Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2011 18:01 - Пияните тийнейджъри: Непълнолетните момичета са най-честите посетители на Спешното
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1146 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.07.2011 18:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Едва ли има родител на тийнейджър, който да не тръпне в ужас от предстоящите дълги ваканционни дни и нощи. Ако през учебно време бушуващите хормони на младежите някак си са се кротвали от подготовка за предстоящи тестове и вечерният час е бил по-възприемчив за бунтарския им дух, то през лятото всяко ограничение на свободата им да бъдат "големи" се посреща с остър отпор. Същата свобода включва освен присъствие в модерно нощно заведение, и консумацията на алкохол. Оказва се, че въпреки забраните, алкохол се продава и на малолетни, и на непълнолетни. Предозирането не е изненадващо, лошото е, че недобросъвестните собственици на питейни заведения продават фалшив алкохол. В Спешното отчитат, че момичетата "бият" по алкохолни постижения връстниците си от мъжки пол. Родителите са вдигнали ръце от безсилие - затварянето в къщи и крайните забрани са нож с две остриета и не се знае накъде ще избият настроенията на унижения тийнейджър след това. А закон има, само че не се спазва.

Според чл. 54 от Закона за народното здраве се забранява продажбата на алкохолни напитки на лица под 18 години. Глобите са от 50 до 10 000 лв. в зависимост от това кой продава алкохола и дали нарушението се повтаря.

 

Пияните тийнейджъри

 

Непълнолетните момичета са най-честите посетители на Спешното

 

Лилия ДИМИТРОВА

Оказва се, че момичетата с алкохолни натравяния по-често търсят помощ в Спешно отделение от момчетата. През последните 4 месеца са приети 4 деца на възраст под 18 години - всичките момичета от 14 до 16 години. За тази тревожна статистика ни информира началникът на Спешно отделение д-р Петко Стефановски. Броят на тийнейджърите с тежки алкохолни натравяния не е голям, като се има предвид количеството алкохол, което се консумира по заведенията. Според доктор Анелия Дакова - токсиколог в Клиниката по токсикология, преобладаващият брой на момичетата се дължи на два факта: първо - организмът на женския пол е неспособен да се справи с голямо количество погълнат алкохол, поради заслабване от диети например, и второ - те са по-страхливи и предпочитат да потърсят лекар при нераз-положение, причинено от спирт. За първото шестмесечие картината на приетите деца с алкохолно натравяне е по-различна - общо 15 младежи на възраст под 18 години, като от тях 9 момчета и 6 момичета. През месец юни в Клиниката по токсикология са приети 3 момичета на 14, 16 и 17 години. При всички пациенти натравянето е настъпило в следствие на приет концентрат в по-голямо количество, смесен от различни видове. Няма случаи на отравяне след употреба на фалшив алкохол, потвърди д-р Дакова. Броят на пациентите от Спешното и Клиниката се разминава, тъй като не всички, потърсили помощ в Спешна помощ, са били със сериозни оплаквания и след промивка на стомаха са изписани, без да се налага да лежат в специализирано отделение.

Пикът на приемане на натровили се непълнолетни е петък и събота през нощта. Обикновено след дискотека или купон безразсъдните младежи търсят лекарска помощ за лошото си състояние. Д-р Дакова обясни, че повечето приети деца с натравяне са почувствали дискомфорт поради прекомерната консумация и смесването на напитките. Тревожното е, че голям процент от консумирания в заведенията алкохол е фалшив. Честа практика в плевенски локали е разреждането на оригинален алкохол с менте. Токсиколожката обясни, че не трябва да се бърка т. нар. фалшив алкохол с метиловия. Първият е некачествен поради факта, че обработката му е била недостатъчна, затова в него преобладават повече отпадни продукти. Докато истинският метилов алкохол се среща в спирта за горене, антифриз и др. В последните години от натрявяне с метилов алкохол са починали двама души. Фалшивият алкохол също може да е опасен, тъй като съдържа, макар и в малки количества, метилов, който може да причини отравяне с тежки последствия. Д-р Дакова уверява, че в последните десет години няма масово натравяне на компания с фалшив концентрат в заведение например. Случаите, с които тя се е сблъсквала, са единични. Мнение даде и д-р Стефановски, според когото до тежки последици от консумацията на отровния концентрат в дискотеките не се стига, защото той се разрежда и влиянието му върху човешкия организъм е по-слабо. Но подчерта, че това не го прави по-малко опасен. Докторът предупреди, че системната консумация на малко количество метанол води до увреждане на зрението, тъй като има директно токсично въздействие върху зрителния нерв. Пациентите, приемани през годините с по-малко количество погълнат метанол, след очистване на организма се оправят, но системната му консумация е опасна. Той допълни, че при неразположение от употреба на алкохол е трудно човек да прецени с кой от двата вида се е натровил, тъй като симптомите са едни и същи. Световъртеж, гадене, повръщане - това са признаците за прекомерна употреба на спирт, които са присъщи както за ментето, така и за качествения спирт. Единствената разлика е, че фалшивият алкохол опива по-бързо. Специалистите призоваха прекалилите с алкохол да потърсят помощта им при неразположение, без да омоловажават ситуацията, за да не се стига до сериозни последици.

 Материалът е от новия брой на BG Север.



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473736
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031