Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2010 13:14 - Депутат, адвокат и магистрати оплетени в плевенски "октопод"?
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2348 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Депутат, адвокат и магистрати оплетени в плевенски “октопод”?

 

Скандалният Диян Мичев заплашвал прокурори, обвързал се със съдии

 

imageПоля ТОМОВА

След няколко месеца затишие пореден "взрив" разтърси прокуратурата и съда в Плевен. Авдокат Диян Мичев бе арестуван за подготовка за убийство. С него бяха задържани още четирима души - организирана престъпна група, която се занимавала с изнудване, рекет, заплахи, склоняване към лъжесвидетелство и други. Адвокатът Мичев е сочен за тартор на престъпната група. След 72-часово задържане обаче Софийски градски съд го пусна срещу 5 хиляди лева парична гаранция. Членовете на престъпната група също са освободени и са им наложени по-леки мерки. В дома на единия от тях - Йордан Трифонов, е открита и пушка, за която данните сочат, че е незаконна. Йордан Трифонов е един от хората, наети да следят две прокурорки, да подслушват разговорите им и да донасят на Мичев с кого магистратките се срещат. Според медиите за да следи двете прокурорки, скандалният адвокат е разчитал и на съдии и прокурори. Те му докладвали по какви дела работят обвинителките, както и как се подготвят за тях. Двете прокурорки, които Мичев заплашвал с убийство, са Диана Маркова и Искра Ганева. Те са внесли в съда общо четири обвинения срещу адвоката - за измами, документни престъпления, склоняване към лъжесвидетелство и насилствено отнемане на имущество. Това според магистратките е причината Мичев да ги заплашва с убийство. Те отказаха да съобщят как точно са получили заплахите, но заявиха, че са били сериозни и са започнали още през пролетта на тази година. Запознати с разследването твърдят, че прокурорките са били заплашвани както устно, така и със SMS-и, едновременно и към двете.

Разследването срещу Диян Мичев е започнало преди година. През това време лъсват и нерегламентираните контакти на адвоката с десетина прокурори и съдии. С тях Мичев е образувал своеобразна верига с цел решаване на дела в полза на един или друг човек. Според разследващите авдокатът е искал от десетимата магистрати "смачкване" на определени дела. С помощта на своите приятели от съдебната палата в Плевен Мичев дори уреждал завеждане на дела срещу полицаи, както и срещу хора, с които имал бизнес отношения. Медиите цитират шест конкретни дела, по които Диян Мичев е лобирал, като е използвал връзките си с магистратите. Кои са десетте магистрата, с които Мичев е поддържал близки отношения и е използвал, не се уточнява. Магистрати обаче твърдят, че след като е бил пуснат под гаранция, той се е прегръщал в сградата на съда демонстративно с един от съдиите. "Имам преки впечатления от поддържани контакти между колеги от прокуратурата и колеги от съда с Диян Мичев. Особено впечатляващо е обстоятелството, че почти всички магистрати в Плевенски съдебен район - съдии и прокурори, си правят отвод - както по дела, по които Мичев е обвиняем или подсъдим, така и по дела, по които е адвокат", твърди прокурор Искра Ганева пред журналисти. "Много магистрати от Плевенски съдебен район по един или друг начин се опитваха да набавят информация на какъв етап са разследванията, с какви доказателства разполагаме, какви действия бихме предприели относно Диян Мичев, ще бъде ли привлечен под отговорност, ще бъде ли задържан. И поведението им се променяше в зависимост от това дали Мичев е обвиняем, е ли той задържан или е освободен. Това говори за тяхната обвързаност с адвокат Мичев, която не е само служебна, но и лична", добавя прокурор Диана Маркова. И двете са категорични, че голяма част от магистратите от кръга "Мичев" са онези от кръга "Красьо Черния".

Освен връзки с магистрати и опити за влияние над тях, разследващите установяват още една топла връзка на Диян Мичев - този път с депутат и заради много пари. Чрез специални разузнавателни средства са установени интензивни контакти между скандалния адвокат и плевенския депутат от Ред, законност и справедливост (РЗС) Дарин Матов. Според МВР депутат и адвокат стояли зад организация за силово отнемане на завод "Подемпласт" в Подем. Целта била чрез заплахи да бъдат принудени собствениците на завода да го продадат. След като се сдобият със земята, Мичев и неговите хора щели да кандидатстват за евросредства за изграждане на завод за преработка на отпадъци. Депутатът Дарин Матов пък се явява в ролята на лобист, който да им осигури милионите от еврофондовете. Пред журналисти Дарин Матов отрече да участва в тази схема и заяви, че това е "политическа поръчка" с цел да бъде опетнено името му.

Разследващите обаче са категорични, че са се натъкнали на истински "октопод" в Плевен, в който съдии, прокурори и депутат са се оплели в странни връзки. Цялата истина, както и имената на десетте магистрати ще бъдат ясни съвсем скоро, твърдят запознати.


Материалът е от новия брой на BG Север.

 



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483007
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930