Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2011 11:24 - Пореден случай на рекет от страна на администрацията на кмета на Плевен
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1147 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.07.2011 11:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА   


 

Пореден случай на рекет от страна на администрацията на Зеленогорски

 

Бизнесменът Георги Вълчанов печели дело във Върховния административен съд

 

imageПетя КОЛЕВА

През 1994 година плевенчанинът Георги Вълчанов купува имот на улица "Данаил Попов". Покупката е по Закона за приватизацията, а собственикът прави там пицария. Имотът е закупен с прилежащ терен. Близо 10 години Вълчанов няма проблеми с община Плевен. До 2009 г., когато служители на общинска фирма "Жилфонд" отиват на проверка. "И искат да ми правят констативен протокол, че мястото било тяхна собственост, мястото, на което съм сложил три маси. Аз им казах, че искам да видя какви документи имат, защото това е мой терен и аз мога да го докажа", разказва Вълчанов. Той е водил и дело, за да докаже собствеността на имота. Делото е срещу община Плевен и стига до Върховния административен съд (ВАС). Последната инстанция отсъжда в полза на Вълчанов. Т. е. теренът е негова собственост и кметството не може да има никакви претенции към него.

По време на проверката от 2009 г. на собственика не е съставен акт, твърди Георги Вълчанов. "Аз такова нещо нито съм видял, нито съм подписал. И на 13 април 2010 г. получавам едно наказателно постановление от община Плевен, в което пишат, че на общински терен 50 кв. м съм разположил сенник и дървена платформа и не плащам на "Жилфонд", продължава Вълчанов. В документа пише, че той е издаден въз основа на акт номер 73 от 02.06.2009 година, съставен от инспектор Веселен Попов, станал печално известен с обвиненията за взимане на подкупи и рекетиране на търговци. В случая с пицарията отново собственикът й вижда опит за рекет. Вълчанов заяви, че когато казал на общинските служители да докажат, че теренът е общинска собственост, единственото, което му предоставили, било скица на имотите от Дом на книгата чак до Пробива. По никакъв начин Община Плевен не могла да докаже собственост върху терена, за който иска наем. Въпреки това Вълчанов получава наказателно постановление. Според постановлението той трябва да плати 400 лева глоба. Този документ носи подписите на зам.-кмета Огнян Цанев. Разписката към него е подписана от двама общински инспектори - В. Серафимов и В. Радков. С голямо изумление Вълчанов вижда, че датите на постановлението и разписката се разминават с месеци. Той твърди, че датата на издаване на наказателното постановление е фалшифицирана. "Върху бланката ясно личи поправка върху годината на издаването му. Очевидно е, че бланката е от 2010 г., като върху последните две цифри, отразяващи годината на издаването - 10, с мастилена паста е отбелязано 09. Необяснимо и нелогично е до 02.12.2009 г. община Плевен да е издала само 13 наказателни постановления, под какъвто номер е изведено настоящето. Считам, че постановлението е антидатирано и съставлява документ с невярно съдържание", пише в жалба до Районна прокуратура Вълчанов. Според него постановлението е с променена дата, за да се впише в законовия 6-месечен срок от проверката. В сигнала си до прокуратурата Георги Вълчанов настоява за проверка в деловодството на кметството, както и за това има ли нанесени поправки върху документа, дали има други наказателни постановления, издадени под номер 13 за 2009 и 2010 година.

Делото стига до Окръжен съд Плевен, който отменя иска на община Плевен към Георги Вълчанов. Във връзка с наказателното постановление съдът преценява, че няма достатъчно данни за извършено престъпление. Според адвокатът на Вълчанов обаче подправянето на документи от страна на властите е абсолютно престъпно. Самият Вълчанов пък определи случилото се като чист рекет от страна на местната власт.

Материалът е от новия брой на BG Север.

 



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481507
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930