Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2012 13:25 - Вътрешни интриги станали причина за атаките срещу Дом “Майка и дете”
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2128 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 04.05.2012 13:28


 

Вътрешни интриги станали причина за атаките срещу Дом “Майка и дете”

 

20 май е срокът за новата проверка, при първата нарушения не са открити



Ангел АТАНАСОВ

 

Новата проверка в плевенския Дом за медико-социални грижи (бившият Дом "Майка и дете"), която местната окръжна прокуратура възложи на Районната здравна инспекция (РЗИ), трябва да приключи до 20 май. Задачата на инспекцията е да установи причините, довели до смъртта на 18 деца от дома през последните 14 месеца. Държавното обвинение очаква и одитния доклад от проверката на Инспектората към здравното министерство в дома.

Когато получим констатациите на тези две институции, ще преценим дали има данни за извършени престъпления и ще се произнесем със съответния акт, каза пред "BG Север" прокурорът по делото Иван Шарков.

Докладът от първата проверка на РЗИ в дома, която бе извършена през април, вече е в прокуратурата. В продължение на две седмици осем инспектори са проверявали всички отделения на здравното заведение. Тяхното заключение е, че драстични нарушения няма. По искане на прокуратурата те са обърнали специално внимание на отделение "Аномалии" - там също не са открити сериозни нарушения.

Скандалът с Дома за медико-социални грижи в Плевен, който гръмна в началото на април, е предизвикан от вътрешен "сигнал", съобщи осведомен източник. Според него мощната атака срещу здравното заведение през последния месец не е тръгнала от фондация "Мечти", както се твърди официално, а е резултат от разправия

между хора от персонала.

Като акт на отмъщение едната страна в разправията се опитала да натопи другата пред здравната министърка Десислава Атанасова. Случаят се оказал добре дошъл за току-що назначената на поста здравна шефка, която го използвала, за да покаже "твърда ръка".

При внезапното си посещение в дома на 6 април Атанасова заяви, че за първи път вижда 16-годишни деца, които тежат 16 кг. Тя открила кашони с дарения, за които не се знаело нито кой ги е дарил, нито кой ги е приел.

Персоналът хранел част от обитателите на социалното заведение като смесвал първото, второто и третото от менюто в едно шише. Цялата сграда миришела на урина, а пералното било пълно с напикани чаршафи, което означавало, че памперсите на децата не се сменяли редовно.

Две седмици по-късно министър Атанасова огласи резултатите от проверката на Инспектората към здравното ведомство, които само допълниха вече нарисуваната от нея черна картина в дома с още детайли. Данни за извършени престъпления обаче не бяха изнесени - това било работа на прокуратурата. Временно за директор на дома бе назначен шефът на РЗИ - Плевен д-р Атанас Гарев. Обявен бе и конкурс за постоянен директор. Според сайта на здравното министерство за участие в него са били допуснати д-р Георги Белишки и д-р Десислава Коцева - Събева.

"И самата здравна министърка да поеме ръководството на дома, едва ли ще успее да постигне чувствително подобрение в работата му без структурни промени. Най-сериозният проблем е при децата, които са с тежки увреждания. С тях трябва да се работи индивидуално по 24 часа в денонощието и то от рехабилитатори, които са специализирано обучени за такава дейност. А набирането на такива кадри не става за месец - два", твърдят специалисти.

 
Материалът е от новия брой на BG Север.
 


 

 




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473327
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031