Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2011 11:01 - Спор между институциите остави Кнежа без покриви
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1187 Коментари: 0 Гласове:
1



Спор между институциите остави Кнежа без покриви

 

imageПолина ТОНЕВА

Спор между кметството в Кнежа и областната управа в Плевен е на път да остави обществените сгради в града без покриви. На 20 юли буря с невиждана сила връхлетя градчето. След нея близо 100 къщи бяха с повредени покриви, а шест обществени сгради се оказаха напълно открити. Сред тях - детската градина и гимназията. И докато къщите бяха ремонтирани, то пет от сградите са в същото положение, както и след бурята. Причината е, че областната управа в Плевен даде отрицателно становище на искането на кметството в Кнежа за нужните за ремонта пари. Становището е изпратено до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, която трябва да вземе своето решение. Причината за отрицателното становище е несъответствие в документацията на общината, уточни зам.-областният управител Тошко Гетов. "Община Кнежа е представила пред нас документите за шест обекта от покривните конструкции на тези сгради - две детски градини, училището, един пункт за наблюдение на язовир. Покривните конструкции на тези сгради от скатен тип са изградени впоследствие, първоначално са имали плоски покриви и тук се появява основният проблем. При изискване от наша страна на съответната строителна документация се установи, че за нито една от тези конструкции няма издадено строително разрешение, което е задължително", обясни Тошко Гетов. Експерти от администрацията обясниха, че пет от общо шестте покрива са от ламаринена конструкция. Първоначално сградите са били с плоски покриви, преди десетина години обаче кметството ги ремонтира и полага тези плоскости, които сега изхвърчаха от бурята. Освен че няма строителни разрешения за това, още по-необясним бил фактът, че преди години за тези покриви са дадени около 20 000 лв., а сега се искат над 300 хиляди - в пъти завишена цена, уточниха източници, пожелали анонимност.

В града коментират, че кметството наистина иска в пъти повече пари за ламаринените покриви. Дори подозират, че ако сега комисията даде парите, не цялата сума ще отиде за ремонти - все пак идват избори.

От своя страна зам.-кметът на Кнежа Николай Дамяновски упорито твърди, че за ремонтите трябват точно толкова пари, колкото кметството иска - 310 000 лв. И отхвърля твърденията, че покривите нямат нужните строителни документи. Търсим просто удостоверенията за въвеждане в експлоатация, тъй като архивът се мести на всеки пет години, обясни непълнотата в книжата Дамяновски. В крайна сметка думата има Междуведомствената комисия.

Материалът от новия брой на BG Север.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483340
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930