Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2011 15:24 - Найден Зеленогорски - 12 години власт и падение
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1234 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кметът желае четвърти мандат, но да си припомним факти от управлението му:

Местните управници останаха глухи за предложенията на НПО

 

imageКатя ДИНЕВА

Твърденията на кмета Найден Зеленогорски, че исканият от него 20-милионен кредит е бил предварително подложен на широко обществено обсъждане, се оказаха абсолютна демагогия. Не може да се направи друг извод, след като не е обърнато внимание на становището на Групата на неправителствените организации при Обществения съвет за сътрудничество между местната власт и НПО.

Становището е било предоставено на кмета и председателя на общинския съвет още на 7 април т. г., но до провеждането на сесията на 27 май местните управници изобщо не си направиха труда да дадат някакви отговори на поставените въпроси (в интерес на истината Георг Спартански го пратил в постоянните комисии по финанси и бюджет и по устройство на територията за техните заседания ден - два преди сесията, но и там представителите на администрацията не са могли да дадат никакви отговори). А проблемите са изключително важни и имат доста сериозни финансови измерения - става въпрос за около 5,5 млн. лв., които след като бъде изтеглен заемът ще легнат върху плещите на плевенския данъкоплатец барабар с лихвите.

Неправителствените организации изразяват своите резерви по няколко от предвидените за изграждане обекти. Относно улица "Иван Миндиликов" от ж. п. гарата до бул. "Георги Кочев" НПО-тата питат: Правено ли е проучване от лицензирана организация или институция за интензитета на натовареност на съоръжението, т. е. моторни превозни средства, преминаващи за 24 часа, и прогнозиране на трафика, с който ще бъде намалена натовареността на улиците "Гренадирска", "Асен Халачев" и "Васил Левски"? След като представят солидни експертни аргументи, авторите на становището заключават: "Считаме, че изграждането на съоръжението, което е проектирано преди повече от 20 години, няма да донесе очаквания ефект". Колкото и да е деликатен тонът на писмото, посланието към общинарите е ясно - не хвърляйте на вятъра 2,5 млн. лв. за нещо абсолютно безсмислено.

Друг важен въпрос, който поставят неправителствените организации, е за плувния комплекс до СОУ "Иван Вазов". За него са предвидени 2 150 000 лева. В проекта са включени освен плувен басейн и фитнес зала, сауни, парни кабини, джакузи, солариум, зали за масаж, релакс, антицелулитни процедури, кафене. "Изграждането на съоръжението по предложения проект и съвместяването на учебния процес с процедури за възрастни ще затрудни използването му от учениците и гражданите. Не ни е известно подобно съвместяване на дейности в световната практика", заявяват НПО-тата. И задават редица въпроси: басейнът ще може ли да се използва от всички ученици на територията на общината и как ще се реализира това; в приблизителната стойност на обекта от 2,5 млн. лв. включена ли е цената на оборудването; кой ще стопанисва съоръжението и т. н. Неправителствените организации считат, че с предвидените средства могат да се изградят два плувни комплекса с фитнес част, които да са достъпни за учениците от Плевен. Това може да стане, ако не се изпълнят планираните зали и съоръжения за процедури за възрастни. Предлага се единият плувен комплекс да е в района, където са концентрирани най-много училища - ГПЧЕ, ПГ по строителство и архитектура, ОУ "Лазар Станев", ПГХТИ "Асен Златаров", Спортното училище. "Тогава вложените обществени средства ще са с голяма полезност. На територията на град Плевен са изградени достатъчно комплекси за спа процедури и изграждането на още един, в район на учебно заведение, е ненужно, особено когато за това се влагат обществени средства", заключават НПО-тата.

Е, за какво обществено обсъждане на кредита може да става дума, след като кметът Найден Зеленогорски и неговото обкръжение не са взели под внимание становището на най-големия си партньор - Групата на неправителствените организации, която олицетворява гражданското общество в Плевен?



Материалът е от брой 21, 2010 година. 



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473763
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031