Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2012 11:02 - Хора се жалват от монтираните високоговорители на джамията
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1687 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вяра ЦЕНОВА

Срещу монтираните високоговорители на минарето на джамията в Плевен възроптаха граждани, живеещи в района. "Терасата ми е с изглед към джамията. Много е неприятно по пет пъти на ден да се чува дори през звука на телевизора как си призовават вярващите за молитва. И не желая децата ми да живеят в такава обстановка", категорична е Катя, която живее в близка до храма кооперация. Съгласна е, че всеки има право на вероизповедание и до преди монтирането на високоговорителите е приемала нормално джамията и вярващите, които са я посещавали. "Вероятно някои се дразнят от църковните камбани, но все пак традиционната религия в България е християнството. Както официалният език е българският", категорична е жената. Но според нея това е натрапване и нарушава спокойствието на живущите в района. Решена е в съвсем скоро време да подаде жалба до общината. "Пенсионерка съм и по цял ден съм си в къщи. Гледам турски сериали, не е като да не го правя. Ама това виене от минарето не мога да го понеса. Нямам нищо против да си се молят и денонощно, но да не смущават нашето спокойствие", казва баба, излязла да си изхвърли боклука.

Двама плевенчани вече са внесли жалби до общинския съвет.


Пламен Петров твърди, че минавайки няколко пъти покрай Стоматологията, е чувал турска музика от джамията, която в почивните дни била много силна. Христо Гетов пък се възмущава, че четенето на молитви по високоговорителите смущава учебните занятия в намиращото се в района училище, както и обитателите на близките жилищни кооперации. Двете жалби са разгледани от постоянната комисия по "Обществен ред и сигурност" и изпратени на общинската администрация за проверка и становище според наредбите на общинския съвет, касаещи обществения ред и сигурността и Закона за вероизповеданията. Чл. 7. ал. 1 от същия гласи: "Свободата на вероизповедание не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други лица".

Високоговорителите бяха монтирани на джамията в началото на декември м. г. Районният мюфтия Хаджи Ниджатин Мустафов Неджипов заяви, че не знае да има жалби срещу тях. "Монтирахме високоговорителите, защото това е един от принципите на вярата. Като видите джамията, кое ви прави впечатление? Архитектурата и по-конкретно минарето. То е за това - от него се чете призив за молитва. Функцията му е да призовава вярващите в точно определеното време", обясни мюфтията.

Езанът продължава минута и половина и е на арабски език. Прави се по пет пъти на ден - около 6,00, след 7,00, около 12,00, 15,00 и 17,00 ч. От високоговорителя не се призовава само за последната нощна молитва.

Топката остава в общината - да реши конфликта и да намери компромисен вариант, в който нито една от страните да не бъде засегната и дискриминирана.


Материалът е от новия брой на в-к BG Север.
 



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3479578
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930