Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2011 18:46 - Найден Зеленогорски - 12 години власт и падение - 20
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1361 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кметът желае четвърти мандат, но да си припомним факти от управлението му:

ри институции проверяват картичките на Зеленогорски


imageКатя ДИНЕВА
Областната инспекция по труда (ОИТ) в Плевен е започнала проверка във връзка с картичките с посланието на кмета Найден Зеленогорски за празника на града, която трябва да приключи до края на седмицата, съобщи за "BG Север" директорът на ОИТ Владислав Николов. Проверката е разпоредена от социалния министър Тотю Младенов след отправено към него парламентарно питане от народния представител от Коалиция за България Румен Петков. Инспекторите от ОИТ съвместно със служители от Регионалния инспекторат по образованието снемат обяснения от директорите на детските градини и учителките, проучват откъде са материалите за картичките и с какви средства са закупени, искани ли са разрешения от родителите децата им да участват в тази инициятива, има ли писмена заповед за нейната реализация.
В сряда проверка по същия случай е започнала и Агенцията за защита на детето.
В питането си към министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов депутатът Румен Петков припомня скандалния случай - че децата от детските градини в Плевен са били ангажирани с празника на града 15 май. Всяка детска градина е била накарана да изработи по 200 картички със своя емблема и послание. В последствие се оказва обаче, че на детските картички стои личното послание на Найден Зеленогорски, който две седмици преди това е обявил кандидатурата си за следващ кметски мандат. "Такъв цинизъм не сме наблюдавали през тези години, това е груба експлоатация на детски труд, и то в крайно неудачна форма. Вместо да дадат възможност на децата за изява, вместо да се даде възможност на родителите на децата да са съпричастни към празника заедно с труда и естетическите усещания на своите питомци, кметът по един доста циничен и безогледен начин използва техния труд", заяви от парламентарната трибуна Румен Петков. Той отправи въпроса към Тотю Младенов какви мерки ще предприеме, ще разпореди ли Инспекцията по труда на място да провери използван ли е и как детски труд от кмета Найден Зеленогорски за една популистка кампания. Защото в крайна сметка се посяга на децата в най-крехка възраст и това дава на обществото да разбере, че когато един човек има усещане за недосегаемост, когато е облечен във властови ресурс може да ползва нашите деца за всичко, за което намери за добре, заяви Петков.
В отговора си министър Тотю Младенов обеща да разпореди на Областната инспекция по труда да извърши проверка, което вече е факт. Той заяви, че ще помоли просветния министър Сергей Игнатов проверката да бъде извършена съвместно с Регионалния инспекторат по образованието в Плевен. Не трябва да има нито капка съмнение и да се допуска, ако е допуснато, такова нещо в община Плевен в детските градини, заяви Младенов. Той обеща, че ще информира Румен Петков за резултатите от проверката след нейното приключване.
Уважаеми господин министър, приветствам ви за този принципен подход, защото по този начин ние можем да докажем на обществото, че инструментите, с които разполага държавата, са насочени към защита на нашите деца от такъв тип посегателства, заяви депутатът под формата на реплика. Той предостави на министъра и писмо, адресирано до председателката на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани с цел да се предприемат необходимите действия относно извършеното нарушение от страна на кмета на община Плевен Найден Зеленогорски на основание чл. 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето. Това са принципи, които ние трябва да отстояваме и трябва да покажем на обществото, че когато държавата има волята да запази от такъв тип посегателства децата, ние създаваме усещане за сигурност у тях и у техните родители, подчерта Румен Петков. Според него спрямо действията на Зеленогорски трябва да се предприемат много категорични действия, за да е наясно обществото, че инструментите на държавата са подчинени на това да се създаде атмосфера, да се създадат условия нашите деца да се развиват нормално и в една среда, в която са защитени от политически некоректни посегателства.



Материалът е от брой 22, 2011 година.

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483526
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930