Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2010 13:21 - Увеличава се броят на децата жертви на домашно насилие
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1724 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Темата от архива:

Жертви на насилие през годините

    Увеличава се броят на децата жертви на домашно насилие

 

Убиецът на 3-годишната Никол остава постоянно в ареста

 

image

Цветана ЕВГЕНИЕВА
Мая ПАСКОВА

Състав на Врачанския окръжен съд постанови постоянна мярка "задържане под стража" за Антон Митов от Враца, заподозрян за убийството на тригодишната Никол Ангелова от с. Косталево. Мярката беше поискана от прокурор Камелия Трифонова, която посочи, че в предварителното производство са събрани достатъчно доказателства за това, че Митов е предизвикал умишлено смъртта на детето, като го е пребил, с което е извършил тежко криминално престъпление. Обвиняемият е съден за кражби, има лоша характеристика и може да извърши друго престъпление или да се укрие, обоснова искането си Трифонова. Престъплението, по което е обвинен, предвижда наказание лишаване от свобода от 20 години или доживотен затвор. Към документите по съдебното дело беше добавена експертна справка.

На 15 октомври тялото на момиченцето бе открито в сеновал на дома, в който е живяло. Митов сам посочил мястото и изровил трупчето на убитото по особено жесток начин момиченце. Детето било в неизвестност повече от месец. Майката Наталия Георгиева и обвиняемият, с когото тя живеела на семейни начала в Косталево, давали противоречиви обяснения пред социални работници, потърсили детето и неговите сестра и брат по сигнал, че са малтретирани. Първоначално заедно с Антон Митов бе задържана и майката. Пред полицията тя признала, че е помогнала на мъжа да скрият тялото на дъщеря й, след като детето починало от нанесения му от него побой и удар с брадва. Георгиева бе освободена след изтичане на наложената 72-часова мярка за неотклонение с прокурорско решение.

Наталия се събрала да живее с Антон преди половин година. При него дошла с трите си деца, почти 5-годишната Ани, 3-годишната Никол и 11- месечният Стефчо. Двете момичета системно били малтретирани от Митов, който редовно ги връзвал за леглото. Дни преди да бъде открита мъртва Никол от Агенцията за закрила на детето взели Ани и Стефчо по сигнал на съседи, че мъжът бие често децата. При опита да открият къде е Никол се разплита и извършеното убийство.

От Агенцията за закрила на детето уточниха, че са настанили Ани в социален дом, където за нея се грижи психолог. С оставането на Митов в ареста 11-месечният Стефчо временно е върнат на майка му, докато се реши по-нататъшната му съдба.

Миналата година жертва на системни побои са станали малкият Иван Велков от Враца, който починал на 13 ноември в болница едва на 40 дни, и 14-годишният Денис Данков от с. Хърлец. В края на годината жителите на Оряхово били потресени от новината, че 18-годишната Анелия К. умъртвила новороденото си дете и го хвърлила в двора на детска градина. 16-годишният Павел Влъчков от Мизия сложил край на краткия си живот като се обесил под навеса в двора на къщата, където живеел. Според съседи момчето искало да избяга от тормоза, на който бил подложен вкъщи.

Според психолози постепенно децата възприемат грубите насилнически взаимоотношения в семейството, в училището и на улицата като естествена форма за защита и на поведение. Колкото по-силно, продължително и драстично е насилието, на което са подлагани в детството си, толкова по-тежки са последиците в психофизическото им развитие. Затова в пубертета те също влизат в насилствени връзки, в банди и секти, злоупотребяват с алкохол и наркотици, бягат от дома и училището, развиват депресия, анорексия и булимия, правят опити за самоубийство.

На 20 октомври Институтът за социални дейности и практики (ИСДП) стартира национална кампания "Виж ги, чуй ги, разкажи - Родители, които бият децата си, опитват да го скрият". Кампанията се провежда с подкрепата на Държаваната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съвместно с фондация "Ничии деца" - Полша. За партньор на ИСДП за Плевен е избрано Сдружение на помагащи специалисти в социалната сфера "Малки стъпки".

През последните години значително се увеличава броят на деца жертви на домашно насилие в страната. Според данните на ДАЗД през 2007 г. отделите за закрила на детето са работили с 1 500 случая на насилие. При 77,6% от тези случаи се касае за насилие в семейството и 35,7% от децата са жертви на физическо насилие. Според проучванията твърде малък процент от родителите признават, че използват физическа сила при отглеждането и възпитанието на децата си. Около 50% от хората, които стават свидетели на домашно насилие, смятат, че това е проблем на семейството, в което насилието се случва.

До 30 август в плевенския отдел за закрила на детето са подадени 11 сигнала, 8 от тях са се превърнали в случаи, съобщи Светлин Симеонов, ръководител на отдела. 4 са физическо насилие над деца, като два са съпътствани и с психическо. Два от случаите са били с потенциален риск децата да бъдат въвлечени в трафик с цел сексуална експлоатация.

Целта на кампанията е да се повиши чувствителността на гражданите към този проблем, обяви Димитър Грънчаров, координатор на "Малки стъпки". "Аз съм подминавал на улицата майка, която си удря детето, и на всеки един от нас се е случвало. Целева група в кампанията са възрастните, които са станали неволни свидетели на такива прояви, както и възрастни, които имат подозрение, че деца са жертва на насилие", добави още той.

Насилие е всяко едно действие или бездействие по грижите и възпитанието на едно дете, заяви психоложката към сдружението Валерия Симова. Тя посочи най-честите примери за това - удрянето, биенето, щипането, но и всички викове, крясъци, заплахи, дори неглижирането и отказът за общуване с детето.

"В България продължава да се толерира използването на шамари като възпитателна техника и се смята, че това е възможността на родителя да овладее ситуацията. Действителността е друга - когато детето е свидетел на такова отношение, това рефлектира на развитието му в много дългосрочен план. Детето жертва на насилие дори когато е само свидетел на такава ситуация, когато живее в такава среда, губи доверие както към възрастните около него, така и към света като цяло. Губи представата за своята идентичност, а насилникът е този, който определя какво ще се случи с него", поясни психоложката.

В рамките на инициативата се предвижда и реализацията на два конкурса - за детска рисунка, носеща послание по темата на информационната кампания, и за есе на тема "Бити деца", като кандидатите могат да изпращат работите си на адрес Плевен, ул. "Трапезица"18 или на електронна поща SKCPleven@yahoo.com до 1 декември. Инициативата ще продължи до 8 декември.

Материалът е от архива на BG Север

 


Тагове:   жертви,   насилие,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482948
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930