Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2011 17:45 - Пътуващ гинеколог се бори срещу безразборното раждане сред ромите
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2144 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В практиката си д-р Красимир Романов се среща с многобройни куриози




 
Вяра ЦЕНОВА

Майки на 12 - 15 години с по две деца, 28-годишна баба, 14-годишна бременна с туберкулоза, бъдещи майки, които ядат хляб с джанки... Това са само част от тъжните куриози, с които ежедневно се сблъсква гинекологът д-р Красимир Романов. Практикува професията от 27 години, от 16 години е част от екипа на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и координира дейността на асоциацията в Плевен. Освен ограмотяване на учениците как да се предпазват от нежелана бременност и болести, предавани по полов път, д-р Романов е известен и като пътуващия гинеколог. Миналата година завърши тригодишен проект, финансиран от Световната федерация по семейно планиране, по който са раздавани контрацептиви - таблетки и презервативи, и най-вече са поставяни вътрематочни спирали на жени в 8 села от общините Долни Дъбник, Долна Митрополия и Плевен с преобладаващо ромско население, на здравно неосигурени и социално слаби с много деца. "Имаше огромен интерес - за един ден сме преглеждали над 40 човека, споделя д-р Романов. Много от тях въобще не са ползвали контрацепции и имаха до този момент 6, 8, 12 деца. Рекордът беше в Николаево, където поставих спирала на жена с 14 деца". Според него проблемът е в цялата страна, защото децата се използват не защото семействата искат да ги имат, а защото са средство за препитание.


"Много погрешно държавата години наред стимулираше раждаемостта именно в тези среди. Има и много жени, които не желаят да родят, но не знаят как да се предпазват", твърди лекарят. Според данните от негово изследване преди години, около 4 000 семейства раждат дете, което не желаят. Тези деца отиват в институции, а те биха могли да не се родят, ако имаше такива програми в цялата държава, ако станеше държавна политика, категоричен е д-р Романов. Дори е предлагал държавата да отпуска пари за аборти на тези, които не могат да си го позволят, без да адмирира този акт като средство за предпазване от нежелана бременност, но с мотива, че парите, които ще се заделят, за да се направи легален аборт, ще спестят многократно повече средства за издръжка на изоставените деца в институции, както и майчинство и детски надбавки за тях.

С помощта на общините проектът продължава и сега. Осигурени са пари колкото за бензин и консумативи, без никакви пари за екипа. Всеки месец екипът на д-р Романов посещава три села от Плевенска община - Николаево, Дисевица и Опанец, както и Долна Митрополия, Ставерци и Тръстеник. Дребнавите проблеми, които им създават някои от общопрактикуващите лекари, чиито кабинети ползват, не ги смущават.

Видяхме и големи трагедии, споделя лекарят. В Ставерци например имало бременни, които отслабвали на тегло всеки месец. На въпроса какво са яли днес, всички отговорили: хляб и джанки. "Преди демокрацията никога не бях виждал болен от туберкулоза. Сега обаче има много, включително бъдещи майки. Имах случай на 14-годишна бременна с туберкулоза", споделя д-р Романов. Друга трудност, с която се сблъсква в практиката си, е да обясни на неграмотни хора, че не може първи братовчеди да раждат деца. Също така е мит, че ромките са много плодовити и нямат проблеми с раждането, смята гинекологът. Според него много често сред тях се срещат жени, които не могат да забременеят. Най-често проблемът е от тазова възпалителна болест, която води до сериозни сраствания и невъзможност до забременяване по нормален начин. Половите контакти с различни партньори и болестите, предавани по полов път, също са много често явление. Колкото по-ниско ти е образованието, толкова по-ниска е и здравната култура, категоричен е д-р Романов. "Едно 70 - 80% от завършилите основно образование не знаят да четат, но имат друга стойностна система - да имат днес какво да ядат, да правят секс и да имат деца, за да ползват парите. Интересно, че повечето от тези бременни, които не знаят да четат и не знаят датата на последния си мензис, знаят точно кога да дойдат за документ, с който да получат полагащите им се 150 лв. 45 дни преди раждането", установил е с практиката д-р Романов.
 

Материалът е от новия брой на BG Север.



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482842
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930