Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2011 21:53 - Найден Зеленогорски - 12 години власт и падение - 4
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1154 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.07.2011 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кметът желае четвърти мандат, но да си припомним факти от управлението му:

Вековна къща се руши заради кметско безхаберие

 

Греди Асса продължава да разчита на мъжката дума на Зеленогорски

 

image

Лара АНГЕЛОВА

Близо две години къщата на ул. "Димитър Константинов" № 17 в Плевен (до бившия Кореком) е необитаема и се руши. Може би за успокоение на възмущаващите се граждани от общината окачиха на фасадата й табела, която информира, че архитектурният паметник на повече от 100 години ще бъде реставириран по проект "Красива България". Докато дойде този заветен час обаче, току-виж сградата рухнала по една или друга причина.

Наскоро избухна пожар в приземния й етаж, който клошари (а може би и наркомани) отдавна са превърнали в удобно сборище. За щастие запалените боклуци бяха угасени бързо, иначе постройката в момента щеше да е само спомен.

Стопанин на бившата Къща на художниците е общинската фирма "Жилфонд". Нейната управителка Боряна Петкова реагира бързо след инцидента и разпореди разбитите прозорци да бъдат зазидани, за да не се допуснат нови набези в сградата. Но защо близо две години ръководството на "Жилфонд" не се сети да направи това, след като "BG Север" няколко пъти алармира за трагичното състояние на сградата? На въпроса на репортер взети ли са някакви охранителни мерки, за да не се допусне подобен инцидент, Петкова обясни, че не могат да направят нищо повече от това.

След пожара, като че ли за да успокои духовете, при всяко откриване на изложба или на друго артсъбитие кметът Найден Зеленогорски не пропуска да отбележи, че сградата скоро ще бъде реставрирана. Единият от етажите й щял да приюти отново изящниците (както някога), а другият ще се превърне в изложбена зала за постоянната колекция, дарена от проф. Греди Асса. 15 от работите в нея са авторски, а още толкова са на други творци, съобщи известният плевенски художник. Искам това да е една сбирка на рисунката, дори не желая моето име да се споменава, заяви професорът. Той информира, че след обещанието на кмета през миналата година, когато изящникът беше обявен за почетен гражданин на Плевен, няма никаква информация по проблема. Художникът сподели, че разчита на думата на градоначалника и се надява, че той ще се свърже с него, за да го информира за развитието на проекта.

На думата на Зеленогорски разчитат и много творци. Дано до пукването на пролетта, когато в най-добрия случай ще започне ремонтът, сградата да оцелее.



Материалът е от брой 5, 2006 година.
 



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482226
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930