Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2011 18:37 - Пияните тийнейджъри - 2. Родители смятат, че домашните наказания са безрезултатни
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1335 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Родители смятат, че домашните наказания са безрезултатни

 

Вяра ЦЕНОВА

Проблемът е, че непълнолетни деца се допускат до питейни заведения в късните часове и им се сервира алкохол, категорична е Валя Василева, майка на 17-годишна тийнейджърка. "Имало е няколко случая, в които съм убедена, че дъщеря ми е употребила алкохол. Не знам какво се е случило, прибирала се е в къщи, но когато се опитам да я накажа да не излиза и да не ходи на дискотека, естествено стават скандали, защото тя ми казва: всички останали родители пускат децата си, а само аз да си стоя вкъщи", споделя майката.

Коментирайки тревогите си с "колеги" по родителстване на тийнейджъри, тя разбира, че някои бащи изпращат дъщерите си в дискотеката, след това в определен час отиват да ги приберат вкъщи. "След дълги разправии си определихме една схема, в която дъщеря ми звъни преди да влезе в дискотеката с второ проверовъчно позвъняване по средата и накрая преди да се прибере вкъщи. Това естествено е свързано с безсъние на родителя, но е по-добре, за да си сигурен, че детето ти ще се прибере живо и здраво", разказва Валя.

Тя е разговаряла с представители на различни ресорни институции за този проблем. Оказва се, че институциите са безсилни и въпреки съвместните проверки в повечето случаи се оказва, че в заведението няма непълнолетни. Лично присъствах на очевадни нарушения в едно заведение, където на дъщеря ми и нейни приятелки се поднесоха шотове без сервитьорката да се притесни, че на съседната маса има възрастни, възмутена е родителката.

Въпреки че има забрана за допускане на непълнолетни без придружител в заведения, в които се сервира алкохол, това ограничение според нея спазва само едно заведение в Плевен. Там дъщеря й празнувала рожден ден с приятелки, но при гарантирано разрешение на родителите, които се задължавали да са наблизо, за да могат да отреагират при нужда.

Валя Василева споделя и друг фрапиращ извод, до който е достигнала. Собствениците на дискотеките имат връзка с полицията и с родителите и когато предстои проверка, те съобщават на родителите да не пускат децата си. Свидетел съм как вкъщи звънна родител и каза на дъщеря си да отиде на дискотека по-късно, защото ще има проверка, разказва майката. Каквито и мерки да взема, не мога да заключа детето си, по-лошото е, че момичетата са по-активни и употребяват повече алкохол от момчетата, не скрива безсилието си Валя. Тя е категорична, че ако всички институции - община, областна управа, полиция, инспекторат, родители се организират и ако се спазва законът, проблемът ще бъде преодолян. "Как да обясня на дъщеря ми, че живеем в правова държава и законите трябва да се спазват, след като тя вижда, че може и по другия начин да живееш. Тя се чувства потърпевша, наказана и различна", обобщава положението на всички майки на тийнейджъри Валя Василева.

Материалът е от новия брой на BG Север. 

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481395
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930