коренят в семейните отношения. В тийнеджърските години към тези фактори се добавят и поне още два - стремежът да си част от групата и стремежът да провериш кои правила можеш да нарушаваш безнаказано. Тийнеджърските групи в най-общ смисъл носят нагласата за противопоставяне на общоприетите ценности на обществото, което Сирил Паркинсън определя като "стремеж за спасително освобождаване". Средствата, с които това освобождаване се осъществява, са шест - секс, скорост, шум, екзотика, пиене, наркотици. Групата е форма за пробване на правилата и законите, а чрез нарушаването на общоприетите правила и норми, тийнеджърът се идентифицира с нея. Резултатът, особено когато няма санкции за нарушителите, е саморазрушително поведение, което често носи опасност и за околните.

Други известни сборища на такива групи са паметникът "Майка България" на входа на Скобелев парк, стената на графитите пред Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, градинката около психодиспансера, площад "Македония", територията около клуб "Зеон" срещу болницата, зад СОУ "Иван Вазов"... Там са намирани спринцовки, бутилки от алкохол, предизвикват се сбивания, разпространяват се наркотици. Неосветените и не особено оживени райони са много удобни за тази цел. Съседи са алармирали за сбивания на агресивни ученици в двора на блока зад ОУ "Йордан Йовков", но от ръководството ни увериха, че проблеми с техни възпитаници, както и нарушаване на реда в района на училището не е имало.

Засега това са 9-те точки, отбелязани в картата на "Малки стъпки". Но със сигурност те са много повече. Например полуразрушените стълби зад блоковете "Марс" и "Венера", излизащи на стадиона. Това е най-прекият път за работещите в този район. Но много често биват изненадвани от мъже в дълги шлифери, които дебнат в храстите. Жена е била нападната и ограбена преди време в ранните часове на деня, отивайки на работа.

 

Материалът е от архива на BG Север


Тагове:   места,   опасни,   наркотици,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3484813
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930