2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. varg1
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. deathmetalverses
14. samvoin
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Уникална енотека пази експонати, по-стари от век
Изложбата от грозде включваше над 50 десертни сорта
Сн. Авторът
Избата на Института по лозарство и винарство в Плевен е най-старата в България. Построена е през 1892 г. от французи. Удоволствието от посещението й, особено в горещ летен ден, е не само от очакването за чаша студено бяло вино. Още от вратата лъхва специфичния влажен аромат на стари бъчви и приятна хладина, защото избата е построена така, че целогодишно да поддържа около 15 градуса температура. Най-старата бутилка вино в нея е от реколтата през годината на основаването й. Това е единствената подобна колекция в страната ни, твърди технологът Ваньо Хайгъров. Една част от вината са произведени тук от сортове, селекционирани в института - Кайлъшки мискет, Среброструй, Дунавски лазур, Гъмза, Рубин, Букет, Сторгозия. Други са от местни български сортове - Врачански мискет, Памид, Мелник, Мавруд, Тамянка, Карловски мискет, Димят. Не липсват и известните марки, произведени от внесени сортове Каберне совиньон, Мискет отонел, Алиготе, Юни блан, Шардоне, Ркацители, Ризлинг. На отделни рафтове в енотеката са разположени десертните питиета от Тамянка, Бисер, Славянка, Варна, Търново и др., а също вермути и коняци, подарени от български винпроми. В страни от тях специално място е отредено на подаръци от различни гости, делегации, учени в областта на лозарството и винарството.
Отделно от експонатите, които имат чисто колекционерска стойност, но никакви вкусови качества, защото с течение на времето съдържанието в бутилките е придобило вид на отаена кал, се съхраняват най-добрите и качествени вина, произведени в института. Сред легналите бутилки, както са изискванията за съхранение, има и 30-годишни вина, но те не се продават, изпреварва въпросът за цената им домакинът в избата. Не е случаен и подборът им. Те са от изключителни реколти, каквато се очертава да бъде и тазгодишната, прогнозира специалистът и разяснява тънкостите на доброто вино. Гроздето трябва да е минимум с 22 процента захарност. Тогава виното, произведено от него, развива много добри аромати - на цветя и на плодове при белите, при червените с повече плодови нюанси. "Едно вино, колкото е по-тръпчиво като младо, толкова по-дълго може да отлежава в бъчва и в бутилка. Така му се подобряват вкусовите качества, най-вече ароматът, който първо е плодов, впоследствие се получава букет - съчетание от първоначалния аромат и различните химични съставки на виното. Изменят се танините, които стават по-меки, по-фини и кадифени", обяснява Хайгъров. По старите бутилки се забелязва на пръв поглед дебел пласт прах, който обаче се оказва, че е благородна плесен, специално пренесена в плевенската изба от Токай, Унгария. Плесента се размножава от влагата и от изпаренията на виното. Известните токайски вина, които са много фини, съответно много скъпи сладки десертни питиета, придобиват част от специфичните си качества именно благодарение на тази плесен, с която са покрити бъчвите и целите изби там.
Има огромна разлика между пиенето и дегустирането, припомня Ваньо Хайгъров. Няма добър дегустатор, който да се напива, защото той никога не пие на екс. С цялата си любов и преклонение пред напитката на боговете човек трябва да усети и да се наслади бавно, с всички свои сетива на целия букет от нюанси в цвета, аромата и вкуса на хубавото вино.
Тостове
В небесния простор лети голяма бяла птица. Със спокойни и силни махове на огромните си криле тя неотклонно следва пътя си към залеза. До нея лети малка пъргава птичка, която ту изостава, ту се гмурка отдолу и прави пируети във въздуха. Едва скривайки нетърпението си, малката птичка пита:
- Кажи ми, о, голяма бяла птицо, накъде летим?
Голямата бяла птица поглежда едва-едва малката нетърпелива птичка, продължава да маха уверено със силните си криле и отговаря:
- Не зная.
Да пием за научните ръководители, чиито достойнства понякога се състоят не в това, че знаят къде ни водят, а в увереността, с която ни водят!
***
Съдия пита обвиняемия:
- Защо убихте човека?
- Заради мечтата.
- Как така? Обяснете на съда!
- Убих го не за това, че той спа с жена ми и с тъща ми - дегустатор, разбираш ли! Не и за това, че се спусна по водосточната тръба от моя прозорец - каскадьор, разбираш ли! Убих го, защото каза: "Ще се върна!"- мечтател, разбираш ли!
Да пием за това - у всеки мечтател да живее по един реалист.
***
- Гоги, какъв би искал да станеш, когато пораснеш? - пита гостът.
- Бизнесмен като татко - отвръща Гоги.
- И как ще работиш?
- Всяка сутрин ще идвам в кантората, ще паля голяма пура, ще повтарям, че имам страшно много работа и че веднага след обяда ще трябва да започна да я върша. После ще отида с някой мой приятел на ресторант, ще ям и ще пия, а след това ще се върна в кантората и ще наругая всички, че нищо не са свършили. Накрая ще се върна вкъщи и тъй като ще бъда много изморен, ще легна на дивана и ще гледам телевизия.
- Да пием за нашите деца - за нашето бъдеще!
***
Диоген някога казал: "Да бъдеш богат и да имаш много пари, не е едно и също. Истински богат е този, който е напълно удовлетворен от това, което има!"
Да пием за истинското богатство!
***
Харемът на един султан се намирал на цели десет километра от двореца. Всеки ден султанът пращал главния евнух да води в неговите покои по една от жените му. Понякога евнухът ходел до харема и по два, че и по три пъти. Султанът доживял до сто години, а евнухът умрял на трийсет.
Поуката е: не жените убиват мъжете, а търчането по тях.
Да пием за това - не ние да търчим по жените, а те по нас!
Материалът е от архива на BG Север
© Народът съвсем го е ударил през просот...
© Паразитните новини