Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2012 13:19 - Приятелите на убитата Мариана искат справедливо възмездие
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2955 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Приятелите на убитата Мариана искат справедливо възмездие

 

Безумен шофьор отне живота на 22-годишната студентка от Плевен

 

imageПоля ТОМОВА

На 14 февруари смъртта покоси 22-годишната Мариана Карабулева.
Красивото момиче загина, след като бе пометено от маршрутка в Студентски град в столицата. Този случай за нас е личен, защото Мариана е дъщеря на нашата колежка Емилия Карабулева. Личен е и защото това може да се случи на всеки.

Да изпратят Мимка в Плевен дойдоха много нейни колеги и приятели. Млади хора в черно, потънали в сълзи очи, в които тъгата е смесена с гняв, изпълниха храма "Света Параскева".

Въпреки мъката си, младите хора разказват за трагедията. Искат да се знае кой и как уби Мариана, искат и справедливо наказание за виновните. На 14 февруари Мариана отива да празнува Свети Валентин. С нея е приятелят й, човекът, с когото тя е от пет години - Симеон Прусийски. Компанията включва още Ани Анчева и Йордан Добрев. Младите хора имат резервация за ресторант в Студентски град. "Опитахме се да хванем такси, но в това време нямаше свободно. Качихме се на автобус за една спирка, слязохме и тръгнахме по платното, защото тротоарите бяха непроходими от сняг. Вървяхме както са ни учили в училище - посока срещу движението", разказват приятелите на Мариана. Двете момчета вървят напред, момичетата - след тях. "Бяхме се хванали за ръце, защото се пързаляше. И в един момент аз се пуснах, в следващия нещо й говорех... И като се обърнах, нея я нямаше, беше излетяла на няколко метра от мен... беше забита в една пряспа", разказва през сълзи Ани. Мариана е ударена в гръб от маршрутка, която изпреварва автобус. Пътят е неосветен, изпреварването е забранено. Според младите хора шофьорът на маршрутката е карал бързо. "В противен случай щяхме да го видим, а то дори аз не разбрах какво се случва, при положение, че тя беше до мен", казва Ани. След като удря Мариана, маршрутката продължава да се движи и се удря и в автобуса. През това време Симеон и Данчо се опитват да вдъхнат живот на приятелката си. Звънят на 112. Първата линейка обаче идва половин час след обаждането. "Дойде без сирена, само със светлини, движеше се бавно. Лекарите само светнаха в очите на Мариана с фенерче, провериха й пулса и дотам. Обърнаха се и си тръгнаха. Не ни казаха нищо", разказва Симеон. Идва и полиция, след това още една линейка.

Приятелите на Мариана вече знаят, че с нея се е случило най-страшното. Всички са в шок. Майката на Мариана научава зловещата новина първо от приятелите на дъщеря си. След това идва и позвъняване от полицията в София. Родителите на Мариана са принудени часове наред да обикалят, докато разберат какво точно се е случило с детето им. Една съвкупност от несвършена работа е убила детето ни, казва Емилия Карабулева. Тя, както и приятелите на Мариана, искат справедливост за нелепата й смърт.

Според младите хора трагедията е прикрита от полицията умишлено. След сигнал в една от националните медии се разбира какво се е случило едва на 16 февруари. Оказва се, че шофьорът на маршрутката-убиец дори не е задържан. С мотива, че 62-годишният Димитър Димитров нямал произшествия от 2005 г. Това е нелепо, казват приятелите на Мариана. "Аз смятам, че главният виновник е шофьорът на тази маршрутка. Той дори не разбра, че е блъснал Мариана, защото продължи да се движи след това. Не може да отнемеш човешки живот, да разрушиш много други животи и да получиш условна присъда", категоричен е приятелят на загиналото момиче Симеон Прусийски. Той и колегите му са решени да търсят и да получат справедливост. "Ще организираме протести, проведохме среща с председателя на Народното събрание, ще поискаме и с министри, ще направим всичко, което можем, защото в противен случай тази трагедия ще е поредна, а не последна", твърдят младите хора. Засега ги държи именно това, че имат кауза - виновният за смъртта на Мариана да бъде наказан. В противен случай пътят и за тези умни и талантливи деца е един - извън държавата, която ги убива ежедневно. "Това си говорим - какво да правим тук, всеки ден убиват, колят, изнасилват, няма наказания, няма осъдени. Мариана е втори приятел, който погребвам за последните години", казва Йордан Добрев. И признава, че ще направи всичко по силите си, за да се стигне до истината - кой и защо уби Мариана.


Материалът е от новия брой на BG Север.




Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3480661
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930