Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 09:58 - Неразкритият изнасилвач винаги търси нова жертва
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 7070 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 15.07.2010 17:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Темата от архива:

Жертви на насилие през годините
  Малцина са маниаците, пратени да търкат наровете зад решетките

 

image

Поля ТОМОВА
Емилия КАРАБУЛЕВА

Около десетина дела за изнасилвания и блудства са разгледани от районния и окръжния съд в Плевен през последните години. Това са най-тежките, придружени често със смърт рецидивистки прояви, грабеж или измами случаи, част от които още не са приключени. Такъв тип дела обикновено се водят при закрити врата заради изнасяне на подробности от интимния живот на жертвите. Последните пък от страх или притеснение често изобщо не подават жалби, по техните случаи не се работи, но причиненото насилие понякога дълбоко засяга психиката им. Особено чувствителни са пострадалите малолетни и непълнолетни лица, казват магистрати.

Безспорно най-тежкото наказание за изнасилване, присъдено от Окръжния съд в Плевен през последните години, е 20 г. лишаване от свобода при първоначален строг режим за изнасилване и грабеж при опасен рецидив. Издадени от районния съд в града са и няколко 10-годишни присъди зад решетките, а един от случаите е приключил със споразумение.

Най-тежкото и брутално насилие, завършило със смъртта на жертвата, известното вече

изнасилване

с бухалка,

обаче след 5 годишно размотаване из съда е върнато в Окръжната прокуратура в Плевен. Коста Николов бе похитен край язовирите на Горна Митрополия през юни 2003 г. След здрав запой двамата насилници дълго се гаврили с безпомощния човек, после напъхали дървена бухалка в ануса му. Докато бъде открит и откаран в болница, Николов преживява адски мъки. Изнасилвачите му Илия Илиев и Атанас Атанасов се укриха в столицата, обявени бяха за общодържавно издирване, но по-късно се предадоха. На главния виновник за насилието Илиев обаче бе направена съдебно-медицинска експертиза, която го обяви за невменяем, така той избегна примката на правосъдието. По време на процеса д-р Божидар Бояджиев обясни на магистратите, че смъртта на жертвата е настъпила вследствие на тежко възпаление, на разкъсване на дебелото черво от продълговат предмет. Изнервени от протакането на процеса, близките на Николов се заканиха, че ако не получат справедливост в съда, ще я раздадат на виновните по "свой начин".

За година и половина зад решетките отиде скандално известният Десислав Велков от гр. Искър или както го наричат още Деси от Пелово. Плевенският районен съд го призна за виновен по три обвинения - принудително задържане, принуждаване към действия със сила и заплахи и блудство. Жалби срещу Деси валяха от различни градове на страната, навсякъде млади момичета се оплакваха, че провъзгласилият се за екстрасенс е блудствал с тях. По време на сеансите Деси дърпал ушите и мачкал гърдите на жертвите, събличал ги голи и ги карал

да клякат с

разтворени крака

срещу него. Насилствен орален секс, побой с дръжка на метла и лицеви опори били другите компоненти от "специалитета" на пеловския екстрасенс. Нещо повече, след обиск в квартирата на Велков в София бяха намерени 14 снимки на момичета с видими следи от насилие и четири проявени фотоленти с голи девойки. Още две фалшиви служебни карти със снимка на Деси и надпис служба "Сигурност" откриха тогава полицаите.

Десет години зад решетките получи Велизар Асенов, който в пияно състояние зверски преби и изнасили 75-годишна старица в Плевен. Жената живеела сама, Асенов разбил вратата и се нахвърлил върху нея, като сломил съпротивата й с удари по лицето и цялото тяло. Жертвата се срамувала да разкрие насилието върху себе си, но съседка я убедила да подаде жалба.

Със споразумение приключи делото срещу Димитър Кунчев, който извърши блудствени действия с две 14-годишни момичета в гр. Долни Дъбник. Насилникът ще остане 3 години зад решетките с 5-годишен изпитателен срок - минималното наказание за подобно престъпление, след като Кунчев призна вината си пред магистратите.

През юни т. г. ще продължи процесът срещу Илия Македонски, който примамил жертвата си - 19-годишно момиче, с обещание за намиране на работа, а после блудствал с нея. Трагедията се разиграла до вилна зона "Нежовец" край Плевен през ноември 2003 г.

Момичето

плачело и молело

насилника за пощада, започнало да крещи, но наоколо нямало жива душа. Македонски я заплашил със смърт, ако не млъкне. След бруталното насилие свалил златния синджир от врата на жертвата, прибрал няколко златни пръстена и парите от портмонето й. Странна грижа проявил после Македонски към безпомощното момиче, извадил шише вода и й наредил да се измие. Дори потърсил гребен да я среше, а после я зарязал под едно дърво край Буковлък. Преди това й заповядал да остане там до час, да не видят хората, че са заедно.

През май т. г. продължава делото за кървавото изнасилване в с. Брегаре, извършено според обвинението от Веселин Цолов преди 14 години. В една януарска вечер на 1994 г. след мощен запой той се нахвърлил върху своя съселянка и въпреки съпротивата й я пребил и насилил. На жената са причинени телесни увреждания, получила е отоци по лицето и тялото, съдебните експерти са установили зачервявания и охлузвания на половите органи. Пред съда Цолов не се признава за виновен.

Изнасилванията в Плевен драстично намаляват, сочат данните на криминалистите. През 2004 г. те са били 22, разкрити са 20. През 2006 г. са регистрирани 10, разкрити са 9. През следващата година има само три изнасилвания, от които две са разкрити, а от началото на тази година изнасилванията отново са три, две от които са прекратени след оттегляне на жалбите на пострадалите. Според криминалисти причина за драстичното намаляване на този вид престъпления е в превантивната дейност сред контингента.

Най-често жертва на маниаци стават жени между 18 и 30 години. Изнасилвачите

причакват

жертвите си на

неосветени места

в паркове, междублокови пространства, строежи. Рядко насилниците избират конкретно жертвата си и я следят, но винаги си набелязват мястото, откъдето дебнат и нападат случайно преминаващите жени. В повечето случаи те нападат повторно, ако първото нападение не е разкрито, като по този начин се превръщат в серийни изнасилвачи, казват криминалистите. И дават пример с маниак, който за два дни нападнал две жени и ако не е бил задържан, може би е щял да потрети. На 26 ноември миналата година на пешеходна пътека в парка до улица "10 декември" е нападнато непълнолетно момиче. Девойката се прибирала сама в тъмното. Разминала се с непознат мъж. След няколко крачки обаче той я нападнал в гръб. Заплашил я с нож и я отвел в храстите. Разкъсал дрехите й и опитал да я изнасили, но не успял. Взел мобилния й телефон и 10 лв. Ден преди това същият маниак нападнал и друго момиче. Този път на ул. "Гена Димитрова". Заплашил жертвата по същия начин и я отвел на строеж. Отново направил неуспешен опит да я изнасили. Пак взел GSM-a й. За задържането му са помогнали показанията и мобилният телефон на едната от жертвите. В този случай криминалистите са сигурни, че изнасилвачът се е канел да нападне трета жертва.

Според полицаите изнасилвачите имат определен профил. Това са мъже, които са с физически или психически недъзи, проблемни в общуването с противоположния пол. Садистични и отмъстителни,

често със

социопатични

симптоми.

Изнасилването за тях е възможност да доминират над околните. Ако не бъдат заловени при първото престъпление, го повтарят, защото се чувстват недосегаеми. Затова криминалистите са категорични, че жертвите на подобен род престъпления трябва да подадат сигнал в полицията. Разбираем е срамът и унижението на изнасилените, но те трябва да запазят веществените доказателства. Затова е необходимо да отидат на преглед преди да се измият и преди за си изперат дрехите, защото в много случаи ДНК-изследването на биологичен материал е най-сигурното доказателство срещу изнасилвача.

Съветите, които могат да предпазят от изнасилване, са традиционни - да се избягват тъмните и неосветени места, да не се придвижват жените сами, без придружител, както и да не се спират за разговори с непознати. При нападението по възможност да не се губи самообладание. Често едно движение, или дори вик могат да прогонят маниака.

 

Материалът е от архива на BG Север


Тагове:   нова,   жертва,   неразкритият,


Гласувай:
6



1. анонимен - NJKOI SE OPLAKVAT 4E BOIKO SAZDADE ...
15.07.2010 11:47
NJKOI SE OPLAKVAT 4E BOIKO SAZDADE POLICEOSKA DARJAVA.MALKO NIE.PINO4ET NI TRJBVA NA NAS.4E TAKIVA RAZIUZDENI NEREZI DA BADAT OTSTRELVANI VEDNAGA.
цитирай
2. анонимен - кво чакате,бе
15.07.2010 12:40
За изнасилване и педофилия-задължителна кастрация!
цитирай
3. анонимен - fffff
15.07.2010 12:51
za tezi trqbva da ima smurtno nakazanie i da se izpulnqva momentalno
цитирай
4. анонимен - fffff
15.07.2010 12:55
predi da gi raztrelqt,trqbva da gi puskat za 1-sedmica v zatvora,no da sa zaedno s drugite zatvornici,ne da sa otdelno,kakto e v momenta,iznasilva4ite sa otdelno,za6toto s tqh se slu4vat brutalni ne6ta,pri4ineni ot drugite zatvornici.1-sedmica megdu drugite im stiga i sled tova ako sa jivi,razstrel.
nqma druga opraviq s tqh. TE SA IZRODI.
цитирай
5. анонимен - mmmmmmmmmmmmmm
15.07.2010 15:22
За изнасилване или блудство с дете или непълнолетни затвор до живот за да нямат и наследници,а тези които имат такива да се водят на отчет в Полицията.
цитирай
6. анонимен - разкритият престъпник
15.07.2010 18:18
Както и неразкритият педофил, крадец, убиец, измамник и т.н
Моля, наказанията да са съотносими с вредата -
пример 2-ма убити по непредпазливост - пробация и условна присъда, нека влезе убитият да получи извиненията.
цитирай
7. анонимен - az znam za tozi parvia slu4ai v GORNA ...
15.07.2010 21:12
az znam za tozi parvia slu4ai v GORNA MITROPOLIA i moga da kaja 4e ubiicite sa na svoboda i si hodiat svobodno vse edno nishto ne e stanalo dali ima 1-2 godini da sa bili v zatvora i gi pusnaha
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483893
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930