Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2012 15:24 - Цигани завличат наивни даскали със стотачки
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 4281 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Битката за осмокласници отново е в разгара си

 

Инна СТЕФАНОВА

На 25 юли трябва да бъдат обявени окончателните списъци с ученици, които са се записали в професионалните училища с прием след осми клас. Кандидатстването е само по диплома, като всяка професионална гимназия е определила и балообразуващите предмети. В края на месеца ще се знаят и незаетите места след трети етап на класиране, както и броя на паралелките, които ще трябва да отпаднат. Ситуацията е тревожна, в областта на този етап много от паралелките са запълнени наполовина. Такова е било предупреждението на представители на инспектората по образованието по време на проведено преди седмица в Плевен съвещание с директори на професионални гимназии.

Времето за прием накъсява от ден на ден, а с това и битката за всяко свидетелство за завършен осми клас става все по-ожесточена. В много от училищата преподавателите не са пуснати в отпуск, защото трябва да обикалят селата и да кандардисват най-вече родителите на учениците да предпочетат точно тяхното школо. Ловът на осмокласници, които да попълнят паралелките в професионалните школа, тези дни е в разгара си. Към професионални паралелки се насочват най-вече представители от малцинствата. За да убедиш родителите на тези кандидат-гимназисти да дадат отрочето си точното в твоето школо, се иска истинска изобретателност. Преподавателите трябва да търсят бащата, защото в циганските семейства жените нямат думата - това е едната хватка, която се знае от натрупан вече опит.

Първото, което се обещава, е всеки месец главата на дома да бъде снабдяван с документ, че отрочето редовно посещава школото, за да може семейството да получава детските си надбавки. Нова практика е мургавите семейства да искат да им бъде платен и комплект учебници, който детето им уж е изгубило. Свидетелство за завършен осми клас не може да бъде дадено, ако предишното училище не си е получило парите. И циганите опитват - искат стотачката на ръка, после не плащат учебниците и така завличат по-наивните даскали от професионални училища, които си тръгват с празни ръце.

Участници или свидетели на партизанските войни за осмокласници на наша територия през предишни години твърдят, че и сега се практикува "патента" на СОУ-тата, които за разлика от техникумите не търсят под дърво и камък ученици, а задържат тези, които са учили при тях. Системата е проста - поне една двойка в края на годината за онези, които се канят да "бягат". Директорите на СОУ-та нареждат на учителите да поставят слаба оценка на такива ученици по някой от предметите. Има двойки например по физкултура, по труд и техника. На поправителния изпит през есента оценката, разбира се, се поправя, но тогава тийнейджърите са изгубили всякакъв шанс да подадат документи в друго училище.

Представителите и на едните, и на другите училища са категорични, че в битката за ученици няма правила. Използват се подмолни похвати, интриги, обещания за всякакви екстри. В резултат на това през следващата учебна година неизвинените отсъствия са по-малко от реалните, ако има наказания то те са мъмрене и среща с родители, учениците се държат все по-цинично, а даскалите се правят, че всичко е наред.

Битката за ученици е резултат и на това, че повечето отличници предпочитат три-четири училища с висок рейтинг в Плевен, категорични са педагозите. Тя е следствие и на делегираните бюджети, на които учителите от няколко години са заложници. При системата на делегираните бюджети ученик от професионална гимназия например носи на школото близо 2 000 лева годишно, сочи справка в нормативните документи. Точно в професионалните гимназии хем гладът за нови попълнения е най-голям, хем парите, които следват ученика, са най-много.

Аритметиката от тук нататък е проста за всеки. Отговорите на парливи въпроси, също - защо у учители, възпитатели или директори се е изпарила смелостта да санкционират или да се оплакват, например. Ако го направят, нормативите им рухват, заплатите намаляват или изчезват, следва безработица.

 
Материалът е от новия брой на BG Север.




Гласувай:
7



1. raders - Наистина глупаво и безполезно. ...
22.07.2012 16:05
Наистина глупаво и безполезно. По-практично е да запишат в училище домашните си любимци, отколкото цигани.
цитирай
2. lori77 - Ромският контингент се очертава да ...
23.07.2012 10:59
Ромският контингент се очертава да стане преобладаващ във времето по нашите родни земи, така че добре е да свикваме с тези обстоятелства. Това е въпрос на целенасочена национална политика, за съжаление. Ако отсега решите да си проектирате бъдеще в страната ни, то ромите трябва да имат подобаващо място в него, тъй като хипотезите са, че те ще бъдат мнозинство. Няма значение дали ни харесва или не. Апропо, това са реалностите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481281
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930