Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2009 19:12 - Кичът по сергиите може да провокира заспалата фантазия на домакините
Автор: bgsever Категория: Забавление   
Прочетен: 7326 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.04.2009 19:27


*

Няколко идеи как сами да направите Великден по-красив и интересен   Ако най-различните аксесоари по сергиите и в магазините ви се струват кич, нямате достатъчно средства, но затова пък фантазията и желанието за творчество ви е в излишък, тогава може и сами да си спретнете не по-малко ефектна, но и по-ценна, направена с любов и помощта на децата, великденска украса. Няколко идеи за щури и нетрадиционни декорации може би ще помогнат на въображението ви да се развихри и да ги доразвие.

image

Весели животни
1. Първоначално яйцата са боядисани с боя, а след това са украсени с подръчни материали. Очичките са изработени от разделен на две боб, а нослетата от камъчета, портокалови кори, мъниста. 2. На горската полянка Изрисувайте яйцата като жабчета, калинки и пиленца. Поставете ги в купа, където сте аранжирали маргаритки и нарциси, обвити с мъх.
Вкусни фантазии 1. Боядисваме ориз в различни цветове с боя за яйца. С помощта на малка клечка и лепило правим различни фигурки върху предварително боядисаните вече яйца - цветя, зайче, слънце и каквото ви роди фантазията. 2. С помощта на лепило правим лентички върху яйцето и ги посипваме със захар. 3. От солено тесто правим плетеница, изпичаме я във фурната и я оцветяваме с цветни моливи. 4. Интересна поставка е кошничката от пуканки.
image
Лукс и разкош
1. Украса с ламе. Необходими материали: яйца, боя за яйца, макара с ламе (сребристо или златисто), брашно, сол, вода. Яйцата се сваряват. Боите се разтварят по указания начин от производителя и яйцата се боядисват едноцветно. От 1 - 2 супени лъжици брашно, малко сол и вода се прави меко тесто, от което се оформят топчета с големината на грахово зърно. От тях се лепят по 6 - 7 върху боядисаното вече яйце хаотично. Ламето и започвате да увивате около яйцето като се стараете конецът да минава и през топчетата тесто, които го задържат. След като направите красива мрежа около яйцето, отрязвате нишката и залепяте края й в някое от топчетата тесто. След изсъхване на тестото можете върху него да нанесете лепило с брокат или безцветен лак за нокти с цветни точки.
2. Звездно небе Яйцето се оцветява в синя боя. След като засъхне, върху повърхността му се залепват внимателно малки звездички, изрязани от сребриста опаковъчна хартия или купени от галантерия (трябват ви около 10 - 15 звездички).
3. Блестяща мозайка Трябват ви различни цветове бои или лепило с брокат в случая е използвано предимно сребърно и златно и различни панделки. Яйцата може предварително да са боядисани по различени начини: при накапани бои върху памук след като се махне памука от яйцето се очертават границите между цветовете и се получава невероятен ефект, ако са облепени със салфетка - се очертават различните мотиви; ако просто са боядисани в един цвят - развихрете въображението си. Накрая - върху всяко яйце се лепва по една панделка.
4. "Боядисани" с мъниста Нарисувайте с молив върху яйцето някоя по-опростена рисунка. Намажете цялото яйце с безцветно лепило и с помощта на игла наредете мъниста със съответните цветове. Тази техника за украса на яйца е използвал петербургският бижутер Фаберже, който е изработвал яйца предимно за двора на цар Николай II. Неговите шедьоври "Кукувица", "Петел", "Момини сълзи", изработени от злато, сребро и скъпоценни камъни, и до днес предизвикват удивление, а цената им надминава 3 милиона долара.

image
  Нестандартни "облекла" 1. Писани със... салфетки За целта ви трябват салфетки с различни красиви рисунки, лепило и ножица. Изрежете от салфетката четири еднакви фрагмента, а за фон между тях използвайте произволни лентички от същата.
2. Ягода и лимон, но с жълтък Необходими материали: няколко твърдо сварени или празни яйца, боя - червена, жълта и зелена, черна и зелена темперна боя, тъмнозелена фина хартия (става и зелена салфетка), дървено сандъче или друг подходящ съд, изкуствена трева, лепило Боядисайте яйцата с червена и жълта боя и ги оставете да изсъхнат добре. За "ягодите" нарисувайте с темперната боя зелени, назъбени листа върху по-дебелия край на яйцата. След това ги нашарете със зелени точки, а върху "лимоните" нарисувайте зелени капчици. Листенцата и дръжките изрежете от хартията.
3. Пъстри дрешки от конци За тази лесна украса на великденските яйца са ви нужни само копринени конци за бродиране, декоративна прежда и безцветно лепило. Оформете спирали и други фигури по вкус.
4. Яйца с перца Върху боядисаните яйца се залепват перца (може и изкуствени), като се покрива цялата повърхност на яйцата.
5. "Пролет" Изработва се само от хартия. Парченце зелена крепирана или лъскава хартия се нарязва на много тънки ивици като трева. От жълта и червена гланцова хартия се изрязват малки пеперудки, прегъват се в средата. Яйцето се намазва добре с лепило и се овалва в нарязаната трева от хартия. Към нея се залепват множество разноцветни пеперуди.
6. Пясъчни дюни Намажете яйцето с лепило и го оваляйте в ситен пясък. По средата завържете с цветен ширит или завържете панделка и украсата на яйцето е готова. Може след като сте го оваляли в пясъка с четчица да оформите фигурки.
7. Обвити в пъстри тапети Тези яйца не са годни за консумация. Така че преди да започнете работа, пробийте с игла по една дупчица в горния и в долния край на всяко и го изпразнете от съдържанието му. Продухайте и измийте. Накъсайте на ситно пъстър тапет. Натопете получените парченца в купичка с хладка вода. След минута ги изкарайте на ръба на чинийката да поизсъхнат. В друга купичка разтворете ванилно лепило в съотношение 1:1 и покрийте с четка повърхността на яйцето. Внимателно налепете парченцата тапет така, че леко да се застъпват. След това нанесете още веднъж лепило и след засъхването му ще остане гланц.
8. Речни камъчета Вземете дебели ластици и ги усучете около всяко яйце. Не стягайте силно, за да не строшите яйцата. Сварете чай от каркаде и го оставете леко да се охлади. Потопете яйцата и ги оставете за около 10 мин. - те ще се обагрят в аленочервено. Извадете ги и ги оставете върху вестник да изстинат. При охлаждането им протича реакция и те започват леко да посивяват. След изстиването им махнете ластиците и ще видите пред себе си истински речни камъчета.
9. Обвързани с канап Изпразнете съдържанието на яйцата чрез продухване и ги налепете с двулицево тиксо. Вземете дълъг и дебел канап и навийте плътно около яйцето. За да не се разплита от време на време използвайте ванилно лепило в съотношение 1:1 и когато сте готови, покрийте цялото яйце с още един пласт лепило за здравина.  


Тагове:   украса,   Великден,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3480896
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930