Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2011 18:36 - Млад мъж остана без ръце при трудова злополука
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1123 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 22.07.2011 18:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Няма престъпление, казват от Районна прокуратура - Плевен

 

Еми СТАЛЕВА

22-годишен мъж от с. Бръшляница остана без ръце след удар от ток по време на работа в бившата птицекланица в Плевен. Никола Пачев бил нает с "устна уговорка" за заплащане, без договор от ЕТ "Валентин Илиев". Във фаталния ден през декември 2010 г. с него имало още десетина работници, разказват свидетели на случая.

В жалбата си до прокуратурата майката на пострадалия Никола Пачев - Жана Пачева, пише, че Валентин Илиев чрез свои приближени наемал лица, предимно роми, които да участват в разваляне на сградите и почистване на територията на бившата птицекланица на ул. "Батак" №22. На същия адрес имало необезопасен трансформатор, в който не било прекъснато напрежението. "Поне една предупредителна табела да бяха поставили там, че тече ток. На същото място, освен сина ми, пострадаха още двама души през последните месеци", твърди Жана Пачева. Докато почиствали двора на птицекланицата и изнасяли строителни отпадъци, арматури, 22-годишният мъж влязъл в необезопасения трансформатор, където при опит да издърпа железен предмет бил ударен от ток. Получил много сериозни изгаряния на ръцете, в областта на ставите на лактите и по раменете. Постъпил на продължително лечение в болница, наложило се да ампутират двете му ръце до лактите, е записано в документите по случая.

В хода на разследването Валентин Илиев отрича да е наемал когото и да било за работа на територията на птицекланицата. Твърди, че тези хора са били там на своя глава, а той няма нищо общо с тях. Свидетелите по случая обаче казват, че са работили на обекта и са получавали пари.

В същото време, според информация от НАП, в тяхната система не са постъпвали уведомления за сключени и прекратени договори между ЕТ "Валентин Илиев" и физически лица. Тогава логично възниква въпросът - как е изпълнено заданието на обекта без да има работници, техника и т. н.?

На 28 юни т. г. от Районната прокуратура в Плевен издадоха постановление за отказ да се образува наказателно производство по случая. В документа е посочено, че са налице данни за нарушение на трудовото законодателство от страна на едноличния търговец. Той е приемал на работа лица без договор, не са спазени изискванията за безопасни условия на труд. Според прокурора Здравко Луканов обаче няма данни за извършено престъпление, а при проверката не са били събрани такива. От страна на защитата на Пачев обявиха, че ще обжалват постановлението.

"Вече месеци наред се влачим по съдилища, харчим пари. А те трябват за операциите на Никола, лекарите казват, че са нужни протези", оплаква се Жана Пачева. Жената твърди, че и до ден днешен на територията на птицекланицата се наемат работници без договори и не е ясно дали вече са започнали да се грижат за обезопасяването на обекта. За да не пострадат още хора като 22-годишния й син.


Материалът е от новия брой на BG Север.

 



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3480949
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930