Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2010 19:12 - Вече осем месеца плевенчанин търси парите си от застраховка
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1578 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.05.2010 19:54


Мъжът прави пълно каско на колата си в "Уника", крадат я, няма обезщетение

 

Полина ТОНЕВА

Застрахователни компании бавят плащанията на клиенти, претърпели щети, алармират потърпевши. Адвокати потвърждават, че напоследък са се увеличили исковете към застрахователни компании заради неплатени навреме застраховки. Повечето от хората, които имат да получават пари, не искат имената им да се споменат, тъй като се опасяват, че компаниите изобщо няма да им платят, ако дадат гласност на собствения си случай. Едно семейство обаче се съгласи да коментира проблемите си със застрахователна компания "Уника".

Найден Найденов се връща в България през 2008 г., след като 12 години е бил на гурбет в Испания. Там създава собствена строителна фирма, но кризата го принуждава да се върне в страната си. Тук фирмата му намира клиенти, човекът продължава да работи. "Когато си дойдох, имах кола - Мерцедес Е 270. Реших да я застраховам и избрах застрахователна компания "Уника", защото ми предложиха най-добри условия. Казаха, че няма да имам никакви грижи", разказва Найден Найденов. Той прави пълно каско, което включва абсолютно всякакви клаузи - от катастрофа до кражба. Вноската е 670 лв. на три месеца, а цялата застрахователна сума е 2 716 лв. Общата сума, която Найден Найденов трябва да получи, ако нещо се случи с колата му, е 54 хиляди лева. Осем месеца след сключване на застраховката колата е открадната, докато семейството вечеря с приятели в ресторант. Датата е 29 август 2009 г. След кражбата Найден Найденов прави всичко необходимо - отива в полицията, взима всички необходими документи, отива и при застрахователите. Там казват, че трябва да се изчака да приключи разследването на кражбата. В края на ноември от прокуратурата се получава протокол, според който делото за кражбата срещу неизвестен извършител е прекратено, колата не е открита. Найденов отново отива при застрахователите. Искат му още документи, които той също предоставя. Така се стига до 13 декември, когато от "Уника" му казват, че в рамките на 15 дни ще му бъде изплатена застраховката, но тъй като идвали коледните и новогодишните празници, може би ще се наложи да изчака малко. Около един месец след това Найден Найденов отново отива при застрахователите си, за да проучи какво става с изплащането на парите му. В клона в Плевен "вдигат рамене и казват - оправяй се, ние тука не можем да ти изплатим нищо, всичко зависи от София". Застрахователите в Плевен дават на Найденов телефон, за да се свърже с директора на отдел "Ликвидация" на "Уника" Павел Христов. В първия разговор Христов казва, че липсвал просто някакъв малък документ, който бил грижа на компанията и до няколко дни всичко ще е наред. Седмица след това обаче нищо още не е наред и Найденов отново звъни на Христов. Отново му се казва, че до няколко дни нещата ще се оправят. Така минават близо четири месеца, без Найден Найденов да получи парите от застраховката си. В края на март изнервеният човек за пореден път се обажда на Христов. "Той ми вдига телефона и ми казва, че няма да ми изплати колата, защото те така са решили. Защо, г-н Христов, нещо проблеми с документите ли има? Не, няма, но няма да ти платим колата, защото така сме решили", преразказва последния си разговор с компанията Найден Найденов. За да се справи с проблема, потърпевшият наема адвокат. Сигурен е, че единственият начин да принуди застрахователя да плати, е да заведе граждански иск. Това обаче ще му отнеме не само пари, но и време.

От плевенския клон на застрохователната компания "Уника" заявиха, че знаят за случая с Найден Найденов. Не могат обаче нищо да коментират, тъй като клонът бил само "пощенска кутия" и никой няма правомощия да говори пред медии. Никой не отговори на телефоните, които Найден Найденов ни предостави за връзка с централата на компанията в София. Според запознати обаче застрахователните компании масово бавят плащанията, тъй като са особено предпазливи в условията на криза.

материалът е от архива на BG север

Екипът на вестник "BG Север" търси издател или генерален спонсор! За контакти: bg_sever@abv.bg; 0887 200 910 - Иван Дачев



Тагове:   месеца,   осем,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473828
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031