Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2012 18:45 - Съдебният служител трябва да е етичен и комуникативен
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2085 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 26.01.2012 18:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Здравка Атанасова:

 

Съдебният служител трябва да е етичен и комуникативен

 

image

Инна СТЕФАНОВА

Плевенската регионална секция на съдебните служители е първата извън столицата, която поема идеята работещите в съдилищата да се обединят в национално сдружение. Преди единадесет години представителите от Плевен, които се втурват в новото начинание, са 27, а в национален мащаб - 537. Сега членовете от страната са пет пъти повече - 2 950, а тези от Плевен и съдилища в региона - 124. Сдружението на тукашните съдебни служители е не само първото работещо, но и най-многобройното. Здравка Атанасова, статистик и вече 22-ра година на работа в Окръжния съд, е председател на регионалната секция от самото й създаване, а сега - заместник-председател на управителния съвет на Националното сдружение. Вече обединени, членовете на сдружението имат според нея по-голяма възможност за повишаване на квалификацията си, да защитават професионалните си и социални интереси.

- Г-жо Атанасова, участието в сдружението повиши ли авторитета на съдебните служители пред гражданите?

- Надявам се. Все пак членовете от Плевен, от съдилищата в гр. Левски, Червен бряг, Никопол, Кнежа непрекъснато участват в семинари, в които най-малкото повишават знанията си по различни теми наравно с колегите си от цялата страна. Тези семинари са организирани от Националия институт на правосъдието, както и от Американската агенция за международно развитие. На обученията се разглеждат и парливите теми за работата ни с гражданите, с онези, които са конфликтни...

- Ако служител в съда обаче е конфликтен, участиятa в обучения ще го променят ли?

- Би трябвало. Има и друго. Всеки от нас е приел правилата на етичен кодекс и се старае да ги спазва.

- Какъв според вас трябва да е съвременният съдебен служител?

- Да е комуникативен, да е на "ти" с новите технологии, да има желанието да се самообразова непрекъснато. В съда през последните години влизат много висшисти, преди време с административната работа се захващаха предимно хора със средно образование. Заговори се и за създаването на колеж, в който след средно образование да се обучават млади хора в усвояване тънкостите на професията ни - водене на книги, образуване на дела, движението им в различните звена на съда, съхраняването и архивирането им, работа с гражданите.

- Как се издържа сдружението?

- Само с членски внос. Не се обвързваме със спонсорски фирми заради спецификата на работата ни. 60% от събраното изпращаме в Националното сдружение, останалите 40 разпределяме тук - за дарения на домове, в които са настанени деца в неравностойно положение, за колеги, които се пенсионират или които са болни.

- Какво ви предстои през новата година?

- Около 1 юни ще организираме дарителска акция за изоставените деца, настанени в домове в Плевенско. Ще участваме в старта на страница на плевенската секция във Фейсбук. Тя ще е отворена за всички - и за онези, които искат да научат нещо ново за нас, и за онези, които търсят начини да ни препоръчат нещо, да ни посъветват, да ни упрекнат дори.

Материалът е от последния брой на BG Север.




Гласувай:
5



1. zaw12929 - Polezen posting!!
26.01.2012 20:16
Polezen posting!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482405
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930