Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2012 13:37 - Не искам на това да учите детето ми!
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 4415 Коментари: 2 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

НАПУШЕНИ МИСЛИ                            


РУБРИКАТА НА СТЕФАН КРЪСТЕВ (CEFULES)

  

Не искам на това да учите детето ми

 

Чувствам се виновен, много виновен. Пред ценностите си, пред тийнейджъра у дома. Имам какво да му кажа, все още. Но понякога се питам необходимо ли е, не го ли заблуждавам? Самият аз не съм ли заблуден? Понякога съм толкова объркан, че дори когато ме пита, мълча. Гледам да не срещнем погледи, защото не мога да го погледна в очите. Не смея.

Ето и сега! Завърши осми клас, предстои му да започне средното си образование. Много надежди имаме у дома. Интелектуалното развитие, придобиването на знания и умения е сред основните в семейството ни. Иска ми се да го окуража, да го засипя дори с клишета: какво е ученето за личността, за нейното израстване. Какво богатство е знанието. За "възродения ни народ" и светлите бъднини. Но не мога, не мога да бъда наивен. И дори да се опитам, детето няма да ми повярва, а е възможно и да ми се надсмее.

Защото други хора - много по-силни и по-могъщи в социално положение от мен, направиха всичко възможно да отвратят децата от училище. А сега - нова "блестяща" идея. На най-големите умници между тях, най-големите мишки и кърлежи, които пият не само кръвта, но и потта на народа; които живеят доста охолно благодарение на нашите данъци и нямат проблеми да изпратят децата си да учат там, където образованието е нормално и никой няма да тъпче мозъците им с помия и отрова, да ги зомбира и да убива духа и душите им.

Не се ли отрекохме от авторитаризма? Още преди двадесет години? Не се ли отрекохме? Изглежда, не!

Когато Бойко Борисов беше главен секретар на МВР и влезе в детските комикси, още разсмиваше. Или поне усмихваше. Мен поне. Защото и в мен си живее едно дете. И почти във всеки мъж живее това дете, което има нужда от герои. Което се идентифицира с тях. И така крепи вярата си в доброто. Когато Бойко Борисов беше кмет на София и влезе във всички вицове, чийто оригинал е за Чък Норис, стана още по-забавно. Народът, особено недоволният, обича да разказва вицове за своите големци, дори когато с тези вицове им прави пиар.

Сега обаче положението е много различно. Управлението на ГЕРБ ще влиза в учебниците по история. Е, аз не съм този, който ще каже при това условие на детето си, че учи нещо ценно или поне полезно за живота. Човек на средна възраст съм, който винаги се е увличал от история. Винаги ми е била интересна. Съпоставял съм своя живот, своето място в настоящето и в света, с исторически събития, за които съм учил в училище или съм научил извън него. Но ако това правителство има "пръст" в историята и ако остане с нещо в нея, то ще е с наглостта си.

Какво общо имат събития, които са в развитие, които са все още настояще, с наука, изучаваща миналото? Да, днес творим историята, но това, което сме сътворили, ще е исторически факт утре. Това утре не само, че не е настъпило, ами е и доста мъгливо. Да не кажа и "кърваво", че е малко остро, но пък ми е на уста.

Да се вкара настоящо управление в учебник по история е изкривяване на понятието "история". Грубо изнасилване на думата. Убиването й. Осъждането й на безсмислие. А ако зад тази дума се крие учебен предмет и интелектуалното развитие на милиони, тежко, тежко за утрешния ден.

Материалът е от новия брой на BG Север.




Гласувай:
15



1. starotomagare - Това да му е болката на съвременното образование
13.07.2012 14:41
От както се помня в училищата се правеха подобни простотии .Те дори бих казал ,че са традиционни .Всеки министър се опитва да остови отпечатък от своето управление на просветата и най-често той е кален.Времето позаличава и дори направо измива такива следи докато не се яви някой нов ,,реформатор"да започне да налага отдавна отречени от практиката неща.Много по-големия проблем ,че дори и качественото образование у нас не се цени и това обезмисля труда и ентусиазма на децата.Ние родителите с позволени и не до там позволени възпитателни средства се опитваме да изучим и възпитаваме в класическите ценности децата си но когато вече трябва да се поздравим с успех за лишенията и тревогите се оказва ,че всичко е било напразно защото за хора с образование ,квалификация и трудолюбие няма място от всевъзможни връзкарски копеленца които дори не могат да се справят с работата си но ги държат защото са НЕЧИИ.Дори ниско платена работа не изискваща квалификация е проблем да се намери.Как при тези условия децата които идват след тях ще имат стимул да учат ?Нима всички трябва да бягат в чужбина а у нас да се развъждат само перманентно неработещи доживотни социално слаби цигани.
цитирай
2. bgsever - Разбира се, че не само това е проб...
13.07.2012 16:20
Разбира се, че не само това е проблема, но подобни неща съвсем ще отвратят децата от ученето. И ги разбирам, защото и мен на времето са ме отвращавали и отблъсквали от училище. Макар тогава да не знаехме, че може и да е различно. Но по време на авторитарния социализъм поне имаше изградена социална среда, която по добър или лош начин, все пак, изповядваше, че знанията са ценност. Каквото и да направим родителите, каквото и да направят учителите, а и сред едните и сред другите си има живи ходещи гаври, социалната среда като отхвърля интелектуалното богатство като ценност, гаври се с "много умните" /понеже щом били умни, що са бедни/ и т.н. , а е такава за жалост в настоящия момент, трудно ще е този народ да вдигне нивото си. Но когато с подобни глупости, заместват истинските знания, вече започваш да се чудиш дали в простащината на масата няма много истина.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473485
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031