Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2011 19:22 - Найден Зеленогорски - 12 години власт и падение - 2
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 835 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кметът желае четвърти мандат. Да си припомним:

Покривът на “Съгласие” се продъни, унищожен е ценен книжен фонд

 

Ръководството на читалището иска от общината 15 хил. лв. за спешен ремонт

 

image

Мая ПАСКОВА

Само четири дни преди пред читалище "Съгласие" да се издигнат знамената и подиумът за тържествената заря-проверка по случай празника на града, за който пристигнаха президентът Георги Първанов и много български и чуждестранни официални гости, покривът на културното средище поддаде на обилните дъждове и в резултат голяма част от безценния книжен фонд, който съхранява библиотеката, беше частично или напълно унищожен.

Плевенското читалище, създадено 8 години преди големите боеве за освобождението на града, за пета поредна година обявява финансов колапс. Резултатите вече са явни. На 7 декември секретарят на читалището Маргарита Лазарова внася молба до председателя на общинския съвет Георг Спартански за отпускане на еднократна финансова помощ в размер на 15 хил. лв. за незабавно отстраняване на възникналата авария. Според Закона за народните читалища общината е длъжна да помага при такива ситуации, независимо чия собственост е сградния фонд. До сега подобна практика в Плевен обаче не съществува тенденциозно и единствено към "Съгласие", което притежава нотариален акт за сградата си. Друг е въпросът, че е немислимо за която и да е институция да поддържа 4 200 кв. м и персонал със 70 хил. лв. - сумата, отредена от комисията за разпределение на годишните субсидии за финансиране на читалището. Само нафтата за отопление струва над 60 хил. лв., без да се включват ток и заплати. Тук се провеждат и всички мероприятия на читалището - функционират школите, откриват се изложбите, изнасят се концертите на Плевенската филхармония в единствената концертна зала в града. Изнесена дейност няма. Няма концерти в театъра, няма репетиции в салоните на детските градини. Библиотеката е затворена, но въпреки това спечели два проекта за нова литература на стойност 20 хил. лв. За съжаление обаче пари по проекти за ремонт и отопление не се предвиждат. Иначе и за тях бихме кандидатствали, обяви председателят Ивайло Атанасов. И заявява, че отношението към поверения му културен институт е проява на пълна безотговорност и безхаберие от страна на плевенската община в лицето на новоизбрания стар кмет Найден Зеленогорски. Защото "Съгласие" печели дело след дело в съда, но от това получава явно само морална удовлетвореност. И ако конфликтът с другите читалища на територията на общината достигна до връхната си точка, то би трябвало да се зададе и въпросът кой е виновен за това, щом магистратите на различни нива обявяват позицията на "Съгласие" за правилна.

"Някой трябва да поеме отговорност и аз заявявам, че неговото име е Найден Зеленогорски. Защото ние правим култура, а бихме могли да отворим билярден клуб или панорамен ресторант, за да изкарваме пари за поддръжката на сградата - нещо, което законът ни позволява. Но мисията на поверения ми институт не е тази", заявява Ивайло Атанасов. В правомощията си и на общински съветник той е внесъл предложение до местния парламент да се вземат две прости, фактологично обосновани и реално осъществими решения: да се отпусне парична помощ от фонд "Резервен" - Местни дейности на община Плевен, равна на субсидията, получавана от всяко едно читалище през 2004 г. Разликата в годишната държавна субсидия за 2007 г. и тези средства от 2004 г. да бъдат разпределени от комисията през месец декември на квотен принцип.

Мисията обаче се оказва невъзможна за пореден път. Защото в местния общински съвет все още няма сформирани комисии, които да обсъдят предложението и да го внесат за гласуване на следваща сесия. А годината свърши. През 2008-а не би могло да се очаква друго, освен нов епизод на войната "Съгласие" - кмет на община Плевен - останали читалища на територията на общината.

Материалът е от брой 50, 2007 година.

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483146
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930