Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2010 15:41 - Игор Марковски още не е видял експертиза на арестуваните творби
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1148 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

4 картини смениха собствениците си на втория търг в хотел “Ростов”

 

Игор Марковски още не е видял експертизата на арестуваните творби

 

imageВяра ЦЕНОВА

Четири от 60-те картини, които се разиграха на втория търг в хотел "Ростов" в края на миналата седмица, смениха собствениците си срещу атрактивни цени. Търгът беше организиран от Аукционна къща "Аполон и Меркурий" и е първото наддаване след екшъна на 28 май, когато полицаи нахлуха показно в гранд хотел "София" и задържаха собствениците Игор Марковски и Димитър Фицов. Обвинението срещу тях бе, че са предлагали културни ценности, които не са идентифицирани, и че не разполагат с разрешително за такава търговия. Тогава полицията прибра 92-те картини.

На търга в Плевен културни ценности нямаше. Бяха предложени големите български майстори с късните им картини на възраст под 50 г. - Дечко Узунов, Илия Петров, Найден Петков, Светлин Русев, Васил Стоилов, Димитър Казаков-Нерон, Генко Генков, Петър Урумов, Иван Георгиев-Рембранд и др. Все пак имаше и разрешително от Министерство на културата, но след настояване на собственика на хотел "Ростов" Васил Антонов. Той стана притежател на три от продадените картини. Най-атрактивни се оказаха изненадите - опакованите картини, авторите на които бяха отбелязани само с инициали. Тази, която влезе в наддаването с първоначална цена 0 лв. и в този търг беше "Разпятие" на Евгени Босяцки, и се продаде за 90 лв. Пейзаж в червено на Николай Илиев също тръгна от 0 лв. и стигна 100 лв., а Старо дърво от Марко Марков от 30 лв. се продаде за 80 лв.

- Г-н Марковски, как отчитате провеждането на търга в Плевен?

- Криминално проявеният Марковски се вписа в пейзажа на Плевен с 4 продадени картини, което е голям успех след тези перипетии. Тук искам да благодаря на г-н Антонов, който има смелостта и дързостта да направи нещо подобно. Не са ми вземали отпечатъци на входа. Ще видим какво ще се случи оттук насетне. Нямаме разрешение за следващи търгове, които сме обявили до края на 2011 г., вероятно чакат да свърши делото, което още не е започнало.

- Има ли някакво развитие?

- Експертиза 4 месеца чакахме, миналата седмица се оказа че има, но не ни е показана, за да я видим. Каквито и да са резултатите, искаме да ги видим. Тази вечер тук беше един наш клиент, който е сред разпитваните след търга на 28 май в София. Каза, че са го питали как е разбрал за търга, откъде е научил - след като всичко беше публикувано. Трябва да знаете един много важен детайл. Понеже излезе министърът на вътрешните работи и каза, че има една крадена картина на търга на Марковски - това не е търгът на Марковски, а на "Аполон и Меркурий". Крадената картина всъщност е била продадена на търг на "Виктория" 2009 г. През 2010 г., след като я купува някой на търг и я носи на нас и ние си подписваме договор, че ни я дава с каталог, че тя е била на търг, ние я пускаме пак. Защо през 2009 г. не са арестували някого и не са видели, че има крадена картна, а точно на нас ни се случи? Много мирише тази работа.

- Какво се случва с арестуваните картини?

- На арестувания търг мисля, че стигнахме до 12-а или 18-а позиция и имаше само една непродадена картина. Продаваше се като топъл хляб. Там имаше и картина на плевенски художник - бачо Кольо (Никола Николов, б. а.) - скача много. Той беше там, много се зарадва. Чакаме с нетърпение да освободят картините, защото клиентите пък чакат от нас да си ги вземат. 92 картини са арестувани и си стоят в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Ако докажат, че тези картини са еди какви си, трябва да ги конфискуват. Както и искат.

- Видяхме, че има интерес предимно към опакованите картини, които тръгват от много ниска цена...

- Те винаги са на такива цени. Имали сме такива, на които дори инициалите на автора не казваме. Например "Нанизи тютюн", но с първоначална цена 1 000. Наддават 1 200. Казвам първата буква от името "З" и веднага гора от ръце.

- Реалната цена на тези, които продадохте, каква е?

- По-висока, според мен. Тези 1 000 лв., които днес направихме, всъщност не са 1000. Защото тук картините не са всички наши. Мнозина си мислят, че като се сметне общата цена, ще излязат примерно 130 хил. лв., ако сме продали всичко. Но от тях 90% са на някой, подписал съм договор с него.

- Случката от 28 май навреди ли ви, или ви помогна?

- За тези 4 месеца, ако на ден ми се обаждаше по един човек да ми предлага картини, сега ми се обаждат по десетина, защото няма лоша реклама.

- Кога е следващият ви търг?

- На 7 октомври и е организиран от фондация "За нашите деца". Наемат нас да го направим, дават ни предметите, на тях разрешението им го дадоха за минути. Събират пари благотворително. Ние също участваме, но като им даряваме картини, а те ги продават.

Материалът е от днешния брой на BG Север. 

 


Тагове:   още,   експертиза,   Марковски,


Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473647
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031