Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2011 10:36 - Найден Зеленогорски - 12 години власт и падение - 6
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1645 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кметът желае четвърти мандат, но да си припомним факти от управлението му:

Мотиката - в политиката

 

Кметски чиновници глобяват

незаконно изряден гражданин

 

Съставят акт за 10 лв. на Стоимен Стоименов, после гузно не си търсят парите

 

imageМая ПАСКОВА

С неочаквано "любезното" и "професионално" обслужване на общинската администрация в Плевен се сблъскал читател на "BG Север", в момента живеещ в гр. Бургас. Възмущението си от отношението на кметските чиновници инж. капитан Стоимен Колев Стоименов, с адрес ул. "Славянска" 24 в морския град, подробно описва в писмо до редакцията на вестника, озаглавено "Мотиката - в политиката?!!!" и придружено с 11 приложения на документи и копия на закони, които потвърждават твърденията му.

На 02.08.2007г. в салона за обслужване на граждани на отдел "Приходи от местни данъци и такси" към община Плевен той заявил, че иска да му бъде издадено удостоверение за данъчна оценка на собствения имот, като предоставил копие от нотариален акт и удостоверение за наследници. "Дадоха ми да попълня бланка на декларация, която не отразяваше вярно случая и споделих това със служителката на гишето, но тя отговори, че иначе се изисквало присъствието на починалия ми баща?!!! Попълних декларацията и пред всички граждани в салона бях публично обявен за престъпник, като ми бе съставен акт за това, че в 6-месечен срок от смъртта на баща ми не съм попълнил декларация за наследяване на този имот. Обърнах внимание на актосъставителката, че имотът не е придобит по наследство, а чрез дарение, и то още през 1992 г. Обясних й също така, че дори и да има законно основание за подаване на такава декларация от мен, това ми е било невъзможно, тъй като със заповед №СП-75/21.07. 2006г. ми е присъден ранг на държавен служител, считано от 01.08.2006 г. Съгласно Закона за държавния служител имам право на отпуск най-рано осем месеца след тази дата. Баща ми Кольо Стоименов е починал на 09.09.2006 г. Притежавам акт за смърт №97/10.09.2006г. Тези документирани факти доказват, че е невъзможно да подам декларация в шестмесечен срок след смъртта му на 320 км от местоработата си - обстоятелства, които споделих с актосъставителя. Пращането на декларации по пощата или чрез пълномощник е в противоречие със Закона за защита на личните данни, защото се изисква и лична карта (служителката ми я взе и я ползва половин час!) Недопустимо е властта за едно и също нещо да забранява, да задължава и да глобява, но е факт!", описва ситуацията Стоименов.

Началник отдел "Приходи от МТД" - Плевен, Василка Несторова Тодорова обаче му отговорила: "Знам, че закона е така, както казваш, но ще те глобя, макар и само с 10 лв. Ти за десет лева ли си?" Стоименов написал писмо и до кмета Найден Зеленогорски, с което подробно го уведомил за проблема и отношението на служителите му. Градоначалникът обаче защитил своите хора, като ги обявил за прави.

Според читателя акт №641/02.08.207г. е съставен от кметските чиновници, в противовес на Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), защото няма текст, че това е акт за административно нарушение. Недоумение буди и голата цифра, с която се цитира нарушението - "...14" - това член от закона ли е, точка или нещо друго? Мястото за възражения на "нарушителя" е половин ред - крайно недостатъчно, освен за едно "не съм съгласен". Като така кметските чиновници лишават обикновения гражданин от възможността да се защити адекватно и своевременно, коментира Стоименов.

Няма и подпис на свидетел на отказа от подпис на "нарушителя", което също е нарушение на закона. Текстът "Настоящето наказателно постановление може да бъде обжалвано в 7(седем) дневен срок пред Районен съд гр. Плевен , чрез Началника на отдел "Приходи от МТД" Плевен", при положение, че се отнася за 10 лв., е меко казано некомпетентно съставен, защото според закона не подлежат на обжалване наказателни постановления в размер до 10 лв. включително. Съставителката на постановлението Василка Несторова Тодорова като началник отдел "приходи от МТД" - Плевен, е заинтересовано лице от изхода на административното производство, което се доказва от друг текст в нейното постановление: "глоба в размер на десет лева, която следва да внесете... в касите на отдел "приходи от МДТ "Плевен" и нарушава друг член от цитирания закон.

"Фактът, че актосъставителят и издателят на наказателното постановление не са предявили иск и процедура за плащане "данък върху наследствата", съгласно ЗМДТ за този имот недвусмислено доказва, че те са наясно - имотът не е придобит чрез наследство и въпреки това ме глобяват за същото, което е очевидно злонамерено, лично отношение, недопустимо за чиновници, обслужващи граждани!", коментира Стоимен Стоименов.

Последната част от писмото публикуваме без редакторска намеса.

"Няма нищо лошо в селянина и селския труд, създаващ блага чрез копане с мотика, гледане на добитък и пр. Лошото идва когато човекът от село използва политическата конюнктура, връзки и влезе в градската управа. Селянинът пренася селските си навици и манталитет в обслужване на гражданите с отношението си като към добитъка, който неговите родители, баби, дядовци и пра-пра отци са гледали - винаги щом поискат да му теглят ножа и одерат кожата! Но за да не ни колят като говеда - не трябва да храним надежди, че ще си променят селянията. И да не ги допускаме във властта!"



 Материалът е от брой 39, 2007 година.



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481385
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930