Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2011 15:56 - Найден Зеленогорски - 12 години власт и падение - 20
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2235 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 03.08.2011 15:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кметът желае четвърти мандат, но да си припомним факти от управлението му:

Найден Зеленогорски харизва Плевен на съмнителен арабин

 

Аладин иска да купи апартаментите в блока до бъдещия мол

 

 

imageПолина ТОНЕВА

Второто взривяване на сграда в бившата тютюнева фабрика в Плевен отново стана повод да се говори, че собственикът на бъдещия мол - сириецът Аладин или Алаедин Харфан, е тясно свързан с кмета Найден Зеленогорски. Тези съмнения се потвърждават от нарушенията, които прави общинската администрация, за да угоди на арабина, който постепенно превзема града. Известно е, че Аладин има в Плевен многобройни търговски обекти за дюнери, мощна таксиметрова фирма, хипермаркет "Технолукс"... А с построяването на мола арабинът с българско гражданство безспорно ще бъде най-големият инвеститор в града, което означава, че ще има и огромно обществено и политическо влияние. Разбира се, такава икономическа инвазия в едно населено място едва ли е възможна без благословията на кмета. Народът го е казал - каквото не може да се купи с пари, може да се придобие с много пари. Тази сентенция важи и за местни управници и политици и може би имат основание тези плевенчани, които се притесняват, че в скоро време градът им ще бъде управляван от арабин със съмнителна (меко казано) репутация.

 

Кой е Аладин Харфан?

Името му се спряга в българската преса предимно във връзка със съмнителни съдружници. Знае се, че той влиза в България през 90-те години, като преди това е живял в САЩ. Няма яснота откъде са финансовите му авоари, нито защо напуска Америка. Той започва бизнес у нас с верига за дюнери "Аладин". Според регистър "Апис" бизнесът му през годините се разпростира от транспорт до строителство, в над 10 фирми, а за 2005 г. Аладин Харфан е инвестирал в страната 70 млн. евро.

Според българската преса освен строежа на мол в Плевен, където би трябвало да вложи над 30 млн. евро, сириецът е започнал и изграждане на складови бази в София, в които са вложени над 3 млн. евро. Аладин е собственик на медицински център, търговска верига за черна и бяла техника "Технолукс", транспортна фирма, фирма "Аладин Билдинг" и т. н. Като съдружник на Аладин в "Аладин Билдинг" ООД фигурира Мохамед Усайд Дженият. Данъчната регистрация на фирмата е от 20.05.2003 г., а сирийските капитали са 60%. По време на регистрацията Аладин Харфан, както и съдружникът му Дженият са сирийски граждани. Името на последния се свързва със съюза на мюсюлманите в България, на който Дженият е учредител. Обединението има за цел "възраждане на исляма и връщане на помаците в Родопите към вярата". През февруари тази година бе арестуван лидерът на съюза Али Хайредин във връзка с два сайта, проповядващи джихад. Сайтовете прокламирали радикален ислям, свещена война срещу "неверниците", промяна на конституционния ред в България с установяване на халифат", "шериатска държава" и други. Сред намерените в домовете на задържаните по случая са и материали, които свързват организацията с лица от арабския свят и Западна Европа. Може само да се гадае дали Аладин е финансирал съюза, но според пресата той е разследван от службите като един от хората, щедро финансиращи ислямски организации. Сириецът е проверяван и заради наркотрафик и контрабанда.

В края на октомври миналата година отрязаха ухото на друг съдружник на Аладин заради дрога - Имад Шахин, ливанец с български паспорт. Според регистъра той е съдружник на Аладин в "Аладин" ООД, а през 1998 година дружеството увеличава капитала си от 50 хиляди на пет милиона лева. Имад Шахин е съдружник на Харфан и в "Аладин Транс". През 2005 година Шахин е заличен като съдружник в "Аладин" ООД, но не и от "Аладин транс". Известно време арабите са съдружници и в "Калиакра Крафт Компани". В пресата се прокрадна мнението, че отрязаното ухо на Шахин е предупреждение към съдружника му Аладин. Основната версия на полицията е, че нападението е заради заловени в Пловдив 50 кг кокаин. Вероятно арабите са били гаранти за транспортирането на дрогата от Турция през България към страните от ЕС. Кокаинът е вкаран по канали за внос от Сирия през Турция. По тези канали обратно се изнасят пари - милиони евро кеш, без да се плащат данъци в България, според българските медии. Средствата отивали в Дубай за стока, тя пък се товарела в сирийското пристанище Алепу.

 

Вторият взрив

Втори контролиран взрив разруши поредна постройка на бившата тютюнева фабрика на 10 март. Точно в осем сутринта рухна четириетажна сграда, в която бе заложен 120 кг амонит. Този път, за разлика от първото взривяване, операцията мина без щети за околните сгради. Фирмата изпълнител си взе поука от първия път и заложи по-малко количество експлозив. Заради икономичното залагане, след като се разсея димът, останаха калканните стени, които бяха съборени по механичен начин с багер. Въпреки че не нанесе поражения, операцията и този път не мина без жалби от страна на "Хранителни стоки". В документ с дата 6 март от фирмата отново настояват кметът Найден Зеленогорски да вземе мерки относно взривяването. Тази жалба не е получила отговор, заяви управителят на фирмата Слави Хинов. За сметка на това пък по повод предишна жалба от администрацията на градоначалника отговорили, че "Община Плевен няма никакви правомощия да се намесва в работата на възложителя, отнасяща се до взривните работи, както и осигуряване на предпазни мерки, тъй като тази дейност по своята същност не е строителство и не касае Закона за устройство на териториите". Това обаче не отговаря на истината, тъй като за да се премахне съществуващ законен строеж, трябват предписания от главния архитект на общината, контрират от "Хранителни стоки". В два листа от фирмата обясняват на кметската администрация какви точно са задълженията при извършването на дейностите по премахване на строителство и даване на разрешителното за нов строеж. От "Хранителни стоки" напомнят на администрацията на Зеленогорски, че ако има желание, може да се запознае със задълженията си в националния правен справочник "АПИС".

Скандалите съпътстват взривовете на мола в Плевен още от първата контролирана експлозия на 11 януари. Тогава заредената с 300 кг амонит сграда престоя близо седмица, защото прокуратурата разпореди фирмата първо да уведоми надлежно хората наоколо, а след това да вдига във въздуха постройката. Въпреки че не уведомиха наблюдаващия прокурор Ваня Савова, от фирмата изпълнител взривиха сградата, като заявиха, че са предупредили хората.

Когато се разнесе димът от експлозията, стана ясно, че щетите върху околните сгради са много повече от предвидените. Бяха счупени стъкла на автомобилите на фирма "Хранителни стоки", на автокъщата в близост до взрива. Най-тежки поражения имаше върху магазина за мебели, който е само на няколко метра от рухналата сграда. Пострада и тролейбусното депо. Четири стълба от мрежовата система рухнаха и блокираха достъпа на тролейбусите до депото. Близо два месеца тролеите домуваха навън, а в депото бяха вкарвани за ремонт с помощта на камиони и тегличи. Разходите само за бензин допълнително затрудниха работата на фирма "Тролейбусни превози". Дори се намекна, че заради строежа на мола депото ще бъде изместено в квартал "Дружба". Явно обаче тази безумна идея няма да се реализира, тъй като от фирмата изпълнител на взрива обещаха да възстоновят линията до две седмици. Управителят Златко Урумов заяви, че са обезщетени всички пострадали при първия взрив собственици. Досега са изплатени около 15 хиляди лева, но сумата ще набъбне след като се възстановят щетите на "Тролейбусни превози".

За разрушаване остават още три сгради. Едната от тях - бившата административна сграда на тютюневата фабрика, е залепена за жилищна кооперация. Хората от блока твърдят, че от фирма "Аладин" са идвали с предложения да им изкупят апартаментите. Първоначално обявили една цена, след което започнали постепенно да я намаляват. Според живущите в кооперацията емисарите на фирмата дори предлагали напоследък разсрочено плащане - първата вноска след като напуснат апартаментите, другите - неизвестно кога. Обитателите на кооперацията обаче са силно притеснени, че няма да получат реална цена за жилищата си.

Златко Урумов обеща, че бившата административна сграда няма да бъде взривявана, а ще бъде съборена механично - с багери. По този начин ще бъдат разрушени и останалите стари постройки. Като причина за новия метод Урумов обяви страха и притеснението на хората от нови поражения при евентуални взривни дейности.

Остава открит обаче въпросът защо Плевенската община е издала разрешително за строеж на фирма "Аладин" в деня на внасяне на документите? Защо от общинската администрация слагат различни дати за едно и също нещо? Защо в трескавата бързина да угодят на Аладин издават разрешително за строеж, което не е нужно? На тези въпроси плевенчани могат да си отговорят сами.

Материалът е от брой 11, 2007 година

 



Гласувай:
1



1. zaw12929 - когато един политик тръгне да търси ...
03.08.2011 16:02
когато един политик тръгне да търси своята победа в грешките на другите, означава едно - слабост
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473492
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031