Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2011 23:51 - Найден Зеленогорски - 12 години власт и падение - 18
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1465 Коментари: 0 Гласове:
1



Кметът желае четвърти мандат, но да си припомним факти от управлението му:

Брой 5                                                    

4 - 10 февруари 2005 г.

 

Прокуратурата погва плевенския кмет

 

Найден Зеленогорски облагодетелствал незаконно шеф на ДКЦ

 

Прокурорска проверка, която да изясни точно кои закони и наредби е нарушил плевенският кмет Найден Зеленогорски при назначаването на шефа на ДКЦ 2, е разпоредила Върховната касационна прокуратура, става ясно от постановление, с което редакцията на "BG Север" разполага. Според висшия магистрат Матей Матев, изготвил и подписал документа, градоначалникът е превишил правата си с цел да набави облага за д-р Владислав Дамянов. Това се доказва от сключения договор между двамата на 11.02.2000 г., който се съставя въз основа на заповед на министъра на здравеопазването. С нея д-р Дамянов е назначен за управител на ДКЦ 2 ООД за срок от две години и месечно възнаграждение в размер на 230 на сто от средната брутна работна заплата за лечебното заведение. Още с подписването на договора обаче Зеленогорски му дава по-голяма сума - 250%, като дори му определя допълнително възнаграждение по наредба №8 на общинския съвет - Плевен. Независимо, че тези две години изминават, кметът с всеки следващ анекс и допълнително споразумение определя на Дамянов все по-високи заплати, вариращи от 280% до 360% върху средното възнаграждение в ДКЦ-то.

 

 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Прокуратурата погва Зеленогорски

 

Кметът облагодетелствал незаконно шефа на ДКЦ 2 д-р Дамянов

 

(От стр 1)

 

Надя ДИМИТРОВА

Прокурорските проверки по скандалното назначаване започват още през 2001 г., като преписките преминават през всички инстанции - Районна (РП), Окръжна (ОП), Апелативна (АП) и Върховна касационна прокуратура (ВКП). От постановлението на Матей Матев обаче е видно, че никой от неговите колеги на различните нива не е искал да си свърши работата както трябва и логично се стига до прекратяването на проверката от АП - В. Търново. Този акт е обжалван пред ВКП от лекар, уволнен от д-р Дамянов, и жалбата е уважена. Матев нарежда на 21.01.2005 г. на плевенската РП да извърши допълнителна проверка, като след изпълнение на указанията я реши по същество.

Д-р Владислав Дамянов е назначен за управител на ДКЦ 2 ООД в нарушение на два закона - за лечебните заведения (ЗЛЗ) и за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), твърдят юристи.

Според ЗЛЗ той не е можел да заеме длъжността, тъй като по това време не е имал специалност. А ЗМСМА пък изрично посочва, че управителните органи на общински търговски дружества се избират от ОбС. Кметът Зеленогорски три пъти внася на сесия предложението за д-р Дамянов, но до решение не се стига. Въпреки това градоначалникът на своя глава изпраща предложение до министъра и независимо от неговата заповед, че назначението трябва да стане съобразно ЗЛЗ, местният управник подписва договора.

Макар че контрактът изтича още в началото на 2002 г., Найден Зеленогорски продължава многократно договора с анекси и допълнителни споразумения. Той не се стряска и от промените в нормативната уредба, според които за длъжността още преди пет години е трябвало да бъде обявен конкурс. Това става факт чак на 28.07.2004 г., след като два дни преди това е постъпило запитване до ОбС - Плевен, от АП - В. Търново.

До 14 февруари т. г. се приемат документи за участие в конкурса за шефове на ДКЦ-тата в Плевен, а той ще се проведе на 22, 23 и 24 февруари, съобщи зам.-кметът на общината Петър Керемедчиев. Той не пожела да каже дали д-р Дамянов е сред кандидатите, докато не изтече срокът за приемане на документите.

Междувременно, докато е управлявал незаконно ДКЦ 2, на 26.03.2003 г. д-р Дамянов е регистрирал ЕООД "ДВД" със 100% негово участие. Това става ясно от справка в съдебните регистри и две публикации в "Държавен вестник". Запознати твърдят, че д-р Дамянов снабдява управляваното от него ДКЦ с медикаменти и консумативи именно от частното си ЕООД. Според Керемедчиев от нормативната уредба не било ясно дали притежанието на частна фирма е пречка за заемане на длъжността от д-р Дамянов, в момента това се проучвало, като е отправено запитване от РЦЗ.

От цялата тази одисея неизбежно възникват няколко въпроса. Защо кметът Найден Зеленогорски така упорито държи на д-р Дамянов, за да го облагоделства толкова време и в такива размери? Нима градоначалникът не е знаел, че нарушава законите, което на правен език означава престъпление по служба? Ако е знаел, на каква цена го е правил?

Защо прокуратурата вече пета година мотае случая, прехвърляйки го от инстанция на инстанция, докато решава да прекрати проверката - нали тези магистрати получават заплати от нашите данъци?

И може би най-важният въпрос - ще се намери ли най-сетне честен и достатъчно смел плевенски прокурор, който да изпълни съвестно указанията на ВКП и да каже ясно извършил ли е кметът престъпление или не?

Материалът е от брой 5, 2005 година. 

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481566
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930