Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2012 18:25 - Приютяват смазано от бой момченце в дом “Детелина”
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1831 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 27.01.2012 18:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


 



Четиригодишният Христо е лекуван в три болнични отделения



Инна СТЕФАНОВА

Само три месеца е успял да живее с майка си малкият Христо след решение на Районния съд в Ловеч. Детето да бъде реинтегрирано и да остане с родителите си, постановяват тамошните магистрати през август 2011 г. Решението звучи доста нелогично след като майката на момчето го изоставя още след раждането и се сеща за него след четири години. Следва и страшното - през нощта на 18 срещу 19 октомври м. г. момченцето е прието в болницата с тежка черепно-мозъчна травма, видими следи от удари по ръцете и краката. Лекарите, за които било очевидно, че малчуганът е малтретиран, веднага подали сигнал за случилото се в полицията.

Казусът за съдбата на момченцето отново влезе на съдебно заседание, този път не в Ловеч, а в една от залите на Плевенски районен съд. Според събраните материали по делото Христо първо е бил настанен и лекуван в Спешна помощ, а после преместен за лечение в неврохирургията. Преди да бъде изписан е лежал и в детска клиника, но останал с увреждания, най-вече психически.

През цялото време на престоя му в болничните стаи майката не е посещавала малчугана, не се е интересувала къде е било отведено и настанено детето след изписването му от болницата, сочат още материалите по делото.

Тъжната съдба на Христо е била предрешена още с раждането му. Родителите му нямат брак, бащата е в затвора. Майката изоставя сина си в неонатологията още когато го ражда, имала и други дадени в институции отрочета. Вероятно за да може да взима месечната издръжка, която се полага на бедни за дете, тя решава да прибере Христо при себе си. Момченцето вече било четиригодишно, било отгледано в плевенския дом за изоставени деца "Детелина". Когато Христо е пребит, за него не остава друга алтернатива освен да бъде настанен отново за отглеждане в институция. В социалния доклад, представен по време на заседанието на Районния съд в Плевен, е посочено още, че сега майката на Христо живее както преди - мизерно, тя дори не обитава къща, а трафопост в покрайнините на Тетевен.

На базата на събраните доказателства магистратите в Плевен решиха Христо да остане докато навърши седем години в тукашния дом за деца лишени от родителска грижа "Детелина". Постановлението се базира на Закона за закрила на детето. Решението на районните магистрати може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред Окръжния съд.

Запознати с казуса предполагат, че това едва ли ще стане, защото нито майката, нито бащата на пребитото дете са присъствали на съдебното заседание в Плевен.

Материалът е от новия брой на в-к BG Север.
 



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481312
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930