Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 16:54 - Изкуство за живота
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3537 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 11.02.2011 17:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 22 440 лв. бяха събрани на благотворителен търг за три болни от рак деца

 

image

image

image

image

 

Поля ТОМОВА

В истински център на благотворителността се превърна плевенският ресторант "Ростов" миналата седмица. На 4 февруари - Световният ден за борба с рака, бяха събрани 22 440 лева за лечението на три деца, които носят тежката диагноза. Проведен бе благотворителен търг под наслов "Изкуство за живота" на картини, дарени за целта абсолютно безвъзмездно от български художници, които се продадоха общо за 12 310 лв. Отделно в специална урна бяха предоставени дарения на стойност 10 130 лв. Инициативата за хуманното събитие е на две студентки от Медицинския университет (МУ) в Плевен - Йоана и Вяра, и се реализира чрез imageАсоциацията на студентите медици в България под патронажа на ректора на МУ проф. д-р Григор Горчев. Сред участниците в акцията бяха президентът Георги Първанов, депутатите Румен Петков, Ивелин Николов и Лютви Местан, политици, общественици, бизнесмени. Държавният глава не успя да си купи картина, но пък направи парично дарение, като не пожела да уточни сумата. Румен Петков бе предоставил картина на художника Павел Митков, която се продаде за 2 100 лв., колегите му Ивелин Николов и Лютви Местан пък закупиха по едно платно за по 500 лв. Ксерография на Петър Мичев - Педро бе дарена от депутата Митхат Метин, която намери своя собственик срещу 300 лв. Най-скъпата картина се оказа на Светлин Русев, която бе предоставена от домакина на събитието Васил Антонов. След зашеметяващо наддаване тя достигна космическата цена от 3 300 лв. За 2 250 лв. се продаде платно на покойната Вера Къдринова (дарено за търга от аукционна къща "Виктория").  

 

Абсолютно безвъзмездно в благотворителното мероприятие участваха водещият на търга Петър Вучков, певецът Васил Петров и Биг-бенда на Благоевград.

Тържеството бе открито от проф. Григор Горчев, който изрази възхищението си от инициативата на студентите и изказа своето удовлетворение, че младите хора се събуждат и започват да мислят като европейци. "Парадоксът на нашето време е, че имаме високи сгради, но ниска търпимост, широки магистрали, но тесни възгледи. Увеличихме постиженията си, но намалихме ценностите си. Говорим твърде много, обичаме твърде рядко и мразим твърде често. Забравихме да отделяме време на тези, които обичаме. imageЗабравихме да кажем блага дума на малките същества, които ни гледат отдолу нагоре с възхищение. А когато дойде болестта, се сещаме за всяка пропусната минута, за всяка неизказана дума и осъзнаваме, че всичко, което сме преследвали, е било напразно и няма смисъл. Тези чувства се засилват, когато става дума за деца с тежки заболявания. Питаме се защо и не можем да приемем тази несправедливост, защото в децата е смисълът, те са бъдещето. Децата са като цветята - чисти, нежни и усмихнати. Те са посланици на честността, искреността и нежността. Те са нашите съдници и учители, защото не робуват на предразсъдъци, правила или ограничения", каза в словото си ректорът на Медицинския университет.

Президентът Георги Първанов също отбеляза, че е получил поканата за търга с благодарност и респект. Държавният глава подчерта, че инициативата на младите хора го зарежда с оптимизъм за бъдещето на България. Първанов благодари и на дарителите, които вършат добро въпреки кризата, и това идва да покаже, че няма криза в солидарността. "Аз мисля, че точно в криза е моментът да кажем, че здравето е най-големият приоритет на държавата и на обществото. Икономиката ще заработи - дали по инерция отвън, или благодарение на нашите вътрешни усилия, но здравето трудно може да се върне. Радостното е, че българинът запазва чувството си за солидарност, но това в никакъв случай не освобождава държавата от отговорност", подчерта държавният глава.

След това студентката Йоана буквално разплака аудиторията с разказа на личната си драма, която я мотивирала да се посвети на благородната инициатива. Преди две години тя е загубила 25-годишния си брат, покосен от коварната болест. Семейството ни премина през ада и за съжаление една част от нас остана там, сподели през сълзи Йоана и припомни древната мъдрост, че ако спасиш един живот, спасяваш цяла Вселена.

Не по-малко вълнуващо бе мултимедийното представяне на трите нуждаещи се от помощ деца, което направи другата инициаторка на благотворителната проява Вяра.

"Това е Викторчо. Той е на 6 години. Майка му се казва Таня. Баща му се казва Симеон. Семейството им дава всичко един за друг. Виктор страда от тумор на очния нерв. Обича сладолед и шоколадови яйца, но не харесва лимоните. Любимото животно на малкото момче е лъвът. Виктор обича да оцветява книжки, да седи на дивана, да гледа анимационни филмчета. Искал да стане автомобилен състезател, но сега не знае какъв иска да стане. Трябва му време, за да реши. За да има това време, му е нужно специално лечение в чужбина.

Това е Пати. 13-годишната Патриция е болна от остра лимфобластна левкемия. Майка и е Теодора, баща й се казва Георги. Сестричката й се казва Далия. Семейството им дава всичко един за друг. Пати свири на цигулка и пее. Чете книги за възрастни, интересува се от света, от хората и от техните мисли. Обича синьото и зеленото, не харесва математиката, както и да става рано за училище. Пати иска да бъде себе си - слънчевото момиче от Варна. За да грее дълго време, Пати има нужда от спешно лечение в чужбина.

imageТова е Сашко. 10-годишният Александър е болен от невробластом. Майка му се казва Павлина. Баща му е Ганчо. Сестричката му се казва Елица - на 7 март той иска да празнуват заедно нейния рожден ден. Семейството им дава всичко един за друг. Сашко обича да рита топка, да кара колело, да рисува, да реди конструктори. Много харесва Спайдермен. Не обича новините по телевизията. Иска да стане голям. За да порасне, му е необходима помощ и спешно лечение в чужбина".

Мултимедийното представяне завърши с безсмъртната песен на Емил Димитров "Ако си дал...". За няколко минути залата притихна...

След това започна наддаването. Водещият Петър Вучков не пропусна да разиграе на търг и предмети, свързани с "Минута е много". Така кметът на Ловеч Минчо Казанджиев стана горд собственик на часовник с логото на предаването и познатото на всички човече срещу 200 лева. За 120 лв. бе купена юбилейната книга "50 години БНТ. 30 г. "Минута е много". Колкото повече търгът навлизаше в същинската си част, толкова по-атрактивен ставаше водещият, който се раздаде до край и успя максимално да предразположи участниците в търга и да развърже широко не само кесиите им, но и душите им за благородната кауза.

Средствата, събрани от благотворителната проява, ще бъдат разпределени между трите деца.

Студентките Йоана и Вяра са категорични, че с това тяхното начинание не е приключило. Те ще продължат да набират средства и чрез други инициативи, докато не се набавят нужните суми за лечението на трите деца.

 

image

 

ВСИЧКИ МОЖЕМ ДА ИМ ПОМОГНЕМ

 

image

image

image

 

 

Публикувано във в-к "BG Север"




Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473552
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031