Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2010 22:07 - Съдийка пусна рецидивист срещу 500 лева, иска отвод на прокурора
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 5389 Коментари: 6 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Темата от архива:

Ъндърграунд


Скандални дела за грабежи с убийства гледат в Плевен

 

Съдийка пусна рецидивист срещу 500 лева, иска отвод на прокурора

 

image

Емилия КАРАБУЛЕВА

Няколко сериозни дела за грабежи с убийства разглежда в момента Окръжният съд в Плевен. Общественият интерес към тях е предизвикан не толкова поради ужасяващата драма, която разкрива всяко от тях, а заради начина на провеждане на съдебните битки в зала. Във всеки един от тези случаи има скрит подтекст, някои обстоятелства предизвикват множество въпроси. В крайна сметка потърпевшите роднини и близки на жертвите искат да дочакат справедливи присъди за убийците, и то в обозримо бъдеще.

Вече за 14-и път в плевенския съд се отлага делото за жестокото убийство на знаменосеца на ВМРО Милен Атанасов. Заради златен ланец и 100 лв. в нощта на 23 декември 2005 г. той бе нападнат и пребит от Симеон Берков и Недялко Атанасов. В момента и двамата извършители са на свобода, Берков бе пуснат от съдия Върбина Мълчиниколова само срещу 500 лв., при положение, че срещу него има висящо друго дело за проблеми с наркотици. Прокурорът Георги Асенов протестира мярката за пореден път. Берков бе задържан и освобождаван няколко пъти по време на процеса.

Скандал избухна на последното заседание по делото, когато съдебният състав поиска отвод на прокурора Георги Асенов заради нарушаване на реда в залата. Процесът беше прекъснат, а председателстващата състава Върбина Мълчиниколова изпрати писмо до Окръжна прокуратура, в което се искаше Асенов да бъде заменен с друг прокурор, за да продължи нормално процесът. Незабавно, след съвещание на 5-ия етаж в съдебната палата, последва отговор. Обвинител №1 на Плевен Марио Василев излезе със становище, че не може да стане смяна, тъй като това ще навреди на правилното решаване на делото. То беше отложено за 2 февруари т. г., на тази дата съпартийците на жертвата Милен Атанасов от ВМРО подготвят протест пред съдебната палата в Плевен.

За да прикрие грабеж, Богомил Кънов от с. Крушовене преби зверски, а след това подпали жертвата си - 84-годишния Илия Жиянов от същото село. Драмата се разиграла през октомври 2006 г., когато на Кънов потрябвали пари и решил да ограби беззащитния Жиянов. Крадецът подбрал двете си сестри, наредил им да се облекат в черно, за да не будят подозрения. Взели едно шише с разредител и се запътили към дома на Жиянов. След щателно претърсване на всички стаи грабителят установил, че е бил път напразно, пари не намерили никъде. Това предизвикало гнева му, нахвърлил се върху спящия старец, пребил го с юмруци, а после му нанесъл няколко удара с нож в корема. Насилникът не се задоволил с това. За да прикрие грабежа, с разредителя подпалил тялото, леглото и масата. После заедно с ужасените си сестри затворил вратата на стаята и се прибрал у дома.

По- късно 84-годишният старец издъхнал в страшни мъки, органите на реда, дошли на местопрестъплението, го открили обгорял в поза "сякаш се бори за последна глътка въздух".…

Цели 12 години ни делят от далечната 1997 г., когато заради телевизор, фотоапарат и ръчен часовник бе удушен Милчо Матов от Кнежа. Делото срещу подсъдимия Георги Чалъков започна през 2006 г., а близките на жертвата още чакат справедливост. Чалъков влязъл в дома на Матов заедно с двамата си съучастници Сергей Клисарски и Станислав Янков. Грабителите се подсигурили срещу "чужди очи” като залепили късчета хартия върху шпионките на съседите. Матов бил изненадан от посещението на натрапниците, отворил вратата на дома си, след което бил избутан навътре. Клисарски силно стиснал с ръце шията на Матов, запушил устата му с вратовръзка, за да не вика за помощ. После отрязал телефонен кабел, с него завързал ръцете и краката на жертвата си на гърба, като я оставил да лежи по корем. Започнал безразборно и хаотично да вади вещи от шкафовете, хвърлял ги на пода. Похитителите не намерили пари, задоволили се с наличната техника - телевизор, фотоапарат и ръчен часовник. Милчо Матов бил оставен в безпомощно състояние, след ужасни мъки човекът се удавил в собствената си кръв. Така го намерила съпругата му Надежда Матова.

След няколко години, през 2000 г. и 2001 г. при автомобилни катастрофи загинали Янков и Клисарски, а Чалъков бил разкрит като извършител на деянието въз основа на иззетите дактилоскопни следи. Затова 12 години по-късно той единствен застава през Темида.

Наказанието за подобни грабежи с убийства е лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор или решетки до живот без замяна, казват юристи.


Материалът е от архива на BG Север
 

 


Тагове:   рецидивист,   отвод,


Гласувай:
7



1. meto76 - Такава държава няма!
02.07.2010 12:46
Такава държава няма!
цитирай
2. анонимен - ани
02.07.2010 13:20
Защо ги пишат тези неща по медиите, да ги чете народа и да се нерви!! Да пращат статиите в статистика, а не токива като тези описаните горе да знаят, че наказание за деянията им няма да има!!!
цитирай
3. анонимен - Тая съдийка ще да е ебана от прест...
02.07.2010 14:38
Тая съдийка ще да е ебана от престъпникот,и затова го е пуснала.Оня я е изнасилил може би ,обаче на нея и харесало и сега не ще да го опандизва.Иначе не ми е ясно как така ще оневиниш един бандит,и ще го пуснеш срещу 500 лв.А има и друг вариант-не санмо я чука ,ами и делят мангите,и това е възможно.
цитирай
4. apostapostoloff - За куршум плачат
02.07.2010 16:37
Много наши съдии и прокурори направо плачат за куршум. Българско КРИВОсъдие!
цитирай
5. raders - Каквито законите, такива и съди...
02.07.2010 17:26
Каквито законите, такива и съдиите. Тежко ни и горко!
цитирай
6. анонимен - Дано подобна долна и пияна твар и ...
02.07.2010 19:08
Дано подобна долна и пияна твар и прегази детето на тая свиня съдия
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473402
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031