Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2011 17:10 - Найден Зеленогорски - 12 години власт и падение - 8
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 901 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.07.2011 17:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кметът иска четвърти мандат, но да си припомним факти от управлението му:

Зеленогорски гони учениците от Вечерната гимназия с полиция

 

Спорът за местоположението на школото се води вече няколко години

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Спорът около местоположението на Вечерната гимназия в Плевен се води вече няколко години. Дали учебното заведение да бъде в центъра на града или да се помещава в някое затънтено място в покрайнините, са въпросите около които се вихрят страстите на ученици, родители и преподаватели. Своя принос към спора, уж за да въведе ред, направи и общинският съвет в Плевен. Местните парламентаристи гласуваха "преместване" на училище, нещо което не съществува в правния мир, нито в законодателството. Освен това, общината може да се разпорежда само с нейна частна собственост, а училищата са публична общинска собственост. Така се влиза в противоречие с няколко закона, затова използваме реалната възможност да дирим правата си по съдебен ред, заяви директорката на Вечерната гимназия Христинка Консулова.

Първоначално през май 2004 г., след поредната порция скандали, общината предприе действия за преместване на гимназията от ул. "Иван Вазов" №15 в сградата на ОУ "Н. Й. Вапцаров" в кв. "Сторгозия". Тогава родители и преподаватели протестираха срещу решението, защото това можеше да означава закриване на средното школо. А там се обучават хора от рисковия контингент, социално слаби, сираци, които нямат финансова възможност да пътуват до отдалечения квартал. Нещо повече, натоварването с допълнителни разходи особено при семейните, може да изпари мотивацията им за образоване.

На комисията по образование през април т. г. е предложено Вечерната гимназия да бъде преместена в сградата на ОУ "Киро Станев", която е била дарена на църквата "Света Параскева" още през 1926 г. Тъй като сградата не е общинска собственост, тя може да бъде загубена като училищна. Нашето впечатление е, че действията на общината са тенденциозни и обслужват интереси извън сферата на образованието, твърди в писмо до областния управител Цветко Цветков директорката Христинка Консулова.

Стига се до решението на общинския съвет от 25 май т. г., с което Вечерната гимназия е "преместена" този път в сградата на ОУ "Св. Климент Охридски" в кв. "Дружба". Въпреки че текат съдебни процедури по спора с местоположението на учебното заведение както в Плевенския окръжен съд, така и във Върховния административен съд (ВАС), кметът Найден Зеленогорски издава заповед за преместването на Вечерната гимназия с дата 10 юли т. г. Според нея още на 1 август учениците и преподавателите трябвало да се изнесат в кв. "Дружба". Тъй като директорката Христинка Консулова отказва да изпълни заповедта за напускане, както и да подпише предавателно-приемателен протокол, кметът пуска молба до Плевенския районен съд за изгонването им с полиция.

През юли както в Плевенския окръжен съд, така и във ВАС, са постъпили жалби от потърпевшите срещу решението на общинския съвет, придружени от подписка на родители, ученици и преподаватели във Вечерната гимназия. Предстои документите да бъдат разгледани, което по закон стопира пожеланата от кмета Найден Зеленогорски крайна насилствена мярка с намесата на униформени. Още повече, че Вечерната гимназия е единственото по рода си училище в Централна Северна България с 53-годишна професионална практика, припомни Консулова.

 


Материалът е от брой 32, 2006 година



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483805
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930