Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2010 18:08 - Братя иманяри изкопават статуя за близо милион евро
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 4852 Коментари: 1 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Близо милион евро струва статуята, изкопана от Улпия Ескус

 

imageПоля ТОМОВА

Братята иманяри Павел и Николай Павлови от село Гиген остават в ареста заради незаконната си дейност. Заедно с тях с постоянна мярка "задържане под стража" е и техният приятел Захари от Гулянци. Преди четири години тримата разкопали с булдозер част от историческата местност Улпия Ескус край Гиген. Случайно попаднали на огромна находка - статуя на жена без глава, висока близо два метра и тежка около 2 тона. Тримата успели да измъкнат антиката, превозили я до дома на Николай Павлов, изровили голям трап в двора му и я заровили. Започнали да търсят купувач, като за целта направили снимки и видео клип, с които рекламирали находката. Въпреки това обаче години наред купувач не се намерил заради габаритите на римлянката. Едва преди един месец се появил мераклия от България. Тогава Николай изкопал антиката, а брат му Павел довел за оглед купувача и двама посредници. Братята искали за статуята 50 хиляди евро, но накрая склонили да я продадат и за 50 хиляди лева. В края на сделката обаче всички били заловени от антимафиотите. Службите следили иманярите от четири месеца след подаден анонимен сигнал. Николай и Павел Павлови са известни от години на криминалистите заради иманярските си набези. Те са семейни, по документи - безработни. Издържат се от продажбата на ценности, които изкопават от години от Улпия Ескус, твърдят свидетели. Въпреки това едва свързват двата края, като дори не могат да си позволят адвокат, а разчитат на служебни защитници. Преди години Николай Павлов купувал големи парцели земя в близост до Улпия Ескус, разкриха запознати.

Според експертната оценка на археолога Петър Бънов римската статуя се датира от II - III век преди Христа. Главата й най-вероятно е махната в първите години на християнството по тези земи, тъй като вярващите не бивало да се кланят на идоли. Статуята е надгробна и най-вероятно изобразява знатна римлянка. Находката се оценява на 700 хиляди лева, но според запознати ако бъде изнесена от страната и продадена на аукционите в Германия или Австрия, римлянката без глава може да се изтъргува за близо 1 млн. евро.

Освен женската фигура, в домовете на двамата братя са открити и други дребни предмети и накити от Улпия Ескус на обща стойност около 15 хиляди лева. Ако съдът ги признае за виновни, иманярите могат да отнесат до шест години затвор.

Според археолозите набезите на иманяри в древните римски полиси в нашия регион нарастват всяка година. Освен че изнасят културно-историческото наследство на България зад граница, иманярите разрушават останките от миналото. Рововете, оставени след един такъв набег, стигат понякога до два метра. Тъй като хората, които копаят, са неуки, те често унищожават ценни за археологията и историята предмети, които обаче не могат да продадат. От години плевенските археолози алармират за бруталното унищожаване на Улпия Ескус, но засега адекватни мерки за защита на римското селища няма.

 

 Материалът е от новия брой на BG Север. 


Тагове:   статуя,   милион,


Гласувай:
14



1. raders - Толкова идиоти има по света, бе Б...
06.11.2010 18:42
Толкова идиоти има по света, бе Боже! Да съсипят /обезглавят/ една красота заради идиотщините на някаква религия! Едно време в село Паничково Кърджалийско тамошните идиоти бяха счупили на Орфей половия орган. Вероятно, за да не го гледат ханъмите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3471525
Постинги: 708
Коментари: 2533
Гласове: 7843
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031