Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2011 12:13 - Общински чиновници и музиканти закарани на протест в столицата
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1159 Коментари: 0 Гласове:
0



Общински чиновници и музиканти закарани на протест в столицата

 

Досегашният кмет и шефове на културни институти се оплетоха като патета в кълчища с обясненията си за отсъствията в работен ден

 

image

Вяра ЦЕНОВА

В компенсация, почивка или платен отпуск са били общинските служители, които протестираха в работния ден 17 септември (събота) заедно с кмета Найден Зеленогорски, е въпросът, който все още няма категоричен отговор в Плевен. Четири полупразни автобуса отпътуваха от Плевен за митинга срещу решението на Централната избирателна комисия да не допусне до участие в изборите коалицията "Заедно за община Плевен". Заради въпросното решение Зеленогорски бе спасен по спешност от една гаражна партия, която го регистрира за изборите.

Репортерска проверка на "BG Север" в същия ден показа, че действително повечето от културните институти в града, които са в различна степен на общинска издръжка, не работят. Северняшкият ансамбъл "Иван Вълев" имал нещо като Ленински съботник. Дежурна служителка там обясни, че музикантите били на бригада по почистване на Пионерския дом и на обяд си тръгнали. Обяснението защо филхармонията няма репетиции от единствената служителка, която намерихме в зала "Катя Попова", беше: в компенсация са, защото имаха тежки записи предишните почивни дни (5 и 6 септември, б. а.) и другата седмица имат концерт (?). Освен това в залата щяло да има сватби и присъствието на филхармониците не се връзвало с ритуалите по бракосъчетанията.

Според юристи такова животно като компенсация за работа в официален празник няма. Ако е наложително да се работи тогава, то трябва да се заплати с двойна надница или поне да има заповед. Оказа се още, че при прословутите записи на диск с норвежки автори и солисти също има нещо гнило. Скандална информация по тази тема от човек от кухнята четете в следващия брой на вестника.

По същото време досегашният кмет на община Плевен Найден Зеленогорски заявява пред радио "Фокус": "Нито един служител на община Плевен, нито един служител на културните институции в града не са присъствали на 17 септември на протеста на СДС пред Централната избирателна комисия без платен отпуск. Нека се направи проверка по имена и може да се види, че всички, които са присъствали на протеста, са били в отпуск". Предпоследно: отпуск или компенсация?

"Подготвил съм актуален въпрос към министър Вежди Рашидов относно участие на служители от културни институти от Плевен на политически митинг на СДС - филхармонията, Северняшкия ансамбъл и по-малко от други, с молба да се намеси там, където е възможно. За да сме наясно като общество и граждани на Плевен с какви инструменти досегашният кмет се бори за предстоящите избори", заяви депутатът Румен Петков по случая. Според него отговорът, че, видите ли, сме имали санитарен ден, е смешен. И ако няма яснота какво е мотивирало точно този ден да не работи филхармонията, и то при предварителни разговори за необходима репетиция в този ден, то личното мнение на депутата е, че ръководството на филхармонията трябва да си понесе последствията.

"Остават без отговор два въпроса. Първият е кой плати разходката на автобусите? Ако е платена от София, а аз имам основание да считам, че е така, това означава, че в Плевен никой, включително и СДС, не желае да се ангажира с кампанията на г-н Зеленогорски. Това означава, че той е оставен сам на себе си. Вторият въпрос е какъв все пак беше пълнежът на тези автобуси - предимно чиновници. А да затвориш общината и да оставиш без обслужване гражданите в работен ден - това е административен первезлък, на който малко хора са способни", категоричен беше Румен Петков. По неговите думи да пратиш културните институти да те защитават и да няма нито един твой симпатизант - всичките да са изпратени с административно насилие, това е много жалко за Найден Зеленогорски, за ръководството на общината, за всички нас - това показва какъв човек сме избирали в продължение на всичките тези години.

Ден след изявлението на Румен Петков се получи и опровержението на директора на Плевенска филхармония Евлоги Илиев. Пренебрегвайки патетично-поетичния стил и грубите правописни грешки, от съдържанието на писмото до медиите става ясно, че музикантите не са били нито в компенсация, нито в отпуск, а: "Плевенска филхармония репетира и изнася концерти в зала "Катя Попова" през всички дни от седмицата и НИКОГА в събота и неделя - по простата причина, че тогава залата е заета със сватбени тържества. Всички съботи и недели са почивни дни, когато работим в тази зала. Прилагам копие от седмичната програма". Шах и мат! Няма закони, няма постановления на Министерски съвет. Щом е божи ден събота, филхармонията не свири в тази зала, т. е. изобщо не работи. В точка две от същото писмо ни в клин, ни в ръкав са изложени емоционалните състояния на директора (цитатите са редактирани в граматическо и стилистично отношение - б. р.): "Никога не съм членувал в никаква партия, никога не съм агитирал за която и да е политическа сила и няма да допусна каквато и да е политическа намеса във филхармонията! Точно обратното - концертната зала е място за среща с красивата музика, с изкуството, което принадлежи на всички, то няма цвят, нито дори бегъл щрих на такава окраска". Ясно? Точка. По-обстойно ще се спрем на третия абзац от писмото му в следващия брой. А именно: "Подозирам, че невярната информация е поднесена от предишния директор на филхармонията, който не може да преглътне реалните факти, че оркестърът работи отлично, че имаше многобройни турнета в Плевенски регион, че записа първия си компакт диск от 15 години насам, че най-после започна да работи по проекти, че се създадоха синдикати, с които работим заедно!"

Материалът е от новия брой на в-к BG Север.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473779
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031