Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2009 17:39 - Цигани налитат на ченгета, съдът дава смешни присъди
Автор: bgsever Категория: Политика   
Прочетен: 6431 Коментари: 2 Гласове:
5



  Плевенските полицаи на протест срещу безнаказаността на ромите от Буковлък  

Ромите от село Буковлък замеряли ченгетата с бутилки и пепелници

 
image

Полицаите протестираха пред Съдебната палата в Плевен
---------------------------------------------------------------------------------------


Истински екшън се разигра в края на миналата седмица в Плевен. Главните действащи лица са група роми от Буковлък, предвождани от небеизвестния Методи Васков Петков, и полицаи. Историята предизвика униформените от Плевен да протестират пред сградата на Съдебната палата и да искат промени в Наказателния кодекс.

На 31 юли срещу 1 август около два часа след полунощ се получава анонимен сигнал за поставено взривно устройство в дискотека "Бижу". На сигнала се отзовава патрул от Второ РПУ. Сред първите пристигнали в дискотеката е Ивайло Евстатиев. Полицаите казват на диджея да изключи музиката и да пусне осветлението. Обявяват на посетителите защо се налага да напускат помещението. По-голямата група от хората напускат. Остават обаче около 35 цигани от Буковлък, които празнуват рожден ден на Методи Петков, бивш общински съветник от партия "Солидарност", който има влязла в сила присъда по обвинение за данъчно престъпление и пране на пари. Присъдата на Методи е условна - 10 месеца, тъй като междувременно той е платил дължимите пари.

Полицаите обясняват на ромите защо трябва да напуснат заведението. Те обаче заявяват, че ако ще и да гърми, те ще стоят вътре. "Аз им обясних, че със своите действия осуетяват полицейска проверка и пречат да си изпълня функциите по задължение. Тогава едно от лицата каза нещо на ромски език, неразбираемо за нас, те скочиха и започнаха да ни блъскат, нанасяха ни удари в тялото, ритници в краката и ни изблъскаха, ние бяхме четири - пет човека", разказва Ивайло Евстатиев. Тогава патрулът търси помощ от свои колеги и иска подкрепление. В дискотеката идват полицаи от Първо и Второ РПУ, както и групата за охрана на масови мероприятия. При тяхното влизане ромите отново отказват да изпълнят разпореждането. Замерят полицаите с бутилки, пепелници - почти всички от посетителите са пияни. Налага се ченгетата да използват сила и помощни средства, за да усмирят разбеснялата се тълпа. 20 души са откарани във второ РПУ. Там, по сведения на очевидци, те са потрошили помещението, в което са били задържани. Държаха се изключително нагло, заплашваха, псуваха, казват полицаи. В мелето са пострадали няколко човека от униформените, Даниел Гурков е със счупена дясна ръка. С контузии са и част от посетителите. Един от тях - 45-годишният Одисей Василев, е с разбит череп. Според прокуратурата той е бил намерен в безпомощно състояние в един ъгъл на дискотеката. Оказана му е помощ от полицай и човек от персонала и е откаран за лечение. Състоянието му се подобрява.

На 1 август Второ РПУ и болницата бяха обсадени от ромите от Буковлък. Те имат своя версия за случилото се. Според тях сигналът за бомба е бил използван, за да се разправят полицаите с присъстващите в дискотеката роми. Общинският съветник от "Солидарност" Любомир Георгиев заяви, че Одисей бил бит от полицаи с палки. Самият Георгиев не е видял това, но човек от присъстващите му казал. Циганите твърдят, че акцията е инициирана от собственика на дискотеката с цел да не влизат в заведението му. Също така заявяват, че аварийният изход на дискотеката е бил заключен. Проверка в областната дирекция на полицията трябва да проучи правилно ли са използвани помощни средства в акцията, съобщиха от ръководството на дирекцията в Плевен.

Това не е първото провинение на ромите от Буковлък и техния водач Методи. Почти всяка петъчна вечер те вдигат скандали и предизвикват побоища, припомнят паметливи. Последният път са налетели на момчета, активно занимаващи се с бойни изкуства. Преди време пък ромите от Буковлък се изпокараха помежду си и дори се гърмяха пред дискотеката. Трябва да бъдат озаптени, защото предизвикват конфликти и заплашват хората, каза младеж, пожелал да остане анонимен. Той дори твърди, че един от ромите му казал - 500 години сте били под турско, още 500 ще бъдете под наше робство. От своя страна пък циганите определят случилото се като расова дискриминация и заплашват да търсят правата си.

След екшъна шестима от ромите, между които и Методи Петков, са обвинени и осъдени. Те обаче се възползват от правото си и искат съкратена процедура, като се признават за виновни. Така само двама от тях, които са рецидивисти - Сергей Исаев и Иван Пъшев, получават три месеца ефективна присъда. Другите са осъдени на пробация. Ако липсваше тази вратичка в закона, те можеха да получат до пет години затвор.

След смешните присъди, които обаче са напълно съобразени със законодателството, стотина полицаи протестираха за един час в обедната си почивка във вторник пред сградата на съдебната палата. Те настояват за промяна на НК, за да не може престъпник, посегнал на полицай, да използва съкратена процедура и да получи по-малка присъда от минимума. Също така искат и деянието "заплаха срещу полицай и членове на семейството" да се криминализира. Полицаите заявиха, че са получавали заплахи от ромите, че патрулната кола в Буковлък е била замеряна с бутилки.

Един от служителите на реда от групата - Емил Събев, живее със съпругата и двете си деца в Буковлък. След случая той и семейството му за заплашвани от ромите с убийство и палеж на къщата. "Постоянно пращат хора да казват, че той ще бъде убит, че децата ми ще бъдат палени, влачени, къщата ще изгори... Просто живеем в постоянен стрес в момента. Всъщност почти не живеем", казва съпругата на Емил - Лозана. Жената бе категорична, че е трудно да обясни на децата си - на 7 и 11 години, защо през последните дни не бива да напускат дома си и да излизат навън. Колегите на Емил охраняват него и семейството му на смени. Прокурорът по случая Николай Пачевски заяви, че знае за заплахите и прокуратурата е взела мерки, но не пожела да каже какви. Той също коментира закона, който дава право на престъпниците да получават такива ниски присъди и дали може нещо да се промени: "Това са неща, които трябва да решат законодателите. Виждате какво се получи с това дело - за какви престъпления какъв резултат постигнахме, като се възползваха от една легална процедура, предвидена в закона. Дава им се възможност и нито прокурор може да възрази срещу провеждане на съдебно следствие, нито пък съдията може да им откаже провеждането на такова".

Представителите на синдикалната федерация на служителите в МВР в близките дни ще предложат на Министерски съвет проект за промяна на Наказателния кодекс.

Поля ТОМОВА
Публикувано във в-к "BG Север"




Гласувай:
5



1. cefulesteven - Кофти история!!! Побъркана. ...
07.08.2009 17:48
Кофти история!!!

Побъркана.

Така не се интегрира, а точно обратното. Не можеш животно да накараш да спазва човешки закони, а щом искаш да се отнасят с теб като човек, трябва и елементарно уважение на закона поне да имаш. Като човек. Поощрявайки неуважението им към закона, ги слагат до животните. А не са! Но подобно отношение ги деинтегрира, въпреки, че демагозите си твърдят обратното.
цитирай
2. bgsever - Така е.
07.08.2009 17:58
А и тук става въпрос за самочувствието като дивидент от политическата подкрепа, погледни, ако искаш, редакционния коментар в www.bgsever.info. Тъжно и гневно...
Поздрави :-)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473810
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031