Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2011 18:41 - 4 години плевенчанка гледа детето на починала родилка
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 4726 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 4 години плевенчанка гледа детето на починала родилка

 

Оправдават смъртта на Валентина с "лошо стечение на обстоятелствата"

 

image

Марина не може да забрави преживения преди години кошмар, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Случаят със смъртта на 35-годишната Валентина от Велико Търново се търкаля в тамошната прокуратура в продължение на една година. По него работят три комисии. Установени са седем нарушения на медицински процедури и членове от лекарския кодекс. В крайна сметка заключението е - лошо стечение на обстоятелствата, довели до летален край. Плевенчанката Марина Атанасова и до сега не може да се отърси от преживения преди пет години и половина кошмар. На 13 май 2006-а вместо радостната новина, че брат й ще има дете, тя получава известието, че снаха й е мъртва. Потегля веднага за старопрестолния град, където живее най-близкият й родственик, за да попадне във водовъртежа на истински абсурди. Към лента на трагичните събития тогава я връщат зачестилите напоследък случаи на починали родилки.

Късно вечерта, когато й съобщават страшната новина, нашенката тръгва за Търново. На другата сутрин отива в болницата, за да вземе смъртния акт и да уреди процедурите по погребението. "Още тогава разбрах, че нещата не са чисти. Сестрата не ме пусна при главния лекар на акушеро-гинекологичното отделение - излъга, че го няма. Слязох в моргата, там видях как всички лекари се изнизват пред очите ми. Остана само санитарят, който ми каза, че документите са в прокуратурата и трябва да изчакам. Чаках 18 часа. Един от патолозите ми подаде напечатана бланка (смъртния акт) с диагноза - починала следствие остра кръвозагуба - без много обяснения. Потърсих дрехите и джиесема й. Трябваше да се карам, за да ми ги върнат. В телефона беше ровено. Обяснявам си го с факта, че снаха ми имаше приятелка в болницата. Някой след инцидента се е страхувал, че работещ в здравното заведение може да знае истината за смъртта й. Имали са време да я предупредят, дори да я заплашат да мълчи", разказва сега Марина. Да мълчат по думите й са заплашени и останалите жени, които са били в стаята на снаха й Валентина по време на раждането - разбират го с брат й по-късно, когато все още имат сили да търсят истината.

 Жените са били предупредени, че ще отидат пак да раждат, за това да му мислят какво правят. Признали пред опечаления съпруг и сестра му истината, но категорично отказали да я повторят в съда или пред прокурор. Според версията на раждалите с Валентина жени по грешка й е била поставена инжекция, която е спряла контракциите. Родилката спряла да говори, да мърда, лежала безжизнена. Когато разбрали за гафа лекарите се втурнали първо да я израждат с вакуум, после са я рязали.

В болницата Марина и брат й чуват други обяснения. Едното е, че странна болест се е проявила за секунди и кръвта е спряла да се съсирва. Другото - че получила кръвоизлив, но в момента нямали кръв за преливане и за това "я изпуснали". Според официалното мнение на прокуратурата смъртта е настъпила вследствие на лошо стечение на обстоятелствата. В него са констатирани 7 тежки нарушения в работата на екипа. Становището си обаче прокуратурата не внася в съда. И нещата приключват до тук.

"Междувременно в пощенската си кутия открихме плик без подател. В него бяха сложени листове с преснимани извадки от учебници по акушерство и гинекология. Те бяха подчертани с червен химикал там, където при снаха ми са направени грешки. Някой с гузна съвест ги е пуснал в кутията, искал е нещо да ни подскаже, но аз и брат ми с тези хартии без свидетелства на живи хора бяхме с вързани ръце да направим каквото и да е", продължава разказа си Марина.

След погребението тя остава в Търново. Когато бебето е на пет дни го взимат и Марина започва да се грижи за него. Няма кой друг да помогне на брат й. Остава при него четири години. В Плевен зарязва работата и семейството си. "Когато няма подобаващо наказание за лекари, отнели човешки живот, и някой ги прикрива, те ще продължават да си играят със съдбите на хората и с живота им", категорична е Марина. Споровете между лекари и пациенти или техни близки според нашенката трябва да се решават извън съда. Иначе реалността днес ще е такава като преди пет години и половина, когато се случва нещастието със снаха й - подмяна на документи, лъжи и прикриване на грешки. Ще има и други деца, останали сираци като малкия й племенник Валентин, който казва "лельо", но никога няма да произнася думата "мамо", макар че скоро ще стане шестгодишен.

Материалът е от новия брой на BG Север.


 




Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473707
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031