Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2012 12:45 - Пазарът на хранителните стоки - нестабилен, очаква се поскъпване
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1450 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пазарът на хранителните стоки - нестабилен, очаква се поскъпване



Цените на захарта, олиото и брашното в Плевен леко се размърдаха



Емилия КАРАБУЛЕВА

Непостоянен, нестабилен, без възможности да се изведе трайна тенденция към спад или повишение на цените. Това е пазарът на хранителните стоки през първата половина на януари 2012 г. За търговците обаче е ясно, че поскъпване ще има заради по-високите цени на горивата и заради по-слабото производство на храни както у нас, така и в световен мащаб. Репортерска проверка по търговските вериги и в малките обекти за продажба на храни в Плевен установи, че в началото на годината по-чувствително увеличение се забелязва само при захарта и захарните изделия, но и то не е повече от 20 ст. на килограм от сладката стока. На някои места леко вървят нагоре цените на олиото, брашното и на плодовете и зеленчуците. За да се застраховат при бъдещо поскъпване, търговците на едро зареждат по-големи количества храни, но признават, че увеличението трябва да бъде плавно, за да не притесни купувачите. Докато в големите търговски вериги засега се забелязва задържане на цените, то в малките магазини за хранителни стоки цените играят нагоре и надолу, установи проверката ни.

"Засега нямаме поскъпване на храните, само захарните изделия са вдигнати със стотинки. Не мога да прогнозирам какво ще се случи през следващите седмици", коментира Деница Иванова, управител на търговска верига "Лайф". Същото е положението и в хипермаркетите "Славянка", където още не са изчерпани количествата от промоционалната стока по празниците.

В малките магазинчета за хранителни стоки още през декември са били вдигнати цените на шоколадовите и захарните изделия и на някои видове колбаси. В момента там зареждат само най-продаваните стоки, тъй като клиентелата все повече оредява.

"При нас през първите седмици на годината се снижи цената на олиото с 15 ст. за литър, а пък захарните изделия, противно на тенденцията към поскъпване на други места, поевтиняха с двайсетина стотинки. Но като цяло от началото на кризата храните ни са прибавили над 30% върху цената си, а вероятно ще я увеличат още през следващите месеци заради по-високите цени на горивата", коментира Албена Славчева, собственик на малък магазин за хранителни стоки в центъра на Плевен. В някои от малките обекти оборотът е слаб, през първите месеци на годината клиентите са кът и затова цените се запазват на нива от миналата година или падат, стана ясно от проверката ни.

На национално ниво цените на едро на основните хранителни стоки също са доста нестабилни през първата половина на януари, показват данните.

Кравето сирене поевтинява с 1,2 на сто и се продава по 4,79 лв./кг, олиото поскъпва с 0,8 на сто до 2,42 лева за литър, а каймата - с 0,4 на сто до 4,92 лева за килограм.

Поскъпнали на едро са и портокалите и лимоните, по-евтино са се търгували на едро ябълките. Понижаване на цената е отчетено за захарта - с две стотинки до 2,17 лева за килограм, а брашното поскъпва с 2,4 на сто до 0,87 лева за килограм.


Материалът е от новия брой на BG Север. 



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483274
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930