Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2011 14:24 - Любомир Петков: Ще върна достойнството на Плевен
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2062 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.09.2011 17:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Любомир Петков, кандидат на БСП за кмет:                                              №8 в изборните бюлетини!

 

Ще върна достойнството на Плевен и плевенчани

 

imageЛюбомир Ангелов Петков е роден на 6 септември 1976 г. в Плевен. Завършил е история и българска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Специализирал международен бизнес и мениджмънт.

Работил е като водещ в общинско радио "Плевен", главен редактор на "Дарик радио" - Плевен, спортен репортер на БНТ, политически коментатор във в. "BG Север".

От есента на 2005 г. е председател на ОбС на БСП, член на националния партиен съвет.

Женен, с две дъщери.

 

Интервю на Ева МАРИНОВА

- Г-н Петков, консолидирана ли е партията около кметската кандидатура?

- На първо място трябва да кажа, че БСП е единствената политическа сила от функциониращите партии в момента, която избира своите кандидати за публични постове по съвършено демократичен и ясен начин. Ние не чакаме лидерът да посочи нашите кандидати, било то за парламентарни или за местни избори, а правим широко допитване до хората и решенията, които се вземат, са резултат от мнението на мнозинството. Безспорно за мен е голяма отговорност това, че плевенската организация на БСП по достатъчно недвусмислен и категоричен начин подкрепи моята кандидатура за кмет и това ми дава и самочувствие, и надежда, че зад мен стои една добре организирана и достатъчно авторитетна политическа сила. Политическа сила, която аз представлявам в местната власт и досега и на която ще разчитам в предстоящата кампания преди всичко останало.

- От кого търсите подкрепа в предстоящите избори?

- От гражданите, защото местната политика е въпрос преди всичко на решаване на проблеми. Местната власт е наистина най-близо до хората, най-непосредствените и ежедневни въпроси, които касаят и градската среда, и социалните услуги, и въобще начина на живот на хората, са свързани с функциите и правомощията на местното самоуправление. Затова аз ще разчитам на гражданска подкрепа. Разбира се, държа да подчертая, че аз съм социалист и съм в тези избори представител на социалистите, но за мен участието в тези избори, и най-вече бъдещата работа, е ангажимент пред всички граждани на Плевен. Аз ще се стремя през следващите четири години да бъда кмет на всички граждани и се надявам, че този мой целенасочен стремеж ще бъде разбран и приет по достойнство от цялото политическо представителство. В много голяма част от решенията на местната власт няма ляво и дясно решение, има ефективно и неефективно решение и тогава, когато в местното самоуправление действа един демократичен модел на взаимоотношения между политическите сили, наистина има шанс да се вземат едни от най-добрите решения в полза на гражданите. В общинския съвет битката между опозиция и управление не винаги е най-продуктивният подход.

- Три мандата една дясна коалиция управлява града. Дали няма да получите гласове и от дясно, от тези среди от хора, които са прозрели нещата, за които говорите?

- Много често са ме упреквали и наши симпатизанти, че съм бил в някакви ситуации прекалено агресивен или безкомпромисен в отношението към въпросите на местното самоуправление. За съжаление тогава, когато управляващите налагат модела на мачкане на чуждото мнение, на пренебрегване на различните позиции и отстояват на всяка цена своето, човек изпада в ситуацията действително да брани мнението си. Аз съм бил поставян в тази ситуация и съм имал избор. Защото изборът между това да си стоиш и да мълчиш, приемайки лоши, грешни решения, понякога в разрез със закона, и между това да си отстояваш мнението дори и с цената на по-агресивно и по-безкомпромисно поведение аз винаги съм избирал второто. За съжаление обаче този начин на взаимодействие между политическите представители в местната власт е сбъркан, и то изначално, от представителите на това управление, което 12 години би трябвало да движи процесите в този град, а не да ги спира. Необходимо е съгласие около важните проблеми на общината.

- Какво е мнението ви за периода на управление на коалицията на Найден Зеленогорски?

- Аз в моето мислене съм твърде различен от представителите на други политически сили, които си вярват, че животът започва и приключва с появяването им на политическата сцена. Не бих отрекъл, че в рамките на този 12-годишен период в общината има някакви придобивки, че в общината се е появило нещо ново, нещо различно. Големият проблем и големият провал на това управление е, че крайните ефекти от това правене или неправене през тези четири мандата са категорично отрицателни. Няма как да приемеш, че за 12 години управление бизнес климатът в града не се е подобрил, а се е влошил, няма как да оцениш положително, че преките чужди инвестиции са сведени до нула, че спортът в Плевен на професионално равнище е разбит. Няма как да си доволен, че в сферата на културата излиза информация предимно за скандали, а не за създаване на висококачествен културен продукт. Не съм доволен и смятам, че крайният ефект е отрицателен, защото вместо да развиваме общинското здравеопазване, го продаваме. Не приемам и това, че се прави приватизация заради самата приватизация, за да се напълни бюджетът в настоящата година, а догодина каквото стане. Не съм съгласен общината да харчи парите на гражданите по начин, който представителите на управлението смятат за правилен, без да питат какво мислят гражданите по въпроса. И още ред такива примери, които показват, че след 12 години Плевен не просто не е запазил мястото си сред големите областни центрове, а е попаднал в зоната на тези градове, пред които няма перспектива. Ако човек разсъждава обективно не може да си направи по-различни изводи. Вярно е, че Плевен във високотехнологичния 21 век трудно ще може да възобнови облика на онази индустрия, която е имал през 70-те или 80-те години на миналия век. Вярно е и също така, че това, към което всички участници в различни видове избори са се стремили поне на думи, не се е случило. Големите областни центрове, които се развиват все пак добре за българските условия, успяха през последните 10 - 12 години да формират нова структура на техните местни икономики, нова структура, която плевенската икономика няма. Не е естествено да започва ремонт на улици в индустриалната зона едва тогава, когато тя се е превърнала в индустриално гробище и улиците там 12 години са се рушили. Няма как, след като през последните две години бизнесът беше покосен от кризата, да се инвестира, след като е загубено най важното - хората, тяхната стопанска инициатива, тяхното стопанско развитие - просто харченето на пари е безсмислено, когато сме загубили най-важното.

- Може ли синхронът между професионалното образование и работодателите да повлияе върху кризата, да окаже натиск върху безработицата в общината, която неофициално стига над 20%?

- Аз няма да измисля топлата вода като кажа, че между качественото професионално образование и бизнеса трябва да има пряка връзка. И че това е успешният модел за развитие на една местна и национална икономика. Плевен има потенциал и кадри, които могат да намерят своето достойно място в сферата на малкия и средния бизнес, който в момента наистина е задушен, и в сферата на високотехнологични производства. Не е за оплакване - за радост е, че всяка година Плевен изпраща във висшите училища в страната и по света поне по няколкостотин студенти. Тъжното е, че нищожна част от тях намират своята достойна реализация в Плевен. И е така, защото през над 20-годишния ни преход бизнесът не е срещал - с малки изключения, истинска подкрепа от местната власт, а през последните 12 години е търсен само и единствено когато има избори. И не да се свърши нещо в негова полза и подкрепа, а точно обратното. Малкият и среден бизнес в Плевен са гръбнакът на местната икономика и е време местната власт да възстанови доверието в този бизнес и той да получи достатъчно сериозна институционална подкрепа, за да се чувства на мястото си. Сега наистина този плевенски бизнес е в режим на оцеляване. Ние, групата съветници от БСП, предлагахме в началото на този управленски мандат да се създаде Гаранционен фонд за подкрепа на малкия и средния бизнес. Аз и днес твърдя, че ако управляващите бяха разбрали и бяха направили този компромис - въпреки че предложението беше наше, да ни подкрепят, днес малкият и среден бизнес, който изгражда 90% от местната икономика, щеше по-меко да усети ударите imageна кризата. Ако местното самоуправление беше разбрало навреме промените в данъчните основи, ако беше реагирало адекватно на някои обстоятелства, свързани с местните налози, местният бизнес и, разбира се, всеки плевенчанин, щяха да понесат по-леко тези две години от сегашния мандат, когато и националната икономика изпадна в крайно затруднено положение.

- Можем ли да търсим причина за имиграционните процеси, за намаляване на населението в общината в този спад на малкия и среден бизнес?

- Всъщност, когато хората, вложили времето си, средствата си, перспективите си в този град, не се чувстват достатъчно стабилни и уверени, защото местната власт няма отношение към техните проблеми, те, дори и да имат възможност да се развиват, не го правят. Не го правеха дори когато имаше икономически растеж. Всъщност Плевен беше подминат от общия икономически растеж в страната през годините 2005-а, 2006-а, 2007-а - когато моментът беше благоприятен Плевен да се намеси в конкуренцията между големите български общини и да подкрепи съществено онези, които искат да развиват своята стопанска инициатива, а и да привлече нови стопански единици, нови производства. И аз пак казвам - има няколко неща, които категорично трябва да се променят - продажбата и приватизацията на активи на общината не трябва да се случва на всяка цена. Една община може да бъде интересна за инвеститорите, когато има какво да им предложи. Аз се опасявам, че по начина, по който се извършваха продажби и приватизация в общината, Плевен не може и от тази гледна точка да е интересен за потенциални инвеститори. Решението на този проблем в крайна сметка е свързано и със завършване на реализацията на новия общ устройствен план на града - въпрос, който за съжаление местната администрация и управлението на общината през последния мандат категорично проспаха. Тук става дума все пак за отговор на най-важните въпроси - за развитието на градската среда, за разрастването в перспектива на Плевен и за шанса гражданите и бизнесът на Плевен да получат нови възможности.

- Не мислите ли, че сегашното управление прогони много хора извън общината, направи ги гурбетчии?

- Аз не съм от хората, които в тази кампания ще тръгнат да разпъват лозунги "да си върнем децата", "да запазим младите хора тук". Да, аз също го искам, на чисто емоционално ниво съм изцяло съгласен с такъв тип теза. Но рационално погледнато общината, в която живеем, е в Европейския съюз. А преди всичко ЕС е свободно движение на хора и капитали. Младите хора, съвременните хора много пътуват, имат възможност да виждат и да сравняват различни места и култури, различна среда за работа и за живот. Проблемът не е това, че активните, амбициозните хора са отворени към света. Проблемът е в това, че хората, които напускат Плевен, не го правят в резултат на някакъв съзнателен избор, а като резултат от безизходицата - да избираш между едни прилични условия на живот и труд тук и малко по-добри подобни в някоя друга европейска държава е съзнателен избор. Но да избираш между мизерията и глада в Плевен и някоя гръцка или испанска ферма, където да живееш с животните, само за да имаш някакви пари за прехрана, дори и за безработните ти близки в Плевен, не е избор. Това е безизходица.

- Когато ви изберат за кмет какво ще промените, за да избегнете този проблем?

- Голямата и амбициозна задача на следващото самоуправление е действително да направи Плевен атрактивно място за развитие на икономика. И то на модерна, високотехнологична икономика. Това върви ръка за ръка с една друга изключително амбициозна идея - за нов тип управление на общината, което да доразвие структурата и модела на висшето образование в града. Една от потенциалните възможности за това е перспективата АЕЦ "Белене". Сегашните управляващи от ГЕРБ не могат да се похвалят с нещо реално свършено през последните две години, освен че спряха проекта и изгониха инвеститора. И въобще изправиха, най-малкото, пред неяснота по-нататъшната реализация на обекта. От една страна следващото местно самоуправление трябва да бъде достатъчно активно в позицията за реализация на проекта, което иначе е държавна задача. Но местният въпрос, касаещ Плевен, е изграждането на достатъчно сериозен и научен, и производствен капацитет за този голям проект. Освен това реализацията на един стратегически обект с многомилионна инвестиция води след себе си ползи. И за развитието на търговията, и на останалите отрасли на икономиката от сферата на услугите, които в момента изпитват ефектите от кризата. Липсата на свежи пари в икономиката през последните години и съответно намалялото потребление за съжаление обрече Плевен на съществуване без нови търговски обекти и обекти от сферата на услугите. Даже се закриват досега съществуващи. Много малки и средни бизнеси излизат от стопанската среда, просто изчезват.

- Има ли механизъм местните строителни предприемачи, местният бизнес да вземат участие в строителството на АЕЦ ?

- Аз затова казвам, че местното самоуправление и управленският екип на общината не трябва да бъде просто и само добър мениджърски екип. Местната власт като смисъл и съдържание трябва да може да решава конкретни въпроси и да изработва надеждно съгласие с различни професионални общности, с гражданите като цяло. Примерът със строителния бизнес е достатъчно красноречив. За да може плевенският строителен бранш да разчита на достатъчно натовареност в реализацията на един такъв обект като АЕЦ "Белене", просто трябва да се сдружава. Очевидно е, че в този момент това не се е случило. А за да се случи, несъмнено трябва да има обединителен център. Да, аз съм наясно с функциите и правомощията на местната власт и мога лесно да кажа - абе, развитието на икономиката не е работа на кмета и на общината, понеже живеем в пазарна среда, в свободни стопански отношения. Това може да го каже и го казва един кмет, който 12 години управлява и по чието време плевенската икономика не просто заспа, а умря. Аз искам Плевен да има съвсем различен тип кмет, който не дели собствеността на общинска и държавна. Не дели задачите и проблемите на Плевен на проблеми на местното самоуправление, дефинирани законово, и проблеми на икономиката, на гражданите. Спомням си един пример от работата на общинския съвет - хората от жилищен блок бяха направили подписка срещу шума, който предизвиква един денонощен павилион. Отговорът на кмета беше - да, наистина има наредба за регулиране на шума, само че общинският инспекторат работи до 5 часа след обяд, а шумът се вдига нощно време и затова тези граждани трябва да се обърнат към други органи. Аз не искам Плевен да има повече такъв тип кмет. Проблемите на гражданите не са от 9 до 5, нито има значение дали те се развиват върху държавна или общинска земя, нито пък има значение за гражданите, които избират своите управници, дали общината има преки или косвени механизми за подкрепа на икономиката, образованието и останалите сектори.

- А парк "Кайлъка"- там има различна собственост. Могат ли общината и областната управа да бъдат партньори в грижата за парка? Твърди се, че комуникацията между двете институции е затруднена.

- Това е пример за чиновническото мислене в управлението. Едно е да мислиш като чиновник, когато работиш в администрацията, друго е, и проблемно, да мислиш като чиновник, когато заемаш публична длъжност и тя ти е поверена от гражданите чрез вот. Хората, които ти гласуват доверие, очакват, че го дават на човек, способен да решава проблемите. Обяснението, прехвърлянето към други институции, алибитата, че това не е наша работа, онова не е наша робота, не решава въпросите, които вълнуват хората.

- Сигурността на улицата, сигурността на семейството, сигурността на гражданите - имаме редица примери за криминални инциденти, дори в центъра на града...

 - Сигурността не може да бъде защитена от 9 до 5 . Твърдя, че в сектор "Сигурност" при това управление на общината беше направено сериозно отстъпление. Сигурността е отговорност не само на местната власт, но и на националното управление, защото през последните две години битовата, дребната престъпност заля обществото.

- Имате ли алгоритъм за справяне с този проблем?

- Една идея, която смятам, че е от полза да реализираме, е да приложим една много по-непосредствена комуникация между хората в кварталите на града, малките населени места и общинската администрация по въпросите на сигурността и по редица други проблеми на местната общност. Ние се опитахме и лансирахме идеята за приемане на една наредба за т. нар. квартални или граждански съвети, която категорично, разбира се със силата на твърдото мнозинство в общинския съвет, беше отхвърлена. Но от идеята не се отказваме. Тези граждански организации ще могат да се произнасят по разпоредителни сделки на територията на кварталите, т. е. общинският съвет не може да продава собственост без съгласието на районните граждански съвети по места, тези хора могат да сигнализират по всяко време на денонощието администрацията. Това е пряка демокрация в действие. Режимът на работа на институциите трябва да бъде съобразен с естеството на проблемите, с които те се занимават, а не обратното.

- Каква социална политика ще водите?

- Социалната политика във всяка добре развиваща се европейска община има много конкретни измерения - предоставяне на достатъчно качествени социални услуги. Като започнем от социалните жилища - впрочем в някои български градове започнаха пилотни проекти в публично-частни партньорства между съответната община и външен инвеститор. Всяка добре развиваща се община от градски тип, каквато е Плевенската, се нуждае от екологичен и достъпен обществен транспорт, комунална услуга, която не трябва да излиза от сферата на общински дейности - не трябва да бъде частна. За съжаление тази идея в Плевен е в голяма степен подкопана заради провала на това управление по отношение на една от големите общински фирми - "Автобусни превози". Но въпреки всичко на основата на досега съществуващото, благодарение на добрия си мениджмънт и въпреки общината, дружеството "Тролейбусен транспорт" може да започне да реализира идеята за един наистина достъпен, достатъчно удобен, модерен, и не на последно място екологично съобразен транспорт.

- Откъде ще дойдат свежите пари в общината?

- По няколко направления. Когато има инвестиции в икономиката, това означава повече данъци - включително местни, което интересува местната власт. Когато се развива икономика, има и по-добра платежоспособност на гражданите - повишава се приходната част в бюджета на гражданите, повишава се и събираемостта на местните данъци и такси. Когато се повишават приходите в общинския бюджет, тогава общината има реална възможност да направи достатъчно добри неща за гражданите в разходната част на бюджета, да поеме социални ангажименти към рисковите групи, да даде възможност на структуроопределящи звена, включително и на неправителствения сектор, да се развиват. Това преминава през един много балансиран подход - грижа за икономиката, европейско отношение към бюджета и към възможностите за осигуряване на приходи за общината, използване пълноценно на инструментите на ЕС и не на последно място по значение, разбира се - социална грижа.

- В каква среда ще се проведат тези избори?

- В изключително агресивна среда. В тази кампания ние вървим срещу вятъра, т. е. срещу властта и срещу парите. Срещу нас имаме безмислието на един 12-годишен провален модел на местното самоуправление, което обаче достатъчно силно се е окопало във властта и използва всячески властовия ресурс, за да си осигури следваща победа. Това обаче не е желание за победа над проблемите, а за победа над опозицията. Ние сме изправени и срещу политическа сила - ГЕРБ, която робува на авторитарното разбиране, че нещата ще вървят добре тогава, когато тя овладее всички власти. Това е категорично антиевропейско мислене - но една такава позиция при всички случаи предполага борба, битка, агресия спрямо опонента на всяка цена. Така че кампания от европейски тип аз за съжаление не очаквам.

- Каква избирателна активност очаквате?

- Аз много се надявам, че в тези избори гражданите ще гласуват по няколко основни причини - първо, ще гласуват за запазване на онези малко на брой достижения на 20-годишния преход, като например демократичното устройство на държавата. Ще гласуват за нормалния тон, за нормалността в политиката. И ще гласуват за едни по-устойчиви и предвидими перспективи за тях и за семействата им. И също така се надявам, тъй като напоследък в избори наказват и протестират, гражданите да гласуват срещу ярката некомпетентност, която характеризира последните две години управление. Ще гласуват срещу агресията и безскрупулността в политиката, срещу опростачването на политиката. И ще гласуват срещу отстъпа от демокрация, срещу този недостатъчно осезаем, но методичен поход към авторитарен тип отношения в държавата.

- Вярвате ли, че ще победите на изборите?

- Аз съм си повярвал в каузата далеч преди въобще да се говори за моята кандидатура за кмет на общината. Смятам, че човек може да бъде полезен на себе си, на обществото и на хората, с които работи, не само ако е избран за кмет. Отдавна съм повярвал в каузата, която следвам. Работя, ангажиран съм в обществения сектор, полагам усилия да бъда полезен - независимо дали съм в опозиция или в ролята на човек от управлението. Аз досега не съм бил, между впрочем, представител в управлението, никога не съм бил назначаван от партията ми тук и там. Но съм се стремял с това, което правя, да съм полезен на останалите хора. И в този смисъл имам увереност и самочувствие, защото тях ми ги дават хората, които са ме подкрепили, хората, които имат надежда и разбиране, че Плевен се нуждае от кардинална промяна. И моите усилия и очаквания са свързани с това да оправдая тези надежди с работата си. Всъщност, доверието на хората ме прави победител.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473655
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031