Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2011 19:25 - Кнежа се срина от невиждата буря, кметът се пече на плажа в Несебър
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2937 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.07.2011 19:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кнежа се срина от невиждана буря, кметът се пече на плажа в Несебър

Все още се оценяват щетите, помощ ще получат едва около 120 домакинства

imageРалица ПЕТРОВА

Само за час на 20 юли 2011 г. Кнежа е пометена от невиждана в историята на града буря. Абсолютно всички домакинства (Кнежа е с население около 7 хиляди души) търпят поражения. Ураганният вятър изкъртва покривите на стотици частни домове, двете детски градини, едно училище, спортната зала и автогарата. Прекършени са електрически стълбове и градът остава без електрозахранване. Десетки борови дървета, някои от които изтръгнати с корените и запокитени на метри, падат в дворове и затварят пътища. На места уличната мрежа е буквално непроходима. Бурята унищожава и над 80% от земеделската продукция.

"Вече гоня 80-те и такова чудо не помня. Не сме страдали от подобно бедствие. Аз съм земеделски производител и повече от половината декари са ми ликвидирани. Загубата за реколтата е невъзвратима. Хората нямат застраховки на домовете си, земеделските производители - също. Затова всеки се оправя сам, според възможностите си. Общинските сгради също не са пипнати. Ето - двете детски градини са най-пострадали, спортната зала, автогарата... Всички покриви са паднали, нови трябва", кърши ръце Първан Кутински.

Броени дни след бедствието в Кнежа е малко по-спокойно. Но щетите от ураганния вятър все още са видими, въпреки че хората са разчистили каквото могат - със собствени сили и средства. Не толкова напреднала дейност обаче се забелязва по обществените сгради. Пет дни след бурята в една от забавачките падналите ламарини от покрива все още заемаха част от двора и не бяха разчистени, въпреки че около тях се въртяха работници на БКС. Покривът на другата детска градина също все още не бе възстановен, дупки зееха на мястото на керемидите. Цигли липсват и на част от покрива на читалището. Хората се опасяват, че заради бездействие от страна на общината при следващ дъжд всичко вътре ще се наводни.

Изключително трагично е положението и със спортната зала на Кнежа. Тук покривът е отвят като перце. Хората разказват, че само преди четири години, точно преди изборите, кметът Симеон Шарабански сложил нов. Специалисти обаче са категорични, че по-некачествено строителство от това не са виждали. След бурята ламарините са на земята пред сградата. От горе застрашително виси остро парче, полюшвано от вятъра, което всеки момент може да се стовари на главата на някой преминаващ. Мястото по никакъв начин не е обезопасено, липсва дори една лента, която да кара хората да заобикалят опасния участък.

Изключителна немощ, липса на организация и адекватна реакция. Така хората в Кнежа определят работата на общината след бедствието. По време на ураганната буря и четири дни след това - тогава, когато работата по организиране на възстановяването е най-голяма, кметът Симеон Шарабански липсва от града. Градоначалникът е на почивка в Несебър. Той обаче не прекъсва отпуската си. Твърди, че е комуникирал през цялото време със заместника си по телефона.

"При мен идваха хора, които са от Първи квартал, които просто са загинали от голямата буря. Един от работниците дойде и ми каза: не знам какво правят в общината - отидох и попитах някой да ми помогне, защото в момента нямам ток, купил съм материали за 250 лв. и не могат да ми издадат касова бележка. Аз утре като отида на кого ще кажа колко пари съм дал за ремонт, че да ми ги възстановят", разказва Емил Пеновски, директор производство на българо-италианското дружество "Ветрорезина Балкан" и кандидат за кмет, подкрепен от БСП.

Всъщност установяването на щетите се оказва най-големият проблем. Голяма част от хората веднага след бурята (тя трае от 17,00 до 18 часа, бел. а.) започват сами, доколкото могат да възстановяват пострадалите си домове. Те няма как да чакат да мине комисия да оцени щетите им, нито имат време да подават сигнали в общината, защото покривите им са паднали и при следващ дъжд къщите им ще се наводнят.

image"Аз не съм ходил в общината. Кога да ходя? На мен около 300 цигли бяха счупени. Подмених ги. Отделно другите, които бяха разхвърляни, обърнати. Комисия у нас не е идвала. Това, което могат да видят само оценителите, е камарата с натрошени цигли дето съм събрал, иначе друго няма. Аз си ги поправих, защото не мога да чакам някой да мине, че ако завалеше нов дъжд...", обяснява Милко.

Марияна също не е търсила помощ от общината. Вкъщи сами са се справили с падналите два бора, които за тяхна радост не са потрошили покривите им. И след като сами сме се оправили, сега дори някой да мине, как ще оценят щетите ни, как ще ни възмездят, питат се хората.

Според тях е можело да се реагира много по-бързо и адекватно. "Самото бедствие беше от 17 до 18 ч. Беше светло и можеше веднага да се съберат хора, да се сформира един бърз щаб и всеки да започне да действа. Но нищо подобно не се случи. Даже някои още към 19,30 са започнали да звънят в общината, но там никой не вдигал, защото знаели, че всеки търси помощ", обясняват местните.

Те обаче няма да получат помощ, нито пък в домовете им ще мине комисия да оцени щетите. По думите на кмета Шарабански такава е сформирана веднага на другия ден след бедствието. Тя ще обходи обаче само онези домакинства, които са подали молби в общината. Те са едва 120.

"Можеше общината да ни свика нас, всички ръководители на предприятия, за да помогнем веднага. Аз имам три агрегата за ток, които можех да ги дам на хората. Но никой не ни извика. За мен това не е добра организация. Можеше всеки, независимо кой на какъв фронт работи, да си даде специалистите. Аз не виждам нещо лошо в това да помагаш, независимо кой управлява общината. Защо не организираха например един район да хванат да захранят и след това да минават на втория, третия, ами действаха хаотично? Нямаше никакъв ред - правеха където каквото могат. От общината казвали, че кметът го няма, задачата им била да възстановят електрозахранването и после всеки да се оправя. Има общинско БКС, но не го виждам да чисти тротоарите, нещо да прави вече толкова дни. Още няма улично захранване навсякъде в града", обяснява Емил Пеновски.

Последиците от бурята вземат и жертва. След стихване на ураганния вятър хората масово се спускат да разчистят падналите дървета, които прибират за огрев. Това е направила и жена, върху която обаче е паднала прерязана топола и я убила на място.

Бурята обаче се оказва супер катализатор на два местни бизнеса - този на дърворезача и стъкларя. Заради голямото търсене човек, който режел падналите дървета за огрев поискал на една жена 100 лв., за да й оправи цепениците. Стъкларят пък бил единственият в града и не смогвал на поръчките.

Потърсен за коментар на ситуацията, Симеон Шарабански заяви, че не може да каже много, защото "днес (понеделник, 25 юли, бел. а.) е първият ми работен ден". Все пак обясни, че засега все още не са ясни щетите, нанесени от бурята на Кнежа. В момента се извършва оглед на пораженията на общинските сгради в града и в частните домове, от където има подадени молби. След което ще бъде направена количествено-стойностна сметка. Направи ми впечатление, понеже отсътвах от града и вчера (неделя вечерта, бел. а.) се прибрах, че доста работа е свършена от екипа на общината по посока на почистване на улични платна, тротоари, изрязване и извозване на паднали дървета, заяви Шарабански. Той е обнадежден от уверението на МВР, че Междуведомствената комисия по бедствия и аварии ще заседава извънредно по случая Кнежа. От там се чакат и средства за възстановяване на щетите, тъй като в резервния фонд на общината за подобни случаи в момента има малко над 10 000 лв. "Най-засегнати са около 10 - 15 къщи - там има фрапиращи поражения. Взех решение, тъй като имам уверение от Междуведомствената комисия, че ще получим финансиране, да изготвя докладна до ОбС - да предоставим средства от общинския бюджет на тези хора, пък после да си ги приспаднем", заяви кметът на Кнежа.

Всички останали ще се оправят поединично.


Материалът е от днешния /предваканционен:)))/ брой на BG Север. 

 



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481103
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930