Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2012 15:11 - Медикаментите за хронично болни поскъпват, някои липсват на пазара
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2052 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Леко покачване на цените на някои лекарства през януари отчитат фармацевти от аптеките в Плевен. Скъпоструващите медикаменти за хроничните заболявания - онкологични, бъбречни, чернодробни и кардиологични обаче са повишили по-чувствително цените си. Това се дължи на факта, че здравната каса вече прави по-ниски като стойност доплащания за тези лекарства, обясниха фармацевти. Налице е и дефицит на някои търсени медикаменти, но в аптеките се предлагат техни заместители. На пазара вече има много нови лекарства, изборът е богат, а и цените им са съобразени с възможностите на клиентите, успокояват от аптеките в града.

Промените в търговията с медикаменти са налице, тъй като още през юли депутатите приеха поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, където е записано, че до 31 декември 2012 г. медикаментите от Позитивния лекарствен списък, които се плащат напълно или частично от здравната каса или от държавата, няма да поскъпват. Цените им могат единствено да се намаляват.

Според икономисти обаче, ако инфлацията се повиши сериозно и производствените разходи скочат, а производителите на медикаменти нямат право на увеличение на цените, ще се стигне до дефицити на лекарства. Това няма да засегне евтините и генерични препарати (с изтекъл патент), но ще окаже влияние върху скъпоструващите.

Тогава депутатите приеха комисията по цените и тази по Позитивния лекарствен списък да се обединят. Това означава, че включването на нови модерни лекарства в платената листа ще става за 60 дни вместо за 165, т. е. повече от два пъти по-бързо.

"Промяната в доплащането от страна на здравната каса е причина за увеличението на цените. Но върху дефицита на лекарства оказва влияние и повишената заболеваемост у хората, затова количествата на търсените медикаменти се изчерпват бързо", заяви Светла Елмаян, председател на Съюза на фармацевтите в Плевен.

От аптеките споделят още, че плащанията към тях от здравната каса закъсняват от един до три месеца, но го отдават на кризата и трудната икономическа среда в момента. Фармацевтите са разтревожени от факта, че плевенчани отделят все по-малко средства за лекарства. Според тях причините се крият в безпаричието на хората и ниската им здравна култура.

Материалът е от новия брой BG Север.




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3479679
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930