Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2011 00:47 - Найден Зеленогорски - 12 години власт и падение - 12
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1851 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Политическите уволнения и назначения -

основен прийом на Найден Зеленогорски

 

Плевенският кмет е в шах от властовите претенции на партньорите му

 

imageПламен ДИМИТРОВ

Политическите уволнения и назначения у нас вече 18 години след началото на прехода продължават да бъдат основна характеристика на управлението както на държавата, така и на общините. В Плевен тази практика особено ярко и безпардонно се наложи с избирането на Найден Зеленогорски за кмет през 1999 г. Само два месеца след спечелването на вота (станало благодарение на циганските гласове от Славяново и Буковлък) новият градоначалник уволни без предизвестия всички служители в общинската администрация. Още в първите работни дни на 2000 г. чиновниците получиха заповедите си за освобождаване от работа с обяснението, че част от тях ще бъдат преназначени по усмотрение на кмета. Щастливците се оказаха малцина - шанс получиха само тези, които декларираха политическа и лична лоялност към новия градоначалник, който в същото време бе и лидер на СДС в Плевен. Естествено, преди това бяха сменени тримата зам.-кметове и секретарят на общината, работили с предишния кмет Румен Петков, отидоха си и почти всички началници на отдели. Много от жертвите на синята метла после водиха съдебни дела и ги спечелиха, но въпреки това не останаха на работа в общината. Зеленогорски им плащаше от бюджета присъдените обезщетения и отново ги уволняваше. Някои пак съдеха общината, но повечето се отказваха, тъй като или вече си бяха намерили друга работа, или им беше писнало от продължаващите с години съдебни саги.

От кадровата чистка не бяха подминати и общинските звена и фирми, "изгоряха" даже и шефките на Първа и Втора поликлиники заради своята съпричастност към БСП.

На мястото на прогонените служители още в началото на първия си мандат градоначалникът започна да се огражда със свои роднини, съселяни от Садовец и партийни активисти на СДС. Този процес продължава вече девета година.

На принципите "Който не е с мен, е против мен" и "Има човек, има проблем - няма човек, няма проблем" за два мандата Зеленогорски успя да събере около себе си обкръжение от макар и не толкова компетентни, но верни и предани хора. Мнозина от тях, дали заради парчето хляб или от кариеристични подбуди, чинно започнаха да слугуват на кмета, дори променяйки партийното си членство. Тези, които останаха принципни и верни на политическите си възгледи, бяха отстранени, макар и на по-късен етап (напр. главният счетоводител на общината). Най-яркият пример за политическо хамелеонство е зам.-кметът Валентин Матеев, който без свян напусна своята Демократическа партия, вля се в редовете на топящото се СДС и дори намери място в ръководството му. Подобен е случаят и със секретаря на общината Таня Стефанова, достигнала до тази висока длъжност след замяната на левите си симпатии с дясна принадлежност.

Проблемите на градоначалника обаче започнаха в края на втория му мандат миналата година. За да спечели подкрепата на ГЕРБ за местния вот, Зеленогорски "командирова" в плевенската структура на новата партия верни свои хора, членове на СДС. Този "стратегически" ход обаче му изигра лоша шега - оказа се, че те се почувстваха свободни и след като стана ясно, че Бойко Борисов не подкрепя плевенския си колега, градоначалникът не успя да завърне доскорошните си съмишленици. Естествено, последва светкавична административна саморазправа - от работа бяха изритани шефовете на Северняшкия ансамбъл Лилия Тошева и на Духовия оркестър Владимир Бошнаков. Формалният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов определи този акт като административна репресия.

Безоблачните дни за Найден Зеленогорски по отношение на кадровата му политика приключиха след местните избори миналата година. От една страна дясната група съветници включва представители на множество партии, всеки от които иска "майка си и баща си", а от друга страна кметското мнозинство в общинския съвет се крепи на шестимата от "Атака", обзети от неистова лакомия за власт. За да има нужното мнозинство в местния парламент, градоначалникът бе принуден да обещава на всички по много, но се оказа, че парчетата от баницата не достигат. Донякъде апетитите бяха удовлетворени с избирането на цели пет зам.-председатели на ОбС, но сега продължават пазарлъците за зам.-кметски и други шефски постове в администрацията. И не е случайно, че все още Зеленогорски не е предложил за утвърждаване новата структура. За зам.-кметове се точат и атакисти, и земеделци, и представители на НДСВ. По всичко личи, че за да може да управлява общината, кметът ще трябва да направи щатно разписание със смехотворно голям брой зам.-кметове (в момента има трима, които са непоклатими) и множество синекурни началнически постове. Иначе мнозинството в ОбС е под въпрос и градоначалникът може да се окаже с вързани ръце. А това за него ще означава не само управленчески, но и политически провал (да не забравяме, че той е и областен председател на СДС в Плевен).

 

 

Лилия Тошева:

 

Принудиха ме да напусна града

 

Поля ТОМОВА

Подадох оставката си от Северняшкия ансамбъл заради грубия политически натиск, упражнен върху мен от ръководството на общината и лично от кмета Найден Зеленогорски. Това обяви на пресконференция бившият шеф на северняците Лилия Тошева. Заради тормоза тя е била принудена дори да напусне Плевен. Благодарение на помощта на лидера на партия ГЕРБ Цветан Цветанов Тошева сега работи в ансамбъл "Филип Кутев". Пред журналисти тя обясни, че й е било предложено да напусне партия ГЕРБ. Тя не го прави и тогава върху нея започва натиск. Първо - за длъжността й е обявен конкурс. След това излиза решение за преобразуване на ансамбъла в юридическо лице, което означава, че по закон длъжността директор е конкурсна. "Дадоха ми ясно да разбера, че трябва да ме отстранят. Първото решение го обжалвахме, след това областният управител обжалва и още е в съда второто решение на ОбС", разказа Лилия Тошева. Тя напомни, че след нейното напускане е сменен целият ръководен екип на ансамбъла. За нея най-необяснимо е поведението на Найден Зеленогорски към Калин Личев, който от диригент е свален до редови оркестрант.

Според Тошева начинът, по който кметът и администрацията му се отнасят към културните дейци на Плевен, е трагичен. Трагично е и това, което се случва с културния живот на града, добави музикантката. Тя припомни, че преди време кметската администрация се разправи по подобен начин и с Владимир Бошнаков, диригент на Духовия оркестър.


Материалът е от брой 12, 2008 година.
 

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483315
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930