Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2012 14:57 - От пореден абсурд в образованието пропищяха класни ръководители
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1907 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От пореден абсурд в образованието пропищяха класни ръководители



Инна СТЕФАНОВА

От пореден абсурд в образованието пропищяха класни ръководители в плевенски училища. Бяхме на екскурзия с децата в деня, в който по график, разписан от директора, имам втори час на класа, жалва се Павлина Петкова. Този час не ми беше заплатен и когато попитах защо, отговориха ми, че не съм работила с децата по графика от началото на срока. А тогава кой е бил с тях през целия ден, питам аз. Дори съм подписала заповед, че отговарям за тях.

На друга класна от плевенско школо през половината октомври й се наложило да отсъства по здравословни причини. Когато се върнала на работа, трябвало да свърши всичко пропуснато през месеца - дневници, картони, отсъствия, попълване книга на подлежащите и какво ли още не. Излиза, че работата на един учител, класен ръководител, се преценява по тези 2 часа месечно. Аз обаче питам, ако за 2 часа трябва да свърша работа за един месец, защо да ходя на работа през останалото време или ако само в 2 часа свърша толкова много работа, защо се плаща такава мизерна сума, коментира учителката, на която платили някъде около 8 лева.

Всички в системата отлично знаят, че класните ръководители не може да не си свършат работата по документацията, а срещите и разговорите с родители често пъти са дълги и напоителни. Провеждат се преди и след учебните часове, в междучасията, не само в работни, но и в неработни дни, очи в очи, по телефон, в жилището на ученика, което може да е и в различно от населеното място, в което се намира училището. Във всички школа заплащането на т. нар. втори час на класа се извършва съгласно Наредба № 1/4.01.2010 г. за работните заплати на персонала в звената от системата на народната просвета. Въведени са бланки за лекторски часове, в които се вписва вторият час на класа, както той е обявен в графика на школото от началото на срока. "Попълвайки бланката, се оказа, че за месец март от общо пет възможни часа ще ми бъдат заплатени само два, защото в моя личен график провеждането на втория час на класа се пада в сряда. Едната беше национален празник, другата - патронен празник, а третата - спортен празник. Което значи, че от определените по наредбата пари ще взема някаква нищожна част", обяснява ситуацията Христина Георгиева.

Излиза, че в дните, когато не й плащат, педагожката може да не попълва учебната документация. Ако го стори обаче има опастност да я накажат, дори да й удържат от заплатата. На практика размерът на сумата, която класните получават за втория час на класа, не зависи от свършената работа, а от избрания ден от седмицата, вписан в графика. Който е бил хитър да сложи в графика си този час в такъв ден от седмицата, който да не е неучебен, ще получи цялата сума за работата с учебната документация и с родителите, куп задължения, които всеки от тях всъщност върши. Просто не е съобразил, че ще бъде лишен от част от парите заради някой "умен" законотворец в нашата държава. В един нормативен акт всички текстове трябва да се подчиняват на изискванията за логичност и справедливост, е изводът на опарените учители. "Вместо това постоянно се натъкваме на примери, които ни убеждават точно в обратното. Вторият час на класа не може да бъде час, вкаран в някакъв график, защото няма как учебната документация и работата с родители да бъде свършена в рамките на 40 минути, веднъж седмично", коментират те.


Материалът е от последния брой на BG Север. 



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482859
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930