Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2010 16:07 - Секс за доза и пипалата на дрогата
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3493 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Темата от архива:

Наркомани - социална среда. Обзор
 

Секс за доза

Не рядко за дрога се плаща със секс. Докато обаче професионалните проститутки задължително използват презервативи, т. нар. инцидентно проституиращи почти никога не използват предпазни средства. От 1980 година според изследванията 18% от анкетираните проституират професионално или инцидентно. 15 процента са имали партньори и от двата пола.

При хероиново зависимите желанието и възможностите за сексуални контакти намаляват, категорични са специалистите. Зависимите използват най-често секса като начин да си доставят поредната доза.

 

Пипалата на дрогата

 

Поля ТОМОВА

В Плевен употребата на наркотици нараства лавинообразно. Градът е на четвърто място в страната по разпространение и ползване на хероин. Засега. Криминалистите са сигурни, че Плевен в скоро време ще стане вторият град в България по брой наркомани и разпространение.

Непрекъснато пада възрастта на хероиново зависимите и днес тя 12 - 13 години...

Схемата

Градът е териториално разпределен между четири групи. Те владеят териториите си и не си пречат взаимно. Начело на бандите стоят тартори, които внасят дрогата в Плевен. Най-често от Варна и от София. Под тях има двама-трима отговорници за районите, наречени капитани. Те получават дрогата, разпределят я на дози, слагат примеси от захар и други вещества. След тях са уличните пласьори. В Плевен те са близо стотина. 90 процента са зависими, с разпространението на наркотици си заработват дозите. Обикалят училищата, интернет-клубовете, пункта на Еврофутбол в квартал "Сторгозия", пред общината, пред пощата... Това са явките, които се знаят от полицията. Неизвестно колко са нелегалните места, на които се продава дрогата. Те са и най-опасните, там за 20 стотинки посягат на човек. В света на дрогата става въпрос за две неща - за пари и за стока, и за двете могат да бъдат убити хора. Уличните пласьори най-често са залавяни при полицейските хайки, но и най-лесно могат да бъдат заместени с други. Тук нишката не се прекъсва. Структурите са изключително организирани, действат в синхрон и понякога получават информация кога и къде са полицейските операции. Извън организараните структури действат т. нар. шанаджии - хора, които купуват дозите от друго населено място и ги вкарват в Плевен. След като са зарибили поредната жертва, пласьорите действат по строго установени правила. Според изследване на фондация "21 век" 80 процента от зависимите се свързват с пласьора си по телефона. Това се случва средно 14 дни в месеца. 19 на сто търсят дилъра на улицата. 17 процента купуват хероин от човек, който считат за свой приятел.

Според полицейски източници дневният оборот в Плевен от продажба на наркотици е около 3 000 лева.

Жертвите

Зарибяването се прави от уличните дилъри. Част от тях са ученици. Обикновено действат сред себеподобните си. На всеки втори купон в Плевен се пуши трева. Общоприетото мнение е, че марихуаната не е толкова вредна. Малко известна истина е, че на децата се предлага т. нар. друсан джойнт - марихуана, смесена с хероин. По този начин стават зависими 12 - 13-годишни деца. Във всяка дискотека се предлагат амфетамини, категорични са криминалистите. В интернет-клубовете също. Докато родителите разберат, че детето им има проблем - вече е късно. Нерядко полицаите казват на майката и бащата, че отрочето им се друса. Реакциите са в широк диапазон - от учудването до дивата ярост, казват полицаите. Зависимите са от всички слоеве на обществото. Цените на дрогата са поносими за повечето деца. Дозите се делят на осмици и десятки. Цената е съответно 8 и 10 лева. Таблетка амфетамин се търгува за 5 лева. Най-скъп е кокаинът. Един грам струва 120 лева. Той се употребява от много малко хора, предимно бизнесмени или считащи себе си за такива. В Плевен хероинът е с изключително лошо качество, което кара зависимите непрекъснато да повишават дозата. Най-важното в случая е родителите да наблюдават децата си, да знаят кои са приятелите им и най-вече да разговарят с тях. За опасността, която ги дебне на улицата, на купон или в дискотеката. За това, че колкото и да им казват, че е модерно, не трябва да се поддават. Много често децата споделят, че са започнали с наркотика заради лични проблеми или заради неразбиране. Някои обаче не могат да дадат никакво обяснение, споделят опита си криминалистите.

Зависимите в Плевен са над 4 500 души...

Аз съм наркоман и не ми пука...

Голяма част от зависимите млади хора на 16 - 18 години се дрогират на обществени места. Според психолози поведението им може да бъде обяснено с вид протест. Основното място обаче са собствените домове на наркоманите.

Битката с наркотика

Между 25 и 30 пласьори задържат годишно плевенските полицаи. Обикновено това са хората от ниското ниво - тези, които работят на улицата. За една година обаче само за 16 пласьори има наложени постоянни мерки за неотклонение, трима са с парична гаранция, другите са пуснати...

Битката с наркотика е битка на цялото общество. Една институтция не би могла да се справи сама с организирани хора, чиито богове са парите и смъртта.

Материалът е от архива на BG Север

 


Тагове:   доза,


Гласувай:
5



1. анонимен - A грозданката?
08.07.2010 03:42
А защо не кажем колко българи са зависими от грозданката и всяка вечер злоупотребяват? :D
цитирай
2. анонимен - Пияния изтрезнява ама глупака не ...
08.07.2010 09:26
Пияния изтрезнява ама глупака не поумнява!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3485005
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930