Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2012 13:40 - Моля за прошка миряните, не знаех, че ДС ме разработва
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2817 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Плевенският митрополит Игнатий:

 

Моля за прошка миряните, не знаех, че ДС ме разработва

 

imageПоля ТОМОВА

Новината, че 11 от сегашните български митрополити са били агенти на бившата Държавна сигурност (ДС), скандализира обществото през миналата седмица. Сред висшите духовници, посочени като доносници, се оказа и името на плевенския митрополит Игнатий. Ето какво сподели той пред "BG Север" за миналото и за това как името му е попаднало в списъка.

- Ваше Високопреосвещенство, как попаднахте сред агентите на бившата ДС?

- Не зная как съм попаднал. По времето, когато бях в Семинарията, а после и в Богословския факултет, църквата бе следена отблизо от службите. От това, което излезе сега, разбирам, че регистрацията ми е от периода на заминаването ми за Германия. Преди това бях помощник на владиката в Стара Загора. Спомням си, че когато трябваше да замина за Рим през 1978 година, няколко пъти ме викаха в полицията. Сега си давам сметка, че имената, с които се водя - Пенев, Германски, са защото съм ходил в Германия. Декларирам, че никой не ме е канил да стана сътрудник на ДС - нито устно, нито писмено съм искал да ставам сътрудник.

- Според разсекретените досиета, вие сте бил сътрудник и на Шесто, и на Първо управление на бившата ДС...

- Не разбирам нито кое е първо, шесто, четвърто, нямам представа.

- Писал ли сте някакви обяснения пред властите?

- Писали сме, като сме ходили до Гърция, до Италия, в Света гора. Искаха ни, писали сме, но дали е било до Светия синод, дали до друг, не помня тези подробности.

- Писал ли сте доноси за ваши колеги или за хора, които са посещавали църкви по онова време?

- Не съм правил доноси, не съм се отказал от вярата си, не съм злепоставял колеги свещеници, не съм злепоставял християни, че ходят на църква. Изпълнявал съм си най-съвестно задълженията като свещенослужител, не съм виновен нито пред църквата, нито пред православните християни, нито съм виновен пред народа и държавата.

- Бил ли сте подлаган на натиск от страна на службите?

- Когато ме викаха на разговори, съм изпитвал неудобство, но не бих казал, че е имало натиск.

- За какво са били тези разговори?

- Те са били преди да замина за чужбина. Сега, като се върна към тези дни, ми се изясняват нещата - разбирам, че това се наричало разработване като разговарят с мен и ме разпитват. Но аз пак казвам, нито съм подписвал някаква регистрация, нито молба да бъда сътрудник, нито съм знаел, че съм сътрудник. Аз съм работил пет години в САЩ, нито съм правил доноси против американската държава, нито съм донасял за военни обекти, нито против наши български граждани там. Ако съм виновен, нека да ме съди църковен съд, ако съм навредил на народа и държавата, да ме съди граждански съд.

- Вашият колега - русенският митрополит, се извини на българите за това, че името му е в списъка. Вие ще се извините ли?

- На всички православни християни се извинявам за всички мои допуснати волно или неволно грешки, нека ми съдействат молитвено, с помощта на молитва, но пак заявявам - не съм се отказал от Господа Христа, от Българската православна църква, не съм направил нищо лошо срещу българския народ и държава.


Материалът е от новия брой на BG Север.
 

 



Гласувай:
4



1. zaw12929 - Той няма нужда от нашата прошка, ...
29.01.2012 05:28
Той няма нужда от нашата прошка, защото знае как да я получи от Бог! За съжаление няма кой и къде да се прости на българската журналистика, която наложи негативизма, безверието и ни постави на първо място по смъртност по сърдечно-съдовите и психичните болести...

"Новината, че 11 от сегашните български митрополити са били ... " стана сигнал и всички медии вкупом атакуваха църковните служители... колко жалко ... Няма да се поправят ... вместо да ни информират, те ни... надъхват... манипулират
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3480965
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930