Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2012 15:22 - Пак ще въвеждат военно обучение
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1293 Коментари: 0 Гласове:
2



 

Пак ще въвеждат военното обучение

 

Инна СТЕФАНОВА

Позабравеното от 20-ина години военно обучение отново ще бъде част от учебния процес в IX и X клас от учебната 2013 г. До разработен проект вече са се добрали някои директори на плевенски школа в очакване да им бъде поискано становище по написаното. От сега обаче те са категорични, че ако обучението наистина се въведе в предложения му вид, това ще е поредният абсурд в образованието ни. За деветокласниците са предвидени цели пет учебни часа, а за десетокласниците - 10. Това ме навежда на мисълта, че който го е измислил не е стъпвал в училище поне от две - три десетилетия, коментира плевенски директор. И за сравнение дава норматива на преподавател по български език и литература, който е 648 часа. Как тогава ще се намери подходящ човек за малкото военни часове? Дори вариантът някой да тича от училище в училище е смешен като предположение, защото тогава програмите на останалите преподаватели трудно ще се нагодят към един единствен даскал.

Според директора успокояващото в цялото безумие е, че парите ще идват от бюджета на Министерството на отбраната. В този смисъл би трябвало да се очаква, че който плаща, той ще поръчва музиката. Значи специалисти за часовете по военно обучение би трябвало да дойдат от освободени поради съкращения от армията хора. Друг е въпросът, че те трябва да отговарят на изискванията, които са валидни не само за хора с пагони, но и на тези за педагози. Вероятно грижата за обучението им също ще е на военното министерство, разсъждава още директорът.

Предвидените часове за военно обучение ще бъдат единствената задължителна подготовка за усвояване на знания за защита на отечеството, е коментарът на друга школска директорка. Как на практика това ще е възможно, недоумява тя, особено като познава манталитета на сегашните тийнейджъри от средното образование, които все по-често навъртат извинени и неизвинени отсъствия и все по-рядко прекрачват училищния праг.

Въпросът, който си задават вече запознатите с наредбата, е защо цялата тази подготовка на учениците не започва от идващата учебна година, а ще трябва да се пропусне още една. Още повече, че закон, който да подготвя гражданите за защита на отечеството, все още няма и очевидно доста уроци в това отношение вече са пропуснати.

 

Материалът е от новия брой на BG Север.




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483776
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930