Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2011 10:54 - Цигания! Найден Зеленогорски - 12 години власт и падение - 17
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1856 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.08.2011 10:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кметът желае четвърти мандат, но да си припомним факти от управлението му:

СОЦИАЛНО


 

Гонят циганите от “Тотлебен” 33

 

Обитателите на общинските жилища дължат 30 000 лева за вода

 

imageПоля ТОМОВА

"Тотлебен" 33. Този адрес стана световноизвестен бладорадение на CNN. Живеещите в него хора, предимно роми, бяха обявени за жертви на газовата криза и липсата на парно. В Плевен се знае, че парно в блока на "Тотлебен" 33 отдавна няма. Както и, че това е най-мръсното място в града. Преди години кметът Найден Зеленогорски събра в този блок роми от целия град и от съседните села. Въпреки предупрежденията, че създава гето, градоначалникът даде на тези хора апартаменти, които бяха в прилично състояние. От години съседите на прословутия блок пишат жалби до всевъзможни институции. В тях хората описват мръсотията и шума, на които са подложени.

Вече десетина ромски семейства са изведени принудително от блока. Причината обаче не е в мръсотията, която "сътворяват", а в простия факт, че не плащат наемите и консумативите си. Наемът на месец за един апартамент е около 25 лв. Едва когато получават заплашителните писма от общината, ромите се бръкват. Затова и сумите, които дължат на "Жилфонд", са нищожни в сравнение с това, което дължат за вода. "Общата сума, която тези абонати дължат на "ВиК", е 30 хиляди лева. Има консуматори, които не са си плащали откакто са настанени от "Жилфонд" в това жилище и това са години наред", съобщи инж. Валерия Манасиева от "ВиК" - Плевен. От дружеството уточниха, че са правили всичко възможно да принудят мургавите обитатели да си плащат. Неведнъж са спирали водата на нередовните платци. Още докато излязат нашите хора и водата е пусната и за съжаление така се пуска, че наводняват всичко, твърдят от “ВиК”. Стигало се е дотам инкасаторите да са заплашвани с физическа саморазправа. Тъй като много от водомерите са манипулирани, на част от наемателите водата се таксува по пет кубика на човек.

imageОт дружеството обясниха, че многократно са сигнализирали "Жилфонд" за състоянието на блока. "Има много апартаменти, от които са излезли хората, разбити са, извадени са кранчетата в баните, всичко, което може да се сетите, и там водата просто тече безстопанствено", категорични са от "ВиК". От "Жилфонд" признават, че блокът е в ужасно състояние. Асансьорът не работи, почти всички стъкла на стълбището са счупени, няма и части от бетона на междустълбищните площадки... Освен всичко друго се оказва, че обитателите на блока масово крадат ток. Никой пък не е състояние да се справи с мръсотията около жилищната кооперация. Почиства се на всеки 20 дни, но те пускат отпадъците през прозорци, през врати, където намерят за удобно, признава шефката на "Жилфонд" Боряна Петкова. Засега около десетина семейства са принудени да напуснат блока на "Тотлебен" 33. "Искам да поясня, че тези, които се извеждат по принудителен ред, нямат право да бъдат настанявани в общински жилища през следващите пет години", уточни Боряна Петкова.

Изгонените роми обаче твърдят, че няма къде другаде да отидат. Почти в целия блок живеят майки с по няколко деца. Близо 80 процента от циганите не работят. "Имам седем деца, няма къде да отида, платих си наема - 120 лв. Водата не мога - начисляват ми я на човек по пет кубика, откъде да намеря пари да я платя? Сега като кучета ни гонят оттука, няма къде да отидем", плаче една от обитателките на блока.

Не е ясно къде ще се приютят ромите, напуснали "Тотлебен" 33. Нито пък как общината ще върне нормалния вид на блока. От "Жилфонд" твърдят, че сградата ще бъде ремонтирана, но не се ангажират със срок за това.



Материалът е от брой 17, 2010 година.

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473656
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031