Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2010 10:54 - Десетки нерегламентирани сметища стряскат хората
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1473 Коментари: 0 Гласове:
3



Темата от архива:

Боклуците


Плевен

 

Десетки нерегламентирани сметища стряскат хората

 

Всички квартали на града посрещат топлото време по-мръсни от всякога

 

image

 

Поля ТОМОВА

Въпреки че зимата все още показва своята сила, пролетта настъпва с пълната си мощ. Плевен обаче я посреща по-мръсен от всякога. Една разходка из улиците на града показва, че мръсотията и мизерията са пълновластни владетели във всички квартали. На улица "Антим I" около контейнерите е осеяно с боклуци. Тук все още се мъдри окаяна буца сняг - или поне това, в което се е превърнал. Полепнала от мръсотия е и улица "Сан Стефано". Калта, дори по централните пътни артерии , е нещо обичайно, когато вали. Когато не вали пък, прах полепва по обувките, по дрехите и се наслоява в дробовете. Наносите от прах, кал и мръсотия по улиците са навсякъде. Когато завали, мътни мръсни води потичат пътните платна и тротоарите. Особено по улиците около стадиона и Втора клинична база. Талазите кал и вода се стичат чак до колелото, около което imageзаприличва на блато при всеки валеж.

Независимо от факта, че в Плевен няма проблеми с фирмите за чистота и контейнерите се изхвърлят редовно, из града има десетки нерегламентирани сметища. Купчините бутилки, отпадъци от всякакъв вид са стряскащи. Те не само са грозни, но и опасни, тъй като от тях се изхранват от бездомни кучета до плъхове. Пример за това са част от междублоковите пространства в кварталите. Което доказва за пореден път, че дори на всеки вход да се сложи контейнер, за някои плевенчани е по-лесно да хвърлят отпадъци от терасите си. Досега обаче не imageсе е чуло инспекторатът към общината да глоби някого заради мръсотията, която създава.

Мръсотия има в и около река Тученишка, известна като барата. Неведнъж е алармирано местното ръководство за опасността, която създава непочистеното корито, и за гризачите, които се плодят около барата заради спукана тръба. Управляващите на Плевен обаче явно си имат по-големи грижи от това да се впуснат в действие за чистотата на града. Доказателство са и множеството счупени от големия сняг клони, imageкоито все още си стоят на купчини на различни места.

Както е известно, в Плевен чистят две фирми. Градът е разделен на райони и всяка от тях се грижи за определени улици. Малко известно е обаче, че не всички улица влизат в договора, така че някои от тях, дори и да са съвсем близо до центъра, няма да се чистят. Останалите би следвало да се чистят ръчно и машинно. От фирмите по чистота обявиха, че са имали готовност да започнат миене, но дъждът попречил. Така то се отлага за по-слънчеви дни.

Така пролетта ще свари Плевен мръсен и кален. Разбира се, сигурно ще има хора, които ще решат да поочистят около блоковете, къщите и офисите си. Вероятността обаче мръсотията да се върне отново след дни е голяма.

 

 

 ВРАЦА

 

Градинка стана бунище

 

image

Цветана ЕВГЕНИВА

Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов разпореди в понеделник да се засили контролът в района на стадион "Христо Ботев", където недобросъвестни граждани изхвърлят отпадъци. Нерегламентираното сметище около картинг-пистата и някои от алеите към стадиона беше разчистено преди седмица от БКС и служители на дружество "Спортни имоти", но само за няколко дни отново бяха натрупани купища с боклуци, посочи управителят на дружеството Веселин Иванов. Жителите на кв. "Младост", които живеят в близост до спортния парк, изхвърлят битови отпадъци, строителни материали, стари мивки, тръби и мебели. Младенов разпореди да се извършват периодично проверки и нарушителите да бъдат глобявани.

Това всъщност е поредното нерагламентирано сметище в града. Почти във всеки квартал между блоковете или в незастроени пространства има такива. Гледката е още по-неприятна около често препълнените контейнери с боклук, където най-редовно търсят храна клошари и цигани в компанията на кучета. С тях общинската управа е безпомощна да се справи, въпреки че всяка година се увеличават парите за закупуване на контейнери и за сметоизвозване, което се извършва от БКС. Според Младенов само през 2008 г. са събрани и извозени 69 288 куб. м битови отпадъци, в регионалното депо са депонирани 17 120 т, за града и селата са доставени нови 105 контейнера тип "Бобър" с обем 1,1 куб. м и 306 кофи тип "Кука".

Младенов сподели и друг проблем - цветните пластмасови контейнери на "Екопак България" често са прицел на палежи. Миналата година са били унищожени една четвърт от доставените през декември 2006 г. 336 контейнера - по 112 за хартия, пластмаса и стъкло, разположени на сто площадки на територията на града. Пожарите се причиняват от незагасена жар и пепел от печки или от пиратки, хвърлени в тях преди да гръмнат. Според договора с фирма "Екопак" съдовете за смет се поставят безплатно в града, но поддържането и ремонтирането им е за сметка на общината, а един контейнер струва средно по 600 лв. Всъщност реалната картина за тази иначе екологична и необходима инициатива е съвсем друга. Освен паленето на цветните контейнери врачани продължават да си хвърлят отпадъците както им падне, без да се съобразяват с цвета и надписите по тях. Наблюденията показват и друго - че те се ползват много по-малко, отколкото металните кофи. Около тях няма боклук, защото циганите и клошарите не могат да проникнат вътре, което за съжаление се случва постоянно с металните кофи. Извадените от тях боклуци се разнасят около жилищните блокове и детските площадки и ги превръщат в нерегламентирани сметища. И така независимо от красивите си проекти и пожелания, градът не може да се отърси от мръсотията, която при закъсняващо извозване го превръща в едно голямо бунище.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Грозни гледки около строежите

 

Кремена КРУМОВА

В крайните квартали и около строежите в старата столица гледките са изключително грозни. Всяка година след топенето на снеговете лъсва мизерията от боклуци там. На местата, където вятърът е разхвърлял найлонови и хартиени торбички или празни бутилки, те плуват в насъбралата се вода в трапищата. Безпорядъкът е пълен, след като и редовно живущи в панелките изхвърлят хартиите, фасовете и боклуците си направо през терасата. Въпреки забележките от съседи, никой не ги взема под внимание. Така грозната гледка лъсва напролет. Рядко се наблюдава вече и обитателите на кооперацията да се хванат на пролетно почистване в околоблоковите пространства. Обикновенно тази дейност извършват, когато се постопли, работници от почистването към общината. Освен че изрязват дръвчетата, а лятото косят тревата пред блоковете, събират и разхвърляните боклуци.

Иначе общината се грижи редовно преди 22 март градът да изглежда приветлив и чист за гражданите и гостите. Една от причините е и, че старата столица отбелязва тогава своя празник. Въпреки падналия дъжд от няколко дни по график из улиците на града шестват водоноски, които мият. Те ще направят над 60 курса. Общото количество вода, което ще бъде използвано за измиване, ще е над 450 кубически метра. В процеса, който ще продължи няколко последователни дни и нощи, е включена цялата налична техника на "Комунално стопанство”. Тя е подпомогната и от тази на фирма "Титан”. Очаква се след обилното измиване на улиците в града да бъде нормализирано нивото на запрашеност във въздуха.

През изминалия сезон на зимното снегопочистване използваният за обезопасяване на улиците срещу обледяване пясък е бил 1 370 тона. Това количество е над 2,5 пъти по-малко от използваното през предходни години заради успешното и ефективно третиране на уличните настилки с химическата смес isemelt срещу образуване на снежна покривка и обледяване, уточниха от общината. Неколкократно по-малките количества използвани инертни материали позволи запрашеността на въздуха в града в началото на пролетта да е относително по-ниска от предходни години.

 

Материалът е от архива на BG Север

 



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483585
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930