Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2011 13:24 - Картини - дръзки философски разкази, показва Пламен Пенов
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 4208 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


 

Плевенският художник представи творчеството си в столичната галерия "Класика"

 

image

Изложбата на Пламен Пенов (вляво) бе силно емоционално изживяване за всички присъстващи, сн. авторът

image

Зодиаците на Пламен Пенов

 

Стефан КРЪСТЕВ

Тесни се оказаха четирите помещения на галерия-музей "Класика" в София за желаещите да присъстват на откриването на изложбата на плевенския художник Пламен Пенов. Изключително харизматичен - и като живот, и като изкуство, художникът създаде неповторимо емоционално изживяване за разнородната публика. Твореца представиха Георги Генов, собственик на галерията, който го определи като сюрреалист и го сравни с Йероним Бош; Зоя Паприкова, дъщеря и последовател на делото на "българската Майка Тереза" - Донка Паприкова, инициирала серия благотворителни акции, между които и хосписите, предназначени за възрастни хора, изпаднали в нужда, а някога посветили живота си на изкуството. За творчеството и личността на Пламен Пенов силни думи каза и неговият приятел и колега Иван Велчев - Йово.

Пламен Пенов е участвал в множество биеналета и триеналета в България и по света. Картините му са дръзки философски разкази, провокиращи безброй асоциации. Майсторските творби, изпълнени в трудната графична техника Intaglio, предизвикват бурни размисли, разтварящи съзнанието в една друга, по-широка и по-свободна сфера на съждения - от хедонизъм до послание в тон с мирогледа на Шопенхауер. Това, което съществено го различава от имената на общопризнатите класици в сюрреализма, е, че е надградил изкуството с чувство за хумор - българското, но индивидуално интелигентно, излязло извън границите на манталитета ни, за да се превърне в тънка ирония, основно умение на мъдреците. То хваща окото и в картините, в които животни се трансформират в хора, и обратно - гъделичка мисълта с напомнянето за магическия и диаболичен свят на Кафка в картините с хедонистични изображения.

Но да се разказват и коментират картините на Пламен Пенов е кощунствено. Разказът и философията всеки зрител открива сам за себе си, строго индивидуално е възприятието, а посланието на художника към всеки е лично.

Артистът в Пламен Пенов се долавя във всяко негово движение, в потока на мисълта, който излива като забързана, трепетна и едновременно с това дълбоко осмислена реч. Сам казва, че вдъхновението му е преди всичко любовта и глобалната хармония. И добавя: и жена ми, като експерт по всеобща хармония.

Говори усмихнато, оптимист е. За комерсията в изкуството и по въпросите има ли хляб в него е категоричен: "Творецът трябва да твори и да не се оправдава. Нито с това, което се случва в родината ни, нито със световната криза. Независимо от всичко, той трябва да твори."

Според Пламен Пенов голяма част от младите хора, дори ориентираните към изкуството, нямат толкова голям интерес към духа, колкото към моловете - "феноменът", както го нарича с типичната си ирония, и това е притеснително, но въпреки всичко има надежда, защото вижда и сред младите будни духове. И дава всичко от себе си и като учител, и като художник, и като творец - за възстановяването на тази разрушена връзка.

На 19 декември се предвижда да се проведе благотворителен търг на картини на Пламен Пенов в галерия "Класика" в София.


Материалът е от новия брой на BG Север.
 

 



Гласувай:
8



1. denna - Уникален ! Това е думата, която бих ...
10.12.2011 07:33
Уникален ! Това е думата , която бих си позволила лукса да използвам за мастер-а. Душа, Дух и едно фино чувство за ирония....БлагоДаря, че те има в моят шарен свят, мастер !За мен е чест .
цитирай
2. cefulesteven - Уникален ! Това е думата, която бих ...
10.12.2011 12:39
denna написа:
Уникален ! Това е думата , която бих си позволила лукса да използвам за мастер-а. Душа, Дух и едно фино чувство за ирония....БлагоДаря, че те има в моят шарен свят, мастер !За мен е чест .


И за мен: уникален е Дена. Щастлив съм, че се докоснах до света му.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473851
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031