Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2010 12:27 - Габровка отглежда котки без опашки, но не им ги реже тя
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 7836 Коментари: 5 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

МЕНАЖЕРИЯ


Габровка развъжда котки без опашки, но не им ги реже тя

 

В дома на Розмари Казасова мирно съжителстват 30 писани и 5 кучета

 

image

Мариана ДИМИТРОВА

Габровката Розмари Казасова развъжда уникалната порода котки "Манкс". Става въпрос за безопашати мяукащи четириноги, които са голяма рядкост в България. За първи път тази рядка порода е внесена в Габрово, чиито символ е котката с рязана опашка. През 70-те години на миналия век известната българистка Мерсия Макдерморт посетила Габрово и се запознала с традициите на предприемчивите балканджии. Когато й разказали вица за котките с отрязани опашки, тя останала смаяна, защото в нейния роден град Абърдийн в Шотландия имало такива естествени екземпляри. Оказало се, че известните с пестеливостта си шотландци не се били сетили досега как да ги използват, а габровци вече имали легенди за собственото си новаторство в сферата на топлоикономиката. Става въпрос за прословутата слава на габровци, че режели опашките на котките, за да се затваря по-бързо вратата след тях и да не изстива стаята. Така в града на смеха като дар за новооткрития Дом на хумора и сатирата (1972 г.) пристигнали

две безопашатки от рядката порода "Манкс".
Истината за габровските котки без опашки обаче е по-зловеща. В края на 60-те години в традиционния габровски карнавал участвали писани, чиито опашки били предварително отрязани. Тъй като в този период в града на хумора и сатирата не е имало дружество, което да защитава правата на животните, учители и ученици заедно провеждали акции по залавянето на котки по улиците. След това в мазетата на учебните заведения им отрязвали опашките с копринен конец и ги гледали две - три седмици, за да ги пуснат на карнавалното шествие. Много стопани изпитвали истинска радост, когато любимецът им се завърне след близо месечно отсъствие. Разликата била, че вече е без опашка. Това разказа пред "BG Север" Розмари Казасова, която регистрира първия в страната развъдник за котки от породата "Манкс" и турска ангора.image

"Липсата на опашка е вроден дефект, който се предава генетично. Заради това много котки от тази порода измират, а тези, които оцеляват, се отглеждат трудно", разказва тя. Габровката от няколко години се занимава успешно с опити да бъдат отгледани малки манксове, като се кръстосват опашати или с частична опашка екземпляри и такива, които изобщо нямат такава. В страната до този момент не е известен друг такъв център. Манксът е известен с прозвището "кучето сред котките", тъй като се привързва много силно към своя стопанин, любвеобилен е, открит и много добър приятел, уточнява още Казасова.

Находчивата габровка от три години насам се е захванала с организацията и провеждането на необикновен карнавал - едновременно

национален карнавал-ревю на котки и изложба. Той се провежда по време на празниците на града през май и е една от най-атрактивните прояви на традиционния габровски карнавал. През тази година ще се проведе четвъртото поред издание на котешкия парад. По това време Габрово става домакин на едни от най-красивите котки на България. В града на Рачо Ковача пристигат уникални и красиви породи от София, Пловдив, Русе, Плевен. Тогава могат да се видят и редките екземпляри от породата "Манкс". Манксът е много рядко животно не само за България, но и за Европа, обяснява Розмари Казасова, която е председател на Клуба по фелинология "Бастет" в Габрово. Той е регистриран през април 2003 година като сдружение с нестопанска цел. Няколко месеца по-късно клубът става клон на фелиноложкото дружество в Пловдив. Целта на обединението е създаването на една по-голяма организация, която да привлече повече любители на котки и да бъде призната сред европейските фелиноложки дружества. Това се случи през миналата година, когато пловдивското дружество, заедно с прилежащите му клонове, сред които и габровският, бе прието в Европейската федерация по фелинология.

Именно в Пловдив през миналата година две котки от породата "Манкс" от развъдника към габровското фелиноложко дружество бе дадено правото на начало на родословие, тоест те бяха признати официално за порода. За целта котките манкс бяха оценени от председателя на най-голямата световно призната европейска фелиноложка организация Хайнц Келнер. Единият от габровските манксове получи тогава и купа за най- добро животно в клас "късокосмести".
 

image"Още от 60-те години на миналия век от първите карнавали в Габрово котката без опашка е основен символ на хумора в града. Прави впечатление, че през последните години в карнавала липсваше живото животно. Реших да запълня тази ниша. Обикновено изложби на котки се правят в София и Пловдив, но карнавал на котки не е правен. Подобно шоу е единствено по рода си в България. Разликата между един обикновен карнавал и карнавала на котки е в това, че при карнавално шествие маскираните участници дефилират пред публика, а при котешкия карнавал маскираните участници стоят в клетки, а публиката дефилира пред тях. Идеята за провеждането на карнавала на котки се породи от това, че преди 7 - 8 години заедно с ветеринарния лекар Росен Димитров успяхме с много усилия да възстановим изчезващата порода "Манкс", която, за съжаление, макар че е оригинален символ на габровския хумор, произхожда от остров Мен", разказва председателката на габровския клуб по фелинология.

Въпреки, че по време на котешкия карнавал в столицата на хумора се събират най-красивите мяукащи четириноги от България, единствено в Габрово се намира чисто бял екземпляр от изключително рядката и ценна порода "Кимрик". Породата е наречена в чест на древните келтски племена, населяващи британския остров Уелс - кимерийците. Както манкската безопашата котка,

"Кимрик" е създадена по естествен път и е известна още преди няколко столетия. Дългата космена покривка от тази порода се е появила в резултат на мутация на манкса. Според някои изследователи през XVI век с търговски кораби от Далечния изток котките били докарани на остров Мен в Ирландско море. На острова те се кръстосвали и размножавали в продължение на векове, като се раждали не само късокосмести, но и дългокосмести екземпляри. Благодарение на усилията на канадеца Блей Райд Уелш и американеца Леели Фолдсейк, които се заели със селекционирането на дългокосместата безопашата котка, в Канадската асоциация на любителите на котки през 1976 г. бил създаден стандарт на породата кимрик, който бил необходим за участие във фелиноложки изложби. По-късно била създадена и международна обединена асоциация на кимрик, която много допринесла за разпространението на тази порода из различните части на света. През май 1989 г. породата получила шампионски статут от CFA, а една година по-късно вече пет асоциации признали породата и оттогава тя заема достойно място във фелиноложките изложби във всички щати на САЩ, разказва историята на "Кимрик" Розмари Казасова.

През тази година по време на габровския карнавал-ревю на котки, на който собственици на атрактивни породи водят карнавално облечени своите домашни любимци, за втори път ще бъде показан екземпляр от рядката порода "Кимрик". Питомецът е котарак и се казва Кирил.

Тежи 7 килограма, а негов стопанин е радиожурналистът и собственик на интернет радиото "ТИ ЕС" Тихомир Църов. През миналата година котаракът му стана носител на купата на габровския котешки карнавал, като премери качества и екзотичност с още стотина мяукащи красавци от различни краища на страната.
imageПреди година и половина достойнствата на уникалното котешко шоу оцени и водещата на предаването на Българската национална телевизия "За животните с любов" Росица Кирилова, чиито екип засне атракцията и излъчи обширен репортаж. Известната и като поппевица дама гостува и в дома на Розмари Казасова. Интересът на Роси Кирилова бе провокиран и от факта, че в къщата на Казасова в мир и любов заедно съжителстват над 30 котки и 5 кучета. Водещата на предаването остана изненадана от сръчността на крадливия персиец Томи и от изтънчените маниери на 9-килограмовия котарак Макси, който пие мляко от чаша. Но най-удивителната гледка, която често може да се види в дома на предприемчивата габровка, са сучещите от кокершпаньолката Аля малки котенца. Сега председателката на клуба по фелинология освен с развъждането на манксове и турска ангора, се е заела и с отглеждането на персийски котки. Находчивата дама не крие факта, че освен популяризирането на редки породи, целта на интересното й хоби има и комерсиален характер - продажбата на атрактивни котки. За любителите на мяукащите четириноги Казасова създаде
сайт на габровския клуб по фелинология - www.rozmar.fdpbg.com.

Розмари е личност с всестранни занимания. Освен развъждането и отглеждането на редки породи котки, тя се занимава и с изработването на талисмани. И досега си спомня една от най-интересните случки в живота си, когато присъствала на обряд на тъй наречените русалии. "Русалиите са група мъже, които всяка година по време на русалкината неделя танцуват специфичен танц, чрез който лекуват психично и неизличимо болни. Имах щастието през 1972 година да присъствам на русалийска танцова възстановка. Тогава ми обясниха, че русалийството се предава по наследство заедно с дрехите и тоягите. Само цървулите си правят наново, и то задължително от свинска кожа. Това, което видях тогава, беше шокиращо. Беше горещо, докараха четирима болни. Когато русалиите танцуват, произнасят една-единствена дума, а болният лежи на земята. Над главата му слагат гърне с благовонни билки и започват да го обикалят в кръг. Изпадат в транс и ускоряват движенията си. Най-интересното беше, че прескачаха болния по дължината на тялото му, а това са повече от два метра. Имах чувството, че тези хора като че ли не скачаха, а прелитаха. И четиримата болни станаха и си тръгнаха. Най-страшна беше жената с психическото заболяване - така пищеше и се хвърляше по едно време, че всички отстрани се стъписахме. След това нищо й нямаше. След определен период на всеки излекуван чупят гърнето", разказва Казасова.

От любознателност тя започнала да събира и рецепти за здраве.

"Имам записки от 1961 г., когато баби са ме хващали и са ми викали: Пиши, да се не губи знанието. Тогава не знаех какво ми дават", спомня си колоритната дама. Сред колекцията й от рецепти има и такива за разваляне на магии, за лечение на самодивски болести. Може би от тогава е започнало и увлечението на Розмари към изработването на талисмани. Всяка година по време на международния панаир на занаятите в Етнографския музей на открито "Етър", който се провежда през септември, Казасова предлага на туристите и посетителите от своите талисмани. Преди две години, когато министър на културата беше Божидар Абрашев, при посещението му на панаира той и съпругата му Люлина си тръгнаха от Етъра с нейни талисмани. Според нея талисманът не може да се подарява, тъй като няма да се изпълни неговото предназначение, а се купува. Може една стотинка да се даде на този, който го изработва, но задължително трябва да се заплати, разказва тя.

Другото интересно нещо в дома й е кашонът със стари снимки, ръкописи, документи, някои от които датират от началото на 19 век. По всяка вероятност има нещо в рода ни, защото имам едно тефтерче от 1814 г., в което някой си от рода ми е записвал т. нар. илачи за болест, обяснява Казасова. Сред старите книжа е и родословното дърво на рода й, направено от известния историк и легендарен кмет на Габрово Илия Габровски. Ценно е и списанието, посветено на младежкото габровско колоездачно дружество, подписано от цар Борис III с автентичния му подпис от 1927 година. Дядо ми е бил почетен председател на габровското колоездачно дружество, уточнява тя.

За всестранно развитата й личност говори и фактът, че през предишния мандат на местно управление Розмари Казасова бе общински съветник в габровския местен парламент.


Материалът е от архива на BG Север

 

 


Тагове:   опашки,   отглежда,


Гласувай:
10



1. анонимен - МЯУ МЯУ МЯУ ОБОЖАВАМ котките. . . . ...
12.08.2010 17:02
МЯУ МЯУ МЯУ ОБОЖАВАМ котките....мъъъррррр
цитирай
2. анонимен - Роси
12.08.2010 17:20
ххахаххаха Роси Кирилова къде си е закачила телефона като селянка :)
цитирай
3. анонимен - Здравейте
13.08.2010 00:30
Здравейте скъпи
Моето име е погрешно Вивиан аз видях профила си днес и се превърна liliyanaandreeva.blog.bg Intrested от вас, аз също ще искате да знаете повече за вас, и аз искам да изпратя поща до моя имейл адрес, така че мога да дам Вие ми снимка, за да знаят към кого л am.Here е моят имейл адрес (vivian_a44@yahoo.com). Вярвам, че ние можем да преминат от here.I съм на изчакване за вашата поща на моя имейл адрес above.mis Вивиан . (Запомнете разстоянието или цветът няма значение, но любовта въпроси много в живота)

Моля отговорете ми с моя имейл адреса тук
vivian_a44@yahoo.com
Ваш нов приятел
Измамите Вивиан
Благодаря ..
цитирай
4. анонимен - да намерим този, който им ги реже
13.08.2010 04:22
и да го накажем! :))))
цитирай
5. анонимен - за мансовете
13.08.2010 13:11
Да така се раждат, неможе да се режат опашките защото си личи, но много труд и финансий са и трябвали докато успее селекционира тази порода. Но габровците са инати хора и успяват.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481424
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930