Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2010 22:19 - Административно писмо ошашави читалищните дейци
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3467 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 18.06.2010 23:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пази Боже!

Летният културен отдих - поредната недомислица на община Плевен

 

Писмото от местната администрация ошашави читалищните дейци

 

imageВяра ЦЕНОВА

"Да строим социализма с подръчни средства!", гласи емблематичен лозунг от не толкова далечното ни минало. Да спасим културния афиш с читалищна самодейност, звучи в съвременен плевенски демократичен вариант със същия смисъл.

В този дух е писмото от отдел "Култура" на община Плевен до всички читалища на територията й. Във връзка с ежегодното провеждане на Летния културен отдих, те са поканени да участват в периода от 15 юни до 30 юли или от 1 до 30 септември със своя програма. Резервации за дата се приемат до последния момент - 14 юни. Общината осигурява озвучаването, а транспортът е за сметка на читалищата. До тук приключва демократичната част от съдържанието на писмото. Неясно за получателите остава с колко дълъг репертоар могат да се включат, при положение, че за селските читалища началният час е 17,00 а за градските - 19,00. Освен това сцената е "Водна каскада", а при лошо време може да настъпи промяна в предварително заявената от тях дата. За лошо време считат ли се рекордно високи температури, които не са неочаквано явление през най-горещите месеци в Плевен? Или се разчита на непосредствената близост на шадраваните, в които запъхтяната от маранята евентуална публика ще се потопи? И какво ще стане, ако половината дати се отменят и в графика се струпат по 5 читалищни състава за час? Или участниците с бодрата подкрепа на общината изпълнят друг комунистически лозунг - "С всички сили - пет за четири!" (в оригинал се отнася за изпълнението на петилетката за 4 години). И що за дискриминация и разделение на селски и градски читалища. Да не се намеква за ниво и участниците от селата да бъдат като подгряващи групи на елита от Плевен?

Най-стресиращата част от писмото обаче се съдържа в последния абзац от изсипания очевидно набързо текст. Там вече няма и следа от любезната покана, а направо лъха на заплаха. "Вашето участие ще е доказателство за активна работа през изминалия творчески сезон и ще се смята за предимство при разпределение на годишната субсидия". Ха, сега! Който не слушка, няма да получи десерт.

Тук въпросите са два, но много съществени. Първо как едно участие на открита сцена почти без публика може да бъде оценено по достойнство за добре свършена целогодишна работа или самото подчинение вече е доказателство за това? И второ - как така ще се смята за предимство при разпределение на субсидиите? Ако си припомним факти и изречения от още по-близкото минало, когато съдебни дела спираха парите за читалищата, ще видим, че според кмета и всички негови подчинени в отдел "Култура" общината няма никакво влияние върху разпределението на субсидиите. Има една определена сума и комисията, която се състои от представители на всяко читалище, трябва да стигне до консенсус за разпределянето й.

Освен да се отмятат по списък и после да си го размахват под носа за доказателство и крехкият мир отново да бъде разрушен.

 

Материалът е от  новият брой на BG Север


Тагове:   писмо,   ошашави,


Гласувай:
8



1. vladov2007 - браво!
19.06.2010 16:57
браво!
цитирай
2. анонимен - Културен деец
19.07.2010 01:25
Случаят с Директорката на дирекция " Образование и култура " - Ралица Веселинова е специален - тя се издига стремително в общинската администрация, понеже е метреса на едно високопоставено лице в тази администрация. Иначе в момента кара критическа възраст и постоянно е заливана от топли и студени вълни...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481115
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930