Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2010 13:54 - Борисов и Румен Петков в спор за АЕЦ “Белене”
Автор: bgsever Категория: Бизнес   
Прочетен: 1201 Коментари: 0 Гласове:
1



*
*
*

Борисов и Румен Петков в задочен спор за строежа на АЕЦ “Белене”

  

Премиерът дава свършеното на обекта на прокурор, депутатът не изключва задкулисни преговори с Русия за спирането на проекта  

image

Поля ТОМОВА
Ралица ПЕТРОВА

Всичко, свършено до момента на площадката на АЕЦ "Белене", ще бъде разследвано. Това обяви при посещението си там премиерът Бойко Борисов. "Имам доклад от ДАНС, който точно и ясно описва нарушения. Всичко това ще бъде предоставено на главния прокурор", заяви министър-председателят. Той бе особено впечатлен от ямата, останала след разрушаването на реакторното отделение. Точно над нея и с риск някои от журналистите да изпопадат в калната вода, премиерът даде импровизиран брифинг. "Ето виждате тук. Тая дупка струва 800 милиона", обяви Борисов. И допълни, че ако проектът продължи, цифрата от 4 млрд. евро за него не може да бъде спазена. По начина, по който се взимат парите и досега са харчени, тя може да стигне и до 50 милиарда, каза премиерът. И добави, че само консултантът на "всичко, което виждате тук", ще получи 1 милиард лева възнаграждение. Главният прокурор може да възложи на експерти от АЕЦ "Козлодуй" проверка и те да преценят колко струват извършените до момента дейности, заяви Борисов.
Пред бъдещето на Втора атомна има два варианта, обяви министър-председателят. "Първи - затваряме днес, вадим още милиард и сто да си платим това, което сме поръчали с 200 милиона напред, плюс още половин милиард да си върнем кредитите и имаме това, което виждате", обясни той. Вторият вариант е проектът да продължи, но с европейски стратегически инвеститор. Водят се такива разговори с Европа, надявам се до две - три седмици да кажат", каза Борисов, но отказа да назове европейските фирми, с които България преговаря. Относно руската оферта за продължаване на строежа, премиерът отново заяви, че тя може да се реализира само "ако имаме в проекта големи европейски фирми, които да ни гарантират със своето участие, че няма пак да го ровят следващите поколения това нещо и пак да правят ново".
Не съм далеч от мисълта да считам, че представители на правителството се опитват да водят задкулисни разговори с руската страна за спирането на проекта АЕЦ "Белене". Това заяви в Плевен депутатът от БСП Румен Петков. Той изрази своето безпокойство от факта, че остава усещането, че правителството прави всичко възможно проектът да не получи своето развитие. "Имам предвид това, че се говорят в публичното пространство не малко неща, които са твърде далеч от истината. За пореден път се размахват едни милиони, без някой да си е направил труда да направи сериозен анализ на инвестиционната политика на територията на площадката от рестартирането на обекта до момента на преустановяването на активната работа", заяви той. Петков припомни, че датата 31 март, когато трябваше да приключи преговорният процес между двете правителства, наближава, а посланията, които излизат от представители на българското правителство, са изключително тревожни. "На първо място, разбира се, министър Трайчо Трайков. То не бяха 600 милиона, не бяха 800 милиона, не бяха - няма да има държавни гаранции и т. н. За да има яснота, трябва да подчертая, че и до сега, когато е бил търсен стратегически инвеститор, не е бил поставян въпросът за държавни гаранции. Дори напротив - към участниците в конкурса имаше изискване да представят премия за държавата. Спечели RWE именно защото предложиха около 500 милиона евро премия за българската държава", подчерта Румен Петков. И допълни, че поради тази причина всички настоящи приказки са крайно несериозни, безотговорни и са част от общото противопоставяне на правителството на стратегическите енергийни проекти. Депутатът бе категоричен, че по този начин България ще излезе от картата на сериозните енергийни държави и ще се върне в незавидното положение от преди 4 - 5 години.
"Така че, вместо да бомбардират обществото с небивалици, в това число и премиерът, да бъдат любезни да определят ясно своята позиция - ще се изгражда ли АЕЦ "Белене" или няма. Ако проектът не бъде реализиран, основната вина ще бъде на това българско правителство", подчерта Румен Петков.
Председателят на ОбС на БСП - Плевен, Любомир Петков подчерта двойствената позиция на плевенския кмет и зам.-председател на СДС Найден Зеленогорски по отношение на проекта АЕЦ "Белене". "В националното публично пространство е някак мълчалив - каквото каже председателят (ясна е позицията на лидера на СДС Мартин Димитров "против" проекта, бел. а.), а на местна почва казва, че е поддръжник на идеята за реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Просто не може човек да бъде и от двете страни", категоричен е Любомир Петков.

Публикувано във в-к "BG Север"
   



Тагове:   АЕЦ Белене,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473268
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031